20,000 elfordon i Sverige

TCS17-7

Under januari månad passerade antalet elfordon i Sverige 20,000-strecket. Vid årsskiftet fanns det 16,604 elbilar, 2667 eldrivna lätta lastbilar och 251 eldrivna motorcyklar och fyrhjulingar i vårt land enligt elbilsstatistik.se. Den siffran späddes på under det nya årets första månad med 1084 nyregistrerade elbilar och 26 eldrivna lätta lastbilar enligt BilSweden. Inga laddhybrider ingår i dessa siffror.

I slutet av januari fanns det därför 20,632 helt eldrivna fordon i Sverige.

Som eldrivna “lätta lastbilar” räknar BilSweden Renault Kangoo ZE, Nissan NV200 och VW Crafter – egentligen små skåpbilar. De eldrivna fyrhjulingarna i statistiken är mest Renault Twizy.

Lägger vi till antalet laddhybrider kommer vi upp till 71,495 laddbara bilar i Sverige.

Över 70,000 bilar som åker runt och letar efter laddstationer alltså. Som får dela på de 2983 laddställen som finns i Sverige enligt uppladdning.nu

Förutom elbilister finns det endast en enda annan grupp i Sverige som har särskilda parkeringsplatser för sina bilar: handikappade.

Nu vill jag inte alls på något sätt jämställa elbilar med handikapp, jag är endast ute efter ett statistiskt jämförelseunderlag. Sveriges oräkneliga antal handikapp-platser betjänar 90,000 svenska bilister som har handikapptillstånd. På nästan varenda parkering i vårt avlånga land finns det minst en handikappruta.

Redan i år kommer antalet laddbara bilar passera antalet bilar med handikapptillstånd. Om några få år även antalet rena elbilar. Ändå är det oerhört mycket mer sällsynt med laddstolpar på våra parkeringsplatser än handikapprutor. När kommer det bli lika självklart att det finns laddstolpar på en parkering som att det finns handikapp-platser?

Utvecklingen accelererar dessutom. Hela 1084 av de 20,478 bilar som nyregistrerades i Sverige i Januari var elbilar. Det är 5.3% av alla nya bilar! Att jämföra mot januari i fjol då endast 0.8% av alla nyregistrerade bilar var elbilar. Andelen nyregistrerade elbilar har mer än sexdubblats jämfört med förra året. Räknar vi även med laddhybrider är 13% av alla nya bilar i Sverige laddbara.

Med båt efter båt fullproppade med Tesla Model 3 på väg mot Europa, och nya elbilsmodeller från många olika tillverkare kommer antalet elbilar i Sverige explodera i år på liknande sätt det gjorde i USA i fjol.

Men var är laddstolparna? Sveriges kommuner: vakna!

 


TCS ett år sedan: Provskjutningen av Falcon Heavy

SpaceX hittills största rymdraket Falcon Heavy sköts upp första gången för ett år sedan. Uppskjutningen visade företagets totala teknikdominans inom rymdsektorn. Medan andra fortfarande skjuter upp engångsraketer blev parallella landningen av de två raketstegen bredvid varandra en ikonisk bild över SpaceX teknikframgång. Och Elon Musks gamla Roadster med Starman bakom ratten blev världens snabbaste bil…

Tagged , . Bookmark the permalink.