1GW solcellsanläggning

1GWsolar

Världens största solcellsanläggning invigdes i September i fjol i Ningxia i Kina. TREHUNDRATUSEN individuella solpaneler levererar sammanlagt otroliga 1 GW elektricitet. Genom att ha inverterarna ute vid solpanelen isf centraliserade lyckas anläggningen öka effektiviteten med över 3%. Utan säkringar och fläktar beräknas inverterarna ha 25 års livslängd. Anläggningen kontrolleras mha trådlöst nätverk för att minimera kommunikationsproblem pga kabelbrott.

Som jämförelse kan vi ta Mälarenergis solcellspark på 1MW utanför Västerås. Kinesiska anläggningen är tusen gånger större, hela svenska anläggningen är som en av rutorna på bilden ovan.

Även om sådana här anläggningar är mäkta imponerande kan vi ändå inte komma ifrån frågan om det inte skulle varit effektivare om solpanelerna skulle legat på hustaken hemma hos användarna istället? Istället för att koncentrera alla solpaneler till samma ställe (så att ett enda moln räcker för att skugga dem) borde man inte sprida ut dem över alla hustaken i en stad istället? Mycket av problemen är administrativa, inte tekniska. För ett elbolag är det enklare att köpa en bit mark, ställa upp solpanelerna där och sälja elen på traditionellt sätt än att fixa individuella avtal med varje husägare om att sätta solpaneler på taken. Även om det ur samhällsekonomisk synvinkel kanske skulle vara fördelaktigare – speciellt om solcellerna ersätter de traditionella takpannorna, som Tesla och Solar City demonstrerade.

I Melbourn-förorten Yarra Bend i Australien håller de på och bygger just en sådan stadsdel. Alla hustaken kommer bestå av solpaneler från Solar City, alla hus kommer ha sina egna Tesla Powerwall-batterier för att lagra el även för natten. Bygget kallas därför skämtsamt för ”Tesla Town”. När stadsdelen, husen blir självförsörjande på el behövs det inga stora solkraftverk längre – eller ens elbolag (hoppsan det är kanske därför elbolagen hellre vill se centraliserade solcellsparker istället ;-) )

Solcellerna sprider sig explosionsartat över sydligare länder med god tillgång till sol. 10% av all elproduktion i Honduras i fjol kom från solceller! Landets 433 MW solceller genererade under året 885 GWh solel, 10.2% av all elproduktion i landet. (Elmixen i Honduras består av 52% el från förnyelsebara källor.) Det som inte ingår i de siffrorna är dessutom alla privata solpaneler folk har satt upp på sina hus, för att få tillgång till lokalproducerad el att driva sina hus med så man slipper köpa el från elnätet. I vissa länder är det till och med så att folk monterar egna solceller för att slippa alla elavbrott som landets elnät konstant drabbas av. Den dolda solelproduktionssiffran blir svår att uppskatta.

 


Tesla Motors levererade 58 Tesla Model S och 48 Tesla Model X i Januari månad i år, vilket gör att det nu finns sammanlagt över 2,500 Teslor i Sverige. Vi har uppdaterat vår statistiksida med de nya siffrorna.

Tesla Club Sweden har nu 815 registrerade Teslaägare. Har du en Tesla kan du utan kostnad registrera dig här.

Tagged . Bookmark the permalink.