EU-direktiv om hemmaladdning

chargeport

EU-parlamentet har klubbat igenom ett nytt direktiv om energieffektivisering av byggnader rapporterar tidningen Elbilen i Sverige.

Från och med 2025 måste alla nybyggda flerbostadshus med fler än 10 parkeringsplatser förbereda alla platserna för elbilar. Det vill säga rör för elledningar måste läggas. Kontorsbyggnader med fler än 10 parkeringsplatser måste göra likadant för 20% av platserna – och minst en utav dem ska dessutom byggas helt färdig med laddbox och allt. Ovan regler ska även gälla renoveringar.

Någon gång om sådär tio-tjugo år, beroende på när äldre hus renoveras, kan elbilister alltså se fram emot att hyreshuset de bor i åtminstone är förberedd för elbilsladdare vid parkeringen. Fast en tom kabelrör gör ingen glad.

Vi kan jämföra med byggföreskrifterna i San Francisco. Där 10% av nybyggda parkeringsplatserna måste bestyckas med laddboxar, ytterligare 10% ha alla nödvändiga kablar framdragna och resterande 80% ha nödvändiga kabelrör på plats. Inte om 10 år – utan redan nu idag.

Eller vårt grannland Norge där det är olagligt för hyresvärdar att neka laddplats till de boende. Inte om tio år – utan redan nu idag.

Så här i val-tider ställer vi därför frågan vilket parti som vågar föreslå lika progressiva lagförslag i Sverige? Inte om tio år – utan redan nu idag?

Bookmark the permalink.