Fler snabbladdare behövs

 

barkarby

Ibland märks det att antalet elbilar fördubblas varje år i Sverige. Som här vid Clevers laddare i Barkarby häromdagen.

Det är inte kul att hoppas kunna ladda lite snabbt innan man ska vidare – men inse att det kan dröja upp till en timme innan man ens kan börja ladda! (Tänk på det nästa gång du klagar över några taxibilar vid Superchargern.)

Bilden visar Tesla Motors Superchargers förträfflighet: man kan inte ha bara en laddare, då blir det köer. Skulle det varit tre Teslor vid en Supercharger skulle det varit plats för minst tre till – Supercharger stationer har ju 6 eller 8 (om inte ännu fler) laddstolpar vid varje ställe!

Ibland tycker man det är konstigt, ja kanske till och med onödigt, att varje gång någon aktör presenterar sina planer på att sätta upp snabbladdare är det alltid triangeln Stockholm-Göteborg-Malmö som nämns. Det finns väl tillräckligt med laddstationer där redan? Men även om antalet är tillräckligt för att kunna komma fram öht behövs det fler stationer om man vill vara säker på att undvika långa köer vid dem. Speciellt med tanke på att antalet elbilar blir fler och fler för varje månad som går. Fast bäst vore det om bolagen kopierade Teslas idé och satte upp fler laddare vid varje ställe. Med dagens utbyggnadstakt är risken stor att ovan syn blir vanlig vid fler laddstationer i Sverige i framtiden.

 


TCS ett år sedan: Om alla bilar i Sverige var elbilar

För ett år sedan räknade vi på vad som skulle hända om vi ersatte varenda bil i Sverige med en elbil? Hur mycket el skulle de behöva? Har vi så mycket el i Sverige? Hur mycket skulle staten förlora på minskade skatteintäkter från bensinförsäljningen? Hur många nya kraftverk måste vi bygga? Svaret på den sista frågan är något överraskande.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.