De 10 vanligaste frågorna

drive

Varje gång man pratar med folk om Tesla Model S dyker det upp samma 10 frågor om och om igen:

Men hur långt kommer man då?

50 mil i stan, över 35 mil på motorväg. På riktigt. (Elbilar är lite tvärtom bensinbilar då de drar mindre i stadstrafik än på motorväg.) Efter 20 mil på motorvägen är man framme vid Tesla Motors egna Supercharger snabbladdstationer där man laddar bilen gratis på 20 minuter innan man åker vidare.

Hur lång tid tar det att ladda?

Du laddar hemma över natten från ett trefasuttag. Du pluggar in bilen på kvällen och den är fulladdad till morgonen. Precis som man gör med mobilen. Varje morgon startar du med fulladdade batterier. På långresor laddar du bilen på 20-30 minuter på Tesla Motors egna Supercharger snabbladdstationer.

Är batteriet tomt sitter du väl fast?

Ja precis som när bensintanken är tom. Men stannar du vid närmsta hus och knackar på är det mycket mer troligt att de har en väggkontakt du kan få låna än att de har en fylld bensindunk som väntar på dig.

Var kan man ladda?

Till vardags laddar du hemma, varje natt, från trefasuttag. Ute på långresor laddar du gratis på Tesla Motors egna Supercharger snabbladdstationer, på 20 minuter. De finns var 20:e mil längs motorvägarna i hela Europa. Du kan åka från Luleå till Madrid gratis. Dessutom kan du ladda på de flesta publika snabbladdare och laddstolpar. Många hotell, köpcentra och parkeringshus erbjuder också laddning till sina kunder. På besök hos folk kan du ladda från vanliga vägguttag.

Hur långt håller batterierna?

Batteriernas livslängd är längre än bilens. De tappar dock lite av sin kapacitet med tiden, ca 7% efter 10,000 mil. Om en ny Tesla kommer 50 mil på en laddning kommer den komma endast 43 mil efter 20,000 mil pga kapacitetsminskningen. Det är 8 års garanti på batterierna.

Finns det nån värme?

Såklart! På vintern värms kupén av överskottsvärme från elmotorn och av värmeelement som drivs av batterierna. Räckvidden minskar med 20% så du kommer 40 mil i stället för 50. När bilen laddas kan den värmas med el från vägguttaget så du sätter dig i en varm bil på morgonen. På sommaren har bilen AC som kan fjärrstyras från telefonen – medan du tar kaffet efter lunch kan du slå på AC-n via mobilen så bilen är sval och skön när du sätter dig i den, inte bastun man är van vid från fossilbilar.

Är det nån fjutt i den?

Skojar du eller? Toppmodellen av Tesla Model S är den idag snabbaste serieproducerade bilen 0-100 km/h. Och den gör det under total tystnad, det är inte motorn som vrålar utan passagerarna! Och det är lätt att uppnå den accelerationstiden, det finns ingen växellåda, inga växlingstider, all kraft får du på direkten. Till och med instegsmodellen av Model S är snabbare än de flesta bilar.

Elbilar är väl dyra?

Tesla Model S kostar mer än Skoda Octavia, ja. Men den kostar mindre än en bil med jämförbar komfort och prestanda från BMW, Mercedes, Jaguar eller Aston Martin. Dessutom är Tesla Model S extremt förmånlig att leasa som förmånsbil pga skatteverkets rabatt på förmånsvärdet på supermiljöbilar! Kör du många mil per år kan bränslebesparingarna bli betydelsefulla – elen kostar bara 2 kr / mil!

Men saknar man inte motorljudet?

Nä, verkligen inte! Har man kört elbil en vecka tycker man vanliga bilar skakar och vibrerar konstigt – har nåt gått sönder?

Hur är det med andrahandsvärdet på elbilar?

Tesla behåller sitt andrahandsvärde bättre än motsvarande fossilbilar, visar undersökning efter undersökning. Efter 10,000 mil har en Tesla Model S i genomsnitt tappat 32% av sitt värde – mot 43-47% för Mercedes, BMW och Audi. Andra elbilar med små batterier tappar dock värde i samma takt som genomsnittsbilen, eller tom lite mer.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.