Åskan går

Roadsterzap

Så här i åskans tider är det många som undrar hur elbilar tål åskväder? Kan de skadas utav åsknedslag?

Korta svaret är ja.

Längre svaret är ibland, det beror på.

Man bör skilja på direkta träffar av blixten och när blixten slår ner i närheten och det uppstår överspänning i ledningarna eller marken. Slår blixten ner i ditt eget hus finns det egentligen inget hundraprocentigt skydd – annat än att dra ur kontakten och inte ladda i åskväder.

Slår blixten ner i närheten finns det i ”laddklumpen” på Teslas laddsladd ett inbyggt överspänningsskydd. Kunder som har frågat Tesla har fått som svar att den kommer skydda bilen. Dock har kunder som upplevt blixtnedslag i verkliga livet fått erfara att visserligen skyddar överspänningsskyddet i kabeln från blixtar som slår ner i närheten – men genom att offra sig själv. De fick köpa en ny laddkabel efteråt för flera tusen kronor.

Men om man inte använder Teslas laddkabel utan en dedikerad laddbox? Då används ju inte Teslas laddkabel med ”laddklump” utan en rak Typ2 kabel utan nåt skyddselektronik i? Då gäller det att det finns överspänningsskydd i själva laddboxen. Det är du som konsument som måste ta reda på om laddboxen har överspänningsskydd -alla har inte det- och dessutom överspänningsskydd värt namnet som inte enbart skyddar mot störningar på nätet utan även mot åsknedslag.

Teslas Supercharger snabbladdare har också överspänningsskydd mot åsknedslag – men den är inte hundraprocentig. Förra året slog åskan ner 150 meter från en Supercharger i Ohio och slog ut en av bilarna som höll på att ladda där. Den andra som samtidigt laddade på samma laddstation klarade sig dock utan några problem.

Andra publika laddstationer vet man helt enkelt inte hur pass skyddade de är. Det syns inte utifrån ifall de har tillräcklig skydd eller inte. Tumregeln är att helt enkelt inte använda dem när det åskar.

Andra elbilar från andra biltillverkare kan också ha varierande grad av skydd mot åsknedslag. Vi vet inte vilket skydd deras laddsladdar och laddboxar erbjuder – det får var och en kontakta sin egen elbils tillverkare och fråga.

Viktigt att komma ihåg är att det finns inget hundraprocentigt skydd mot direkta åsknedslag. Överspänningsskydd brukar ge en ganska bra skydd mot åsknedslag i närheten – som inte steker elledningarna, ”bara” skickar in några tusen volt i dem. Tillräckligt för att skada all ansluten elektronik dock, även din elbil.

Man kan skydda sig mot åskan i flera steg. Förlita sig på inbyggda skyddet i laddkabeln eller laddboxen. Skaffa en överspänningsskydd inkopplad på ledningarna man ansluter laddkabeln till. Skaffa en överspänningsskydd för hela huset (som då förutom bilen även skyddar datorer, TV mm man har inkopplat). Det finns många företag som erbjuder överspänningsskydd – tyvärr med varierande funktionalitet (tumregeln där är att de som litar på sina egna produkter erbjuder garanti som ersätter skador som uppkommer i apparater anslutna till överspänningsskyddet).

Vill man ha hundraprocentigt skydd finns det dock bara ett enda säkert sätt: avstå från att ladda när det åskar! (Visst låter det rådet lite som sexualupplysning?) Dra ur laddkabeln när de mörka molnen tornar sig och det drar ihop sig till åskväder. Precis som man råds dra ur TV-n och andra hushållsapparater. Och naturligtvis även om du inte laddar för tillfället ska du dra ur laddsladden.

Viktigt att tänka på är att bilens garanti inte ersätter åskskador. Hon i Ohio vars bil slogs ut av åsknedslaget medan hon laddade på Superchargern fick sin bil reparerad på goodwill. Tesla Motors bytte hennes batteri och massor av elektronikkretsar. Men skulle hon ha laddat på en publik laddstation och fått skador på bilen skulle det inte varit självklart vem som skulle stå för reparationskostnaderna. Tesla? De som har satt upp laddstationen? De som tillverkat laddstationen? Ägarens försäkringsbolag? Risken är stor att alla bara skulle peka på varandra. Den risken kan man ta när det gäller en TV eller annan billig elapparat – men inte en elbil för hundratusentals kronor.

För att undvika den risken: koppla inte in laddsladden när det åskar.

 


TCS två år sedan: Zzapp!

Hur går det då om blixten slår rätt ner direkt i bilen, om det är en elbil? Du kommer överleva det – men inte bilen.

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.