Har du en Tesla eller annan elbil registrera den här.

Kärnkraft är inte framtiden

Här diskuterar vi om miljön i alla dess former

Moderator: Redaktion

Re: Kärnkraft är inte framtiden

Inläggav Mickep » 12 jul 2019 12:56

Problemet är att klimat inte är väder. Jag menar kan metereologerna inte förutsäga väder en vecka fram så är prognoserna flera år lika mycket troliga. men folk menar väder när man pratar om klimat, för det är det som påverkar oss. Kan människan påverka vädret? (man har försökt och det anses som löjligt). klimatet påverkar vädret, men om det blir varmare kallare eller likadant beror på fler faktorer. men det är farligt att enbart rikta in sig på en sak ex koldioxid, det blir oftast att man blir inskränkt och kommer fram till vansinniga saker som miljödielsar. likaså med kärnkraft. håller med att den är billig (den enskilt största faktorn att folk kramar den) och koldioxid neutral. Men det är svårt att inte se att övriga energiproduktion kommer bli mycket mer kostnadseffektiv i slutändan. säger inte man skall paniklägga ner kkv efter att man sett tvserien chernobyl, utan de skall bevaras så länge de fungerar säkert.
Mickep
 
Inlägg: 1465
Blev medlem: 08 mar 2016 13:07

Re: Kärnkraft är inte framtiden

Inläggav HenrikC » 12 jul 2019 20:50

mickeisol skrev:I övrigt kan man ju använda vätgas för att lagra el (speciellt ifall elen är så billig att den dåliga verkningsgraden inte spelar roll)


Helt rätt. Det är intuitivt svårt att ta till sig konsekvenserna av omväxlande mycket låga elpriser och höga: Lagringslösningar behöver inte ha bra verkningsgrad för att vara ekonomisk försvarbara. Även långa transporter av elen med stora förluster kan bli lönsamt. Lösningar kommer. Det må vara flödesbatterier, värmelager, bränsleceller, lägesenergi från att hissa upp berg och släppa ner eller vad man nu kommer på.

Det går inte att öka effektuttaget från vattenkraften hur mycket som helst eftersom det då blir mer varierande vattenflöde nedströms. Det finns planer på att öka effekten i vattenkraften de närmaste åren, men det är inte i närheten av det effekttillskott som väntas från vindkraften.

Samtidigt arbetas med att göra vindkraften mer anpassad till efterfrågan. Att generera el i hård vind vid överskott på elmarknaden innebär att man har maximal rörlig kostnad (hårt slitage på verken) och minimal intäkt (lågt elpris). Det kan vara bättre att minska produktionen i det läget.
HenrikC
 
Inlägg: 109
Blev medlem: 11 jan 2019 16:42

Re: Kärnkraft är inte framtiden

Inläggav HenrikC » 12 jul 2019 21:13

Verdi skrev:Att det ska bli längre och hetare somrar finns det väl ingen evidens på? Ja, det var varmt förra sommaren. Men för två somrar sen var det kallt. Och i år är det väl inte heller supervarmt. Högst normal "svensk sommar" tycker jag. Regnar då och då, nån eftermiddagsskur, någon grad över 20 med lite tur... Det har även länge hävdats att Sverige ska få kallare klimat då golfströmmen riskerar att strypas av smältvatten.

Det är väl min enda invändning i klimatdebatten. Att det tidvis används ohederliga argument. Jag är lite fyrkantig och tycker att "rätt ska vara rätt" även om det är politiskt obekvämt.


Det ska bli varmare rent teoretiskt, annars har man ett styvt jobb att förklara varför koldioxiden inte skulle bidra. Det har blivit mätbart varmare med tiden, något som till och med klimatskeptikerna Watts et al. fick medge i publiceringen efter ett projekt som gick ut på att bevisa motsatsen. Media och klimatalarmister har dock påstått att det skulle bli mycket varmare mellan 1990 och 2020. Se till exempel Hansen et al 1988. Det har det inte blivit.

Att säga att en sommar i ett land indikerar det globala klimatet är dumheter. Det är väder. Trenden på 30 års sikt är klimat.
HenrikC
 
Inlägg: 109
Blev medlem: 11 jan 2019 16:42

Föregående

Återgå till Miljö

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Har du en Tesla eller annan elbil registrera den här.