Har du en Tesla eller annan elbil registrera den här.

Premiumljud

Här diskuterar vi om Tesla Model S

Moderator: Redaktion

Premiumljud

Inläggav Teslaägare comfort46 » 10 okt 2018 19:56

Åsså en kommentar om ljudkvaliten i premium, jag blir lite konfunderad när jag läser att folk hissar upp basen och diskanten i equalizern ? själv är jag ”audiofil” och lyssnar hemma på en anläggning med marknadens rakaste frekvenskurva och om jag kör eq på 0 rakt över i bilen hör jag en extremt överstyrd mjukgummibas som dränker allt utom den hårda vassa diskanten.
För att få en någorlunda rak kurva ställer jag in -4, 0, 0, -1, -2 och då tycker jag att kvaliten blir minst lika bra som det bästa Mercedes, BMW och VW presterat (väljer alltid maxat system) och närmar sig rakhet i förhållande till hemma. Ok, bortsett från att baslådan sabbar lite p.gr.av. sin svampighet, det blir inte det riktiga stompet men det har å andra sidan ingen annan bil haft heller...

Visst är ljudkvalite en smaksak och ingen har ”rätt” men jag tycker att det behövs en extra kommentar för de som kanske tvekar att ta premium för ljudets skull. Jag jämförde med standardljudet innan köp och det var ... pinsamt...dåligt. Standard alltså. TeslaFörsäljaren hade ställt in premiumljudet precis så, hissad bas o.s.v. och i min värld motsvarar det bildinställningarna på Elgigantens TV-apparater med ögonbedövande överdriven ljus/kontrast och s.k. bildförbättringar som förstör bildkvaliten effektivt.

Så, för somliga av er, om ni har möjlighet till provlyssning innan köp, testa mitt förslag till inställning innan ni jämför standard med premium...
Användarvisningsbild
comfort46
Teslaägare
 
Inlägg: 15
Blev medlem: 30 aug 2018 13:25

Re: Premiumljud

Inläggav Teslaägare Gustafsson » 10 okt 2018 20:05

Ljudkvalitet är en otroligt subjektivt upplevd parameter. I förra bilen hade jag standardljud och i den nya premium. Den tydligaste skillnaden var avsaknad av bas i den gamla. Skulle gärna se frekvenskurvor och spec på ljudanläggningarna i Teslorna. Under körning är ju ändå minst 50- 60 dB av tillgänglig dynamik uppäten av ljud från vägen så några större hifi upplevelser får man ju inte hur som helst.
Svart 2012 Roadster 2,5.| Model S100D midnight silver.
Användarvisningsbild
Gustafsson
Teslaägare
 
Inlägg: 2597
Blev medlem: 20 jul 2015 16:01
Ort: Linköping

Re: Premiumljud

Inläggav Teslaägare comfort46 » 10 okt 2018 20:12

I varje fall i min bil är däcksljudet ganska lågfrekvent och det blandar sig i baslådans whompande i viss musik vilket gör att basen mullrar på ännu mer svampigt. -4 ....
Användarvisningsbild
comfort46
Teslaägare
 
Inlägg: 15
Blev medlem: 30 aug 2018 13:25

Re: Premiumljud

Inläggav Teslaägare Hyted » 10 okt 2018 20:49

Har du s eller x?
Användarvisningsbild
Hyted
Teslaägare
 
Inlägg: 510
Blev medlem: 14 jan 2017 21:57
Ort: Mariestad

Re: Premiumljud

Inläggav Teslaägare comfort46 » 10 okt 2018 21:15

S
men det lär väl vara samma svampbaslåda i X ?
Användarvisningsbild
comfort46
Teslaägare
 
Inlägg: 15
Blev medlem: 30 aug 2018 13:25

Re: Premiumljud

Inläggav Teslaägare unumlapis » 10 okt 2018 21:52

Kan inte mer än vara enig att hade varit bra om ljudet i Tesla med Hifi ljudet hade varit klangneutralt för precis som du säger så jag drar även ner kurvorna för att få ett mer neutralt ljud samt att ljudet är väldigt centrerat. Så har för stunden även flyttat bak centrumpunkten en bit. Så ljust på ljudet har Tesla en hel del att jobba med och vore kanske bra om de tog in någon bra tonmeister som kan bilar och som kan hjälpa med att få fram något som är... just det - klangneutralt.
Model S75D AP2, Obsidian Black Metallic, Black Premium Interior, Carbon Fiber Decor, Dark Headliner, PUP & Sunroof
Member of Tesla.Skåne Telegram Group
Användarvisningsbild
unumlapis
Teslaägare
 
Inlägg: 385
Blev medlem: 03 sep 2017 21:22
Ort: Limhamn
Referralkod: KIM7577

Re: Premiumljud

Inläggav Teslaägare johan_w » 11 okt 2018 05:28

Jag hade en S90D innan med standardljud och har nu en S100D med premium.

Jag är ingen ljudnörd, men kan säga att jag bara upplever skillnaden som liten! Ljudet är bättre med premium men upplever det inte som massor och hade inte betalt några större summor för det!
Användarvisningsbild
johan_w
Teslaägare
 
Inlägg: 219
Blev medlem: 09 nov 2017 18:56

Re: Premiumljud

Inläggav Teslaägare Splfredde » 11 okt 2018 08:11

Får nog klassa mig som nörd eller idiot :)
Det går inte att jämföra hifihögtalare i hemmet med ljud i bilen. Förutsättningarna i bilen är extremt dåliga i jämförelse.
En sak när man står stilla men en helt annan i 70km/h och än värre i 140km/h med vindbrus och vägljud från bra asfalt och dålig asfalt.
Man sitter dessutom inte centrerat mellan högtalarna, dvs du lyssnar i praktiken inte på alla högtalarna samtidigt det är lite tidsförskjutning.
Testa att flytta huvudet från stolsryggen till ovan ratten så får du klockrent bevis. Det är samma sak när du flyttar dig i soffan hemma.
Sedan låter ju inte en rak frekvenskurva bra i alla öron. Örat har olika frekvensgångar precis som en mikrofon av olika kvalite har.
Däremot är ju en rak frekvenskurva ett bra utgångsläge för att göra sina personliga korrigeringar ifrån :)
Tilläggas skall också att en rak frekvensgång anges inom ett spann med en avvikelse, tex. 20-20000hz +/- 3db(decibel).
Då ska man veta att en höjning på 3db kräver dubbel effekt!!!
Vi kan konstatera att ljudupplevelsen är i högsta grad personlig, därav tycker vissa att standardljudet låter ok medans andra föredrar premium.
Likaså vill man justera EQ olika :)
Användarvisningsbild
Splfredde
Teslaägare
 
Inlägg: 138
Blev medlem: 27 apr 2016 15:28
Ort: Sölvesborg

Re: Premiumljud

Inläggav Teslaägare Xmag » 11 okt 2018 08:26

Beror väldigt mycket på vilken typ av musik som skall spelas. Akustisk jazz eller Trance kräver helt olika saker av anläggningen. Hur man lyssnar spelar också roll, lyssnar man aktivt eller vill man ha bra basdunk för att höja humöret? Vill man känna basen i kroppen eller vill man höra alla nyanser i musiken? Som nån påpekade så spelar det också roll om man står i bilkö eller om man kör på motorväg. Det finns inget rätt svar som många varit inne på. Det är lite som kläder vissa kläder klär en person perfekt men en annan kan inte alls bära upp plagget. Ljudanläggningen skall passa alla, allt och all typ av musik, och tal, i en extremt jobbig miljö där olika personer (med olika ljudsmak) sitter olika nära olika högtalare.
"Elbilisterna satt i ett hörn och tissla och tesla."
Användarvisningsbild
Xmag
Teslaägare
 
Inlägg: 192
Blev medlem: 20 sep 2017 19:50
Ort: Stockholm
Referralkod: MAGNUS1897

Re: Premiumljud

Inläggav Teslaägare Splfredde » 11 okt 2018 10:03

Tesla har ganska hög diskantnivå standard men samtidigt är det ofta höga toner vi hör sämre på, därav att många vill höja diskanten.
Basen har sämre verkningsgrad vilket inte är unikt i sig utan ganska generellt särskillt i bilar med små element. därav vill många höja basen :)
På hemmahögtalare med större element(och allra viktigast lådor som är rätt avstämda) är verkningsgraden högre, särskillt under 63hz där de flesta mindre bilelement kroknar rejält.
Bifogar enklare mätning från mitt bygge i Teslan(som är utslängt nu), med och utan baslåda! Observera lite gain på steget till basen som passade mitt öra :)
Mikrofonen hängde dock i backspegeln där det också är högre nivå på basen....
Tesla_baslåda.JPG
Användarvisningsbild
Splfredde
Teslaägare
 
Inlägg: 138
Blev medlem: 27 apr 2016 15:28
Ort: Sölvesborg

Nästa

Återgå till Model S

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 16 gäster

Har du en Tesla eller annan elbil registrera den här.