CHAdeMO har hunnit ikapp

Laddpunkter

Enligt elbilsstatistik.se finns det nu åter igen fler CHAdeMO laddare i Sverige (113 st) än Tesla Superchargers (106 st). Det var ganska så exakt ett år sedan vi kunde rapportera om att Tesla Motors hade då på bara fem månader byggt fler laddstolpar än alla andra tillsammans. Då fanns det 60 Supercharger laddstolpar i Sverige – mot 54 CHAdeMO.

Det är glädjande att under året som har gått har både Supercharger- och CHAdeMO-snabbladdarna fördubblats i antal i vårt land. För CHAdeMO och CCS är det framför allt företaget Clever som vi får tacka, som på bara några månader har öppnat 26 snabbladdare i Sverige – och fortsätter utbyggnaden i rasande takt! Clever är ursprungligen ett danskt bolag, dess svenska systerbolag med samma namn ägs av energibolagen Öresundskraft och Jämtkraft.

För ett år sedan titulerade vi Sverige ett elbils-u-land. Att ta sig fram med elbil i Sverige var som att försöka ge sig ut på expedition i Saharaöknen. Mycket har hänt sedan dess, och snart kan vi ta oss fram mellan Sveriges största städer även med elbilar som det inte står Tesla på. När Clever öppnar sin laddare vid Brahehus kan u-landsstämpeln äntligen tvättas bort – åtminstone för södra Sverige.

Av ovanstående graf skulle man kunna tro att det även finns 108 CCS laddstolpar i Sverige – men i verkligheten är de allra flesta av dem kombinerade med CHAdeMO i så kallade kombostolpar: en laddare som har både en CHAdeMO och en CCS kontakt monterad – men bara en av dem kan användas åt gången. Typ 2 och Schuko är de överlägset vanligaste laddkontakttyperna i Sverige – fast de är ju inte snabbladdare.

Förutom att vi glädjes över att andra elbilister nu kan börja ge sig ut på långresor -något Tesla-ägare har kunnat göra i över ett år nu- finns det nu även en adapter tillgänglig som gör att även Tesla Model S kan laddas på CHAdeMO laddare. Väldigt bra att ha när man beger sig till områden som inte har Supercharger laddare än.

 


TCS ett år sedan: Fler Superchargers än ChaDeMo laddstolpar i Sverige!

Som vi även nämnt ovan var det ett år sedan Tesla överglänste alla andra aktörer i Sverige. Även om vi var stolta över det då är vi nästan lika glada nu över att resten av etablissemanget äntligen har vaknat och tar upp kampen.

Tagged , , , . Bookmark the permalink.