Har du en Tesla eller annan elbil registrera den här.

Kärnkraft är inte framtiden

Här diskuterar vi om miljön i alla dess former

Moderator: Redaktion

Re: Kärnkraft är inte framtiden

Inläggav Mickep » 12 jul 2019 12:56

Problemet är att klimat inte är väder. Jag menar kan metereologerna inte förutsäga väder en vecka fram så är prognoserna flera år lika mycket troliga. men folk menar väder när man pratar om klimat, för det är det som påverkar oss. Kan människan påverka vädret? (man har försökt och det anses som löjligt). klimatet påverkar vädret, men om det blir varmare kallare eller likadant beror på fler faktorer. men det är farligt att enbart rikta in sig på en sak ex koldioxid, det blir oftast att man blir inskränkt och kommer fram till vansinniga saker som miljödielsar. likaså med kärnkraft. håller med att den är billig (den enskilt största faktorn att folk kramar den) och koldioxid neutral. Men det är svårt att inte se att övriga energiproduktion kommer bli mycket mer kostnadseffektiv i slutändan. säger inte man skall paniklägga ner kkv efter att man sett tvserien chernobyl, utan de skall bevaras så länge de fungerar säkert.
Mickep
 
Inlägg: 1560
Blev medlem: 08 mar 2016 13:07

Re: Kärnkraft är inte framtiden

Inläggav HenrikC » 12 jul 2019 20:50

mickeisol skrev:I övrigt kan man ju använda vätgas för att lagra el (speciellt ifall elen är så billig att den dåliga verkningsgraden inte spelar roll)


Helt rätt. Det är intuitivt svårt att ta till sig konsekvenserna av omväxlande mycket låga elpriser och höga: Lagringslösningar behöver inte ha bra verkningsgrad för att vara ekonomisk försvarbara. Även långa transporter av elen med stora förluster kan bli lönsamt. Lösningar kommer. Det må vara flödesbatterier, värmelager, bränsleceller, lägesenergi från att hissa upp berg och släppa ner eller vad man nu kommer på.

Det går inte att öka effektuttaget från vattenkraften hur mycket som helst eftersom det då blir mer varierande vattenflöde nedströms. Det finns planer på att öka effekten i vattenkraften de närmaste åren, men det är inte i närheten av det effekttillskott som väntas från vindkraften.

Samtidigt arbetas med att göra vindkraften mer anpassad till efterfrågan. Att generera el i hård vind vid överskott på elmarknaden innebär att man har maximal rörlig kostnad (hårt slitage på verken) och minimal intäkt (lågt elpris). Det kan vara bättre att minska produktionen i det läget.
HenrikC
 
Inlägg: 170
Blev medlem: 11 jan 2019 16:42

Re: Kärnkraft är inte framtiden

Inläggav HenrikC » 12 jul 2019 21:13

Verdi skrev:Att det ska bli längre och hetare somrar finns det väl ingen evidens på? Ja, det var varmt förra sommaren. Men för två somrar sen var det kallt. Och i år är det väl inte heller supervarmt. Högst normal "svensk sommar" tycker jag. Regnar då och då, nån eftermiddagsskur, någon grad över 20 med lite tur... Det har även länge hävdats att Sverige ska få kallare klimat då golfströmmen riskerar att strypas av smältvatten.

Det är väl min enda invändning i klimatdebatten. Att det tidvis används ohederliga argument. Jag är lite fyrkantig och tycker att "rätt ska vara rätt" även om det är politiskt obekvämt.


Det ska bli varmare rent teoretiskt, annars har man ett styvt jobb att förklara varför koldioxiden inte skulle bidra. Det har blivit mätbart varmare med tiden, något som till och med klimatskeptikerna Watts et al. fick medge i publiceringen efter ett projekt som gick ut på att bevisa motsatsen. Media och klimatalarmister har dock påstått att det skulle bli mycket varmare mellan 1990 och 2020. Se till exempel Hansen et al 1988. Det har det inte blivit.

Att säga att en sommar i ett land indikerar det globala klimatet är dumheter. Det är väder. Trenden på 30 års sikt är klimat.
HenrikC
 
Inlägg: 170
Blev medlem: 11 jan 2019 16:42

Re: Kärnkraft är inte framtiden

Inläggav Teslaägare mickeisol » 30 jul 2019 10:15

Om den här kåberger har rätt så ser det ljust ut på energimarknaden i världen.

Frågan kan också ställas vem som ska bygga kärnkraftverken.

https://www.etc.se/ledare/manga-njutbar ... lmarknaden
Användarvisningsbild
mickeisol
Teslaägare
 
Inlägg: 530
Blev medlem: 05 mar 2014 08:46

Re: Kärnkraft är inte framtiden

Inläggav Teslaägare LarsL » 30 jul 2019 10:27

Lite otur med timingen på inläggen ovan... säger jag nu efter en vecka med en värmebölja utöver det vanliga. Vi hade 34,8 ˚C här som mest, det var väldigt längesedan jag upplevde något sånt.

Men, ja, väder är väder och klimat är något annat. Klimattrender är ofta väldigt svårt att upptäcka för människor utan att titta på data.
Tex
Nissan Leaf 30kWh Tekna
Tesla Model 3 SR+, dragkrok
Styr Teslan efter elpris https://invite.tibber.com/4c05e5f0
Användarvisningsbild
LarsL
Teslaägare
 
Inlägg: 9274
Blev medlem: 08 nov 2014 19:15
Ort: Härryda
Referralkod: lars74032

Re: Kärnkraft är inte framtiden

Inläggav Teslaägare Zalman3 » 30 jul 2019 17:21

Ny kärnkraftsolycka.

"radioaktivt moln var rysk kärnolycka"

Till en början gjorde den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten bedömningen att de radioaktiva halterna i molnet var låga.
Senare läckta dokument från Tyskland visade dock att utsläppet var betydligt värre än vad man först hade
befarat och att utsläppens omfattning motsvarar en femma på den sjugradiga Ines-skalan (International nuclear event scale),
det vill säga i nivå med Harrisburg-olyckan i USA 1979."
https://www.nyteknik.se/samhalle/bortfo ... ka-6965332

Vem vill köpa kärnkraftverk från Ryssland?
Titanium S75D, svarta NG, svart alcantara, autopilot 2.0, air suspension
Bokad modell 3
Användarvisningsbild
Zalman3
Teslaägare
 
Inlägg: 2934
Blev medlem: 29 mar 2016 17:28
Ort: Umeå
Referralkod: NILSERIK5507

Re: Kärnkraft är inte framtiden

Inläggav Teslaägare taliz » 30 jul 2019 19:22

Zalman3 skrev:Vem vill köpa kärnkraftverk från Ryssland?


Tyvärr rätt många. Inkl Sverige... vi är beroende av bränsleleveranser från dem numera om jag inte minns fel.
Blir ju lätt så när det kostar för mycket att producera på ett säkert sätt. Då blir det ful-leverans från öst istället, billigt och ev. "problem" sopas under mattan...
Användarvisningsbild
taliz
Teslaägare
 
Inlägg: 2498
Blev medlem: 16 nov 2014 12:04
Referralkod: martin51282

Re: Kärnkraft är inte framtiden

Inläggav elbilist mati » 30 jul 2019 19:40

LarsL skrev:Lite otur med timingen på inläggen ovan... säger jag nu efter en vecka med en värmebölja utöver det vanliga. Vi hade 34,8 ˚C här som mest, det var väldigt längesedan jag upplevde något sånt.

Nytt värmerekord i norra Tyskland förra veckan, knappt 42 grader. Och nästan inget regn alls på hela sommarn där nere.
Och vår vattenbrunn har fortfarande inte återhämtat sig från förra sommarn, den är nästan tom. För lite nederbörd i flera år. I "regniga" Sverige alltså.
Det är visserligen väder det också, men det indikerar trenden. Och klimat är väl i princip inget annat än en integral över väldigt mycket väder.
e-Golf 2018
e-tron med dragkrok
Förbokat VW ID.3
Model S90D -16
Model SP85 -14
mati
elbilist
 
Inlägg: 9259
Blev medlem: 22 mar 2016 10:08
Ort: Götene

Re: Kärnkraft är inte framtiden

Inläggav Teslaägare Verdi » 30 jul 2019 21:03

mati skrev:
LarsL skrev:Lite otur med timingen på inläggen ovan... säger jag nu efter en vecka med en värmebölja utöver det vanliga. Vi hade 34,8 ˚C här som mest, det var väldigt längesedan jag upplevde något sånt.

Nytt värmerekord i norra Tyskland förra veckan, knappt 42 grader. Och nästan inget regn alls på hela sommarn där nere.
Och vår vattenbrunn har fortfarande inte återhämtat sig från förra sommarn, den är nästan tom. För lite nederbörd i flera år. I "regniga" Sverige alltså.
Det är visserligen väder det också, men det indikerar trenden. Och klimat är väl i princip inget annat än en integral över väldigt mycket väder.Ja det var inihelvete varmt nere i Europa för några dagar sen. I torsdags förra veckan visade bilen 42 grader förbi Lyon. Och i fredags hade vi nog 35-37 grader i skuggan på Europa Park (Rust, Tyskland). När vi kom till Frankfurt i helgen så var det sjukt varmt på hotellet (ingen AC). Den trevliga mannen som hade hotellet sa att somrarna helt plötsligt blivit mycket varmare. För 5-10 år sen behövdes ingen AC men nu...

Jag hävdar med bestämdhet att vi inte har tid att vänta på utbyggnaden av sol och vind. Satsa på kärnkraft för att rädda klimatet! Det går _mycket_ fortare att ersätta kol och olja på det sättet. De som hänvisar till ekonomiska argument verkar inte värdesätta klimatet tillräckligt högt.
Model S 100D -18 Obsidian black.
Model 3 LR AWD -19 MC White [avbeställd]
Model S 90D -16 MC Red
Model S 75D -17 Midnight silver
Användarvisningsbild
Verdi
Teslaägare
 
Inlägg: 6688
Blev medlem: 06 dec 2016 15:30

Re: Kärnkraft är inte framtiden

Inläggav Teslaägare pefreli » 31 jul 2019 10:04

Är kärnkraft verkligen så bra som det sägs från Vattenfall m.fl?

Jag är inte specialist i området men finns det någon som kan länka till en opartisk LCA avseende kärnkraft?

Läste nedan inlägg i debatten vilket ställer en del frågetecken kring kärnkraften. Någon som ser några felaktigheter?


En kärnkraftreaktor, vi kan ta Ringhals 3, som har en eleffekt på ca 1000 MW, behöver bränsle i form av uranstavar. Dessa stavar kommer inte från någon buske utanför Varberg, de har en tillblivelse genom en massa procedurer. För att försörja Ringhals 3 med bränsle under ett år måste ca 1,1 miljoner ton uranhaltigt berg grävas fram i någon gruva i något annat land, ur denna malm sorteras det ca 416 000 ton uranmalm. Denna blandas med 84 000 ton svavelsyra för att laka ur det som kallas ”natururan”, vilket i vikt blir ca 140 ton. Det mycket giftiga avfallet som tippas i naturen från denna upparbetning är ca 1,2 miljoner ton.
Dessa 140 ton med natururan går sedan till anrikning, för att bli det koncentrerade uranet som vi i Sverige gör bränslestavar av, det blir ca 25 ton uranstavar till en enda reaktors årsbehov.
Under hela denna process används i huvudsak fossila råvaror, från gruvan till färdigt bränsle så bildas det mängder av avfall till mark, vatten och luft. Till luft handlar det om ca 4400 ton svaveldioxid, 1100 ton kväveoxider och nitrater och över 400 000 ton koldioxid, allt för ett års drift av en reaktor i Sverige.
Har ni inte undrat över varför det sitter en 80 meter hög skorsten på varje kärnreaktor?
I reaktorn blidas ett så kraftigt tryck vid kokningen att om man inte släppte ut detta övertryck via skorstenen så skulle reaktorn sprängas. Så främst på nätterna släpper man detta övertryck och det innehåller mätbara radioaktiva gaser och partiklar som sprids och ökar radioaktiviteten i vårt lufthav. Där förekommer Xenon-133, fluor-18, krypton-85, kol-14, väte-3, zink-65, koppar-64, cerium-144, järn-55, järn-59, kobolt-60, jod-131, cesium-137 och mangan-54 för att nämna några ämnen.
Från själva reaktorn bildas ca 3 kg högaktivt avfall per timma från bränslet, som måste förvaras oåtkomligt i minst 100 000 år. Kylningen av reaktorn innebär att havet kontinuerligt får ta emot en värmeeffekt om ca 2100 mW, tillsammans med omfattande radioaktiva ämnen.
Så nu vet ni lite mer om den ”rena och utsläppsfria kärnkraften”.”

Låter ju inte toppen...
Användarvisningsbild
pefreli
Teslaägare
 
Inlägg: 285
Blev medlem: 17 mar 2018 12:21

FöregåendeNästa

Återgå till Miljö

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Har du en Tesla eller annan elbil registrera den här.