150 kW CHAdeMO

Kia_kontakt

Version 1.2 av CHAdeMO standarden som officiellt godkändes den 24 Mars i år höjer laddeffekten från dagens 50 kW till det tredubbla 150 kW. Laddströmmen ökas från 125 till 400 A.

Därmed är vägen öppen för rejält snabbare snabbladdning även av andra elbilar än Tesla. CCS standarden medger laddeffekter upp till 150 kW, och nu när CHAdeMO också officiellt stödjer samma effekt blir det lättare att bygga komboladdare med både CCS och CHAdeMO kontakter på 150 kW.

Leafspy

Viktigaste elbilen som sägs komma stödja 150 kW CHAdeMO laddning är Nissan Leaf 2. Ifall det är sanna rykten eller ren önsketänkande får vi se i höst, då Leaf 2 sägs debutera i September. Nissans nya VD Hiroto Saikawa har i alla fall antytt att den kommer få över 30 mils räckvidd och därmed ge sig in i leken med Tesla Model 3 och Chevy Bolt som motståndare. Att då kunna trumfa med 150 kW laddning mot Bolts 80 kW kan vara en viktig marknadsfördel.

Frågan är förstås när de första 150 kW CHAdeMO laddarna kommer dyka upp? Vi får räkna med att leva med dagens befintliga 50 kW laddare länge till. Aktörer som CLEVER har pratat om att lansera snabbare laddare när standarderna har spikats men de pratar då om nya installationer – inte att byta ut gamla befintliga.

Och runt hörnet kommer ännu snabbare standarder. CCS jobbar på 350 kW som nästa laddnivå, CHAdeMO siktar på 350-400 kW år 2020. De 150 kW snabbladdare som släpps kan snabbt bli förbisprungna av ännu snabbare standarder. Om några år kommer det bli en uppsjö olika laddare med allt från dagens 20 kW och 50 kW, via 150 kW ända upp till 350-400 kW! Se till att välja rätt laddare längs vägen!

Teslas Supercharger ger 150 kW maxeffekt redan idag. Alla deras tusentals Superchargers runt om i världen. I framtiden när de ska uppgraderas till högre laddeffekter har Tesla kontroll på hela leveranskedjan: de äger inte bara tekniken, de äger även laddarna som de kan uppgradera​ när de vill. (CHAdeMO konsortiet kan ta fram en ny standard men styr inte vem som sätter upp sådana laddare var och när.) Och när Elon Musk tillfrågades om kommande laddstandarder på 350 kW tyckte han ”350 kW? Det är barnleksak!”

Tagged , . Bookmark the permalink.