Elbilsrace jorden runt

11 elbilar från olika länder tävlar i ett race som ska ta dem jorden runt. Starten skedde i Barcelona den 16:e Juni. Just nu befinner sig bilarna i USA på väg mot västkusten. Se interaktiva kartan ovan. Just nu leder det spanska teamet i sin Tesla Model S, men mycket kan hända på de återstående tusentals milen. Efter USA ska bilarna skeppas med båt över till Kina därifrån de ska åka tvärs över Asien och Europa innan de kan gå i mål i Spanien igen.

Av de 11 teamen kör 8 Tesla Model S och en Tesla Roadster. Det Ungerska teamet kör en elektrisk buss(!) från Modulo med ett batteripack på 141 kWh. Och kinesiska teamet kör en elbil från Denza.

Det spanska teamet leds av en riktig veteran i sammanhanget: Rafael de Mestre har redan gjort resan en gång för några år sedan. Han åkte jorden runt i sin Tesla Roadster redan 2012. På de fyra åren har mycket hänt, och inte bara vad gäller bilarna. När han åkte då fick han långsamladda i vanliga vägguttag – idag kommer lagen att kunna snabbladda på många ställen längs vägen. I alla fall i USA, Kina och Europa. Vem vet, om några år kommer de kunna snabbladda hela varvet jorden runt?

Vi kommer följa tävlingen med stort intresse och rapportera om resultatet!

 


Vill du inte bege dig jorden runt men ändå se många fina bilar ska du bege dig till Orsa Sportbilsfestival! Nu i helgen 2-3 Juli flockas hundratals sportbilar utanför Orsa för en härlig helg med utflykter och konserter. Flera Teslaägare ska också dit, och de vill gärna bli fler! Läs mer på vårt forum!

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.
 • G F

  Tesla har inte samma SC kontakt på bilarna i USA, Kina och Europa, så hur löser de det byter de bilar eller?

  • MaLund13

   Antagligen kör de mestt CHAdeMO genom USA, då den standarden är densamma. Gissar att inte ens UMC’n funkar i de flesta amerikanska uttag, så de måste nog lite mycket på laddinfrastrukturen som finns de sträckor de kör. I Kina & övriga asien har SuC dock samma kontakt som i europa (Japan har dock den amerikanska, men då de inte kör där har det ingen betydelse i detta fall).

   • G F

    Tydligen har de med sej en egenutvecklad konverter som omvandlar USA SC till europeiska uttaget. Tesla var extremt intresserade av att dissekera deras box. För övrigt flygs tydligen bilarna mellan kontinenterna. så det är samma bilar jorden runt! Inte precis något lågbudget projekt.

 • Axel Svensson

  Roligt att följa 80 e-days. Själv trodde jag för ett par år sedan att det inte var praktiskt möjligt att åka Jorden runt med elbil och så visade det sig att det redan var gjort ett par år innan. Nu är förutsättningarna grymt mycket bättre och utvecklingen går fort.

  Tror dock att amerikanska Model S har en nackdel i denna tävling (vet inte vilka versioner av Model S som de tävlande kör i). Snabbladdningen av Teslabilarna får ske med hjälp av Chademo genom Kina och Europa för de amerikanska bilarna och genom USA så är det i stället de europeiska och kinesiska Model S som får ladda genom Chademo vad gäller snabbladdning.Supercharger är ju 2-3 gånger snabbare än Chademo som ändå är mer än 10 gånger snabbare än vanlig stickkontakt.

 • Kim

  Vad händer vid bygget av supercharger i Edsbruk, Västervik?? 140 dagar nu?