En Traktor

Nej, inte gamla sketchen ovan med Gorbatjov och Helt Apropå. Utan eldrivna traktorn e100 Vario från tyska tillverkaren Fendt. Traktorn som ska börja levereras nästa år verkar bli en riktigt bra och användbar maskin, med en batteripack på hela 100 kWh som ska räcka en hel dags arbete innan den behöver laddas igen. Och skulle det mot förmodan inte räcka kan traktorn snabbladdas på lunch- eller fikarasten via dess CCS laddkontakt.

Fendt-e100-vario

Traktorn har alla de traditionella uttag som behövs för påhängning av olika extratillbehör och kan driva dem med upp till 150 kW uteffekt (som boost, 50 kW sustained). Det finns inga siffror om traktorns vridmoment eller dragförmåga men med tanke på elmotorns fördelar vågar vi gissa att eldrivna traktorn kommer vara ett riktigt kraftpaket.

Förutom extremt tyst gång blir traktorn även billig i drift och kan även användas inomhus utan problem. Ta in halm till kreaturen i stallet utan att skrämma och gasa ihjäl dem blir hur lätt som helst. Sätter bonden dessutom upp solceller på ladugårdstaket kan traktorn drivas med ”gratis” solenergi istället för dyr diesel.

 


TCS ett år sedan: Solpanelers utsläpp

Diskussioner om solceller mynnar ofta ut i diskussioner om hur smutsiga de är. Utsläppen vid deras tillverkning jämfört med energin de genererar under sin livstid har ibland svärtat ner solpanelers miljöimage. Men hur gamla är egentligen de siffrorna som det ofta hänvisas till – och har det hänt något på sistone?

Bookmark the permalink.