Jag gissar för övrigt att det där är en skämtsida.
Nja, dom som ligger bakom är "seriösa", i bemärkelsen att dom nog tror på det dom säger och skriver, men dom är också galenpannor och/eller foliehattar.
Sidan är ungefär lika trovärdig som infowars eller Trumps informationsavdelning.
/fth
X90D, 7-sits monopost, Titanium Metallic, AP1, alla options
Här är en ny artikel på samma tema men annan källa om att kött inte alls är så dåligt som kötthatarna påstår. Jag tycker det verkar helt rimligt dessutom gillar jag kött så jag är jävig.
Också fake news då?
Skickat från min SM-N910F via Tapatalk
Beställd MYP
Tesla Model 3 SR RWD HW3
Zero FXS, Elmotorcykel 7,2kWh
City slicker Elmoped, 1,8kWh
Tesla Model 3 LR AWD FSD HW2,5 såld
Super soco TS 1200R, Elmoped 3,2kWh
Tesla Model S85,3~fasladdning såld
BMW i3 REX, 1~fasladdning såld
Think såld
En relativt balanserad artikel. Det är dock ett par grejer som han missar:
1) Angående metan så är det så att även om den bryts ner inom ett par decennier så bidrar den kraftigt till växthuseffekten här och nu. Det leder till en positiv feedbackloop (minskad permafrost etc) som släpper ut mer koldioxid.
2) Den enorma åkerareal som krävs för att föda upp köttdjur. Få kor lever till 100% på bete utan det måste importeras odlade spannmål, sojabönor osv för att mata dem. För varje kilokalori som vi får från kött hade vi kunna få en storleksordning fler från samma odlingsyta om vi ätit det vi odlade direkt. Detta leder till skogsskövling och (förutom alla andra negativa miljöeffekter) minskade koldioxidsänkor.
Sen är det väl så att som vanligt går det att peka på att just X inte är något stort problem eftersom det bara utgör Y procent av koldioxidutsläppen. Flyget är inget problem, köttet är inget problem, Sveriges utsläpp är inga problem... det är bara det att när man adderar ihop alla utsläppskällor som var för sig inte utgör något problem, då blir de ett problem tillsammans.
2) Den enorma åkerareal som krävs för att föda upp köttdjur. Få kor lever till 100% på bete utan det måste importeras odlade spannmål, sojabönor osv för att mata dem. För varje kilokalori som vi får från kött hade vi kunna få en storleksordning fler från samma odlingsyta om vi ätit det vi odlade direkt. Detta leder till skogsskövling och (förutom alla andra negativa miljöeffekter) minskade koldioxidsänkor.
Du missar eller inser inte skillnaden mellan betesmark och åkermark. Vi kan inte oldla något den mänskligakroppen kan ta till sig på marken där djuren betar.
De flesta köttdjur lever av torkat eller konserverat gräs - hö alltså.
Det du kallar skogsskövling kallar jag öppna landskap!
2) Den enorma åkerareal som krävs för att föda upp köttdjur. Få kor lever till 100% på bete utan det måste importeras odlade spannmål, sojabönor osv för att mata dem. För varje kilokalori som vi får från kött hade vi kunna få en storleksordning fler från samma odlingsyta om vi ätit det vi odlade direkt. Detta leder till skogsskövling och (förutom alla andra negativa miljöeffekter) minskade koldioxidsänkor.
Du missar eller inser inte skillnaden mellan betesmark och åkermark. Vi kan inte oldla något den mänskligakroppen kan ta till sig på marken där djuren betar.
De flesta köttdjur lever av torkat eller konserverat gräs - hö alltså.
Det du kallar skogsskövling kallar jag öppna landskap!
Nja. 90% av det korna äter är odlat i Sverige, men 48% av köttet är importerat. Vi borde åtminstone minska vår köttkonsumtion så att vi kan klara oss enbart på det vi odlar och föder upp själva.
70% av världens odlingsbara mark används till bete eller foderodling för köttdjur. Jag har inte hittat några siffror på hur mycket av det som är bete och hur mycket som är odling, och ännu mindre hur stor del av betesmarken som man hade kunnat odla på. Men det är gissningsvis inte noll procent. Man skulle allts kunna öka den totala matproduktionen ordentligt genom att förskjuta balansen åt vegetariska livsmedel.
Vi måste tänka mer globalt. Att hålla landskapen öppna i Sverige är kanske bra, men att skövla regnskog i Sydamerika är definitivt mindre bra.
I Sverige existerar i princip någon plats där man tar ner skog för att få fram betes- eller hagmark, mycket jordbruksmark försvinner dock varje år till t.ex. bostäder, infrastruktur och skogsmark. Vi importerar inte direkt mycket djurfoder till Sverige, det är ungefär en femtedel av vad vi importerar frukt och grönsaker och då räknas även import av foder till katter och hundar in. I år lär det ha blivit lite mer pga torkan.
Jag håller dock med om att vi borde minska på vår köttkonsumtion och att det främst är importerat kött vi borde minska på. Tro dock inte att det kommer vara optimalare att odla grönsaker på våra betesmarker. Hade det varit det så hade det gjorts redan. Sett till kilopris är ju ofta grönsaker dyrare än en del kött idag.
They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.