avsnitt om SpaceX snabbguid ;)

Här diskuterar vi podden Bilar med sladd (fd Teslapodden) och dess avsnitt.

Moderatorer: Herr X, djFabbe, Redaktion

Användarvisningsbild
Kalle
Teslaägare
Inlägg: 2136
Blev medlem: 05 mar 2014 18:24
Ort: Kiruna

avsnitt om SpaceX snabbguid ;)

Inlägg av Kalle »

Jag såg att ni har ett kommande avsnitt om SpaceX 
Så jag tänkte att inför de avsnittet svänger jag I hop en liten lat hund för dom som inte är så insatta I aerospace världen (och vad som händer I “new space” I synnerhet.)
”Rocket-science” kan nog uppfattas nästan lika snårigt som elbilsvärden är för fosilbillister (med våra kWh och sånt)
Så därför kommer här min Snabbguide till raketforskning med SpaceX.
Jag börjar med en liten ordlista så bygger ja på efterssom när jag får tid (fyll gärna på om jag missat något)




Falcon 1 = SpaceX försata raket typ. Den användes 5 ggr två av dom var lyckade uppskjutningar. Används inte längre.

Falkon 9 = spaceX arbets häst till raket, det är en tvåstegs raket där första steget (booster stage) har 9 merlin motorer och andra steget har en.
Den används till alla företagets nuvarande uppskutningar.
Den finns i många olika verssioner och det är den första raketen som kan skuta ut saker i omlopsbana där boostern kan landa och användas igen.

Falcon heavy = spaceX nästa raket som planeras att skutas upp i höst. Den består av 3st falcon 9 boosters som är ihop bultade. Det blir världens starkaste
raket som flyger nu (månraketern va större)


Booster stage
= den nedre delen av raketen, det här är den största och dyraste delen av raketen, det är den här delen som spaceX kan landa och återanvända.

Merlin engine
= den motorn som spacex använder till falcon raketerna, den drivs av RP1 och LOX och har en drag kraft på 480 kN i vakuum och en effektivitet på Isp304,8 sek

Raptor engine =spaceXs nästa version av motorer, ska användas till deras ITS. den drivs av metan och syre (MetLox) och är större och starkare än merlin
motorerna med en trust på 3’285 kN och en effektivitet på Isp 361 sek

ITS =inteplanatary transport system, sättet som spacex ska kolonisera mars på, består av BFR, metan tillverknings fabrik och bränsle depå.

BFR =Big fucking rocket eller big falcon rocket består av BFB och BFSS.

BFB =Big Fucking Booster (ibland kallas den delen BFR också)

BFSS =Big fucking spaceship, de skäppet som ska kuna ta 100 pers åt gången till mars.

LOX = flytande syre (kalt, brrrr)

RP1 = rocket propelant one, det är noga raffinadererad diesel med ett fint namn (samma som månraketen använde)

sp/Isp =specific impuls, är ett sätt att mäta hur effektiv en raketmotor är att omvandla bränsle till rörelse. Det mäts i sekunder.

Gridd finn =de styrbara luftbromsarna som falcon9s booster har högst upp för att styra tillbaka till jorden efter uppdrag.

Orbit = omloppsbana. Den banan en satellit eller objekt har runt en planet. Man säger bana i stället för höjd iom att om banan inte är helt rund
så varierar höjden över tid.

Leo (Low erth orbit) = 100-2000 km över jorden. Det är det stället I rymden närmast atmosfären. LEO är minst energi krävande omloppsbanan att placera en satellit i,
de flesta satelliter ligger här.

GSO (Geosynchronous orbit) = 42’164 km över jorden. Den här banan har fördelen att satelliten följer jordens rotation, så om banal ligger längs ekvatorn står satelliten
på samma ställe i himlen från vårat perspektiv. Tv satelliter ligger i GSO för att vi ska kunna ha fasta paraboler. Att placera satelliter i GSO
är väldigt energi krävande.

SSO (sun-synchronous orbit
Or heliosynchronous orbit.
= 600-800 km. Den här banan ligger runt båda polerna och är ofta lagd så att den ligger med samma vinkel mot solen (spionsatelliter gillar den här banan
för de kan då alltid passera jorden på sol sidan för att få bra bilder, den är även lägre än GSO.

Apsis
= ett ”ändläge” i höjden av en bana, antingen en Apogee eller en Perigee.

Apogee =punkten i en omloppsbana som är längst ifrån jord ytan.

Perigee
= punkten i en omloppsbana som är närmast ytan.

Escape velocity
=den högsta hastigheten man kan ha i en omloppsbana. Överskrider man den lämnar man den himlakroppens ”gravity well.

Gravity well
= ett objekt i rymdens gravitation kan visualiseras som en inbuktning på en yta, ju tyngre planeten är desto djupare ner buktning.
De är då lättare att få en överblick i att de är jobbigt för raketer att ta sig upp ur dessa ”brunnar”. Man kan tänka att satelliter är
kulor som rullar på den här ytan så får man en känsla över hur de här med banor fungerar. (jag tror ja lägger upp en separat inlägg här om de lite senare)

Dragon
Rymdskeppet som spacex skuter upp med deras falcon raketer, den fins i två utföranden. Cargo och crew (crew vertionen kallas ofta för Dragon 2)
Dragon2 har raketer (superdraco thrusters) som kan användas för att lyfta bort kapseln från raketen vid nödlägen. (Dessa kan även användas för landning på andra himlakroppar. (De va först tängt att de skulle användas till att landa på jordenmed, men de har problematt få de godkännda av nasas comersial crew för ingen har jort så förut, så de blir fallskärmslamdningar i havet även för spacex till en början)
Senast redigerad av Kalle, redigerad totalt 1 gånger.
Användarvisningsbild
TiborBlomhall
Inlägg: 7297
Blev medlem: 04 mar 2014 22:03
Ort: Stockholm
Referralkod: ts.la/tibor72449

Re: avsnitt om SpaceX snabbguid ;)

Inlägg av TiborBlomhall »

Du glömde min favorit:

RUD = Rapid Unscheduled Disassembly, när nånting går fel så att raketen sprängs i bitar :)
Användarvisningsbild
chpaulin
Teslaägare
Inlägg: 1928
Blev medlem: 11 jun 2015 10:25
Ort: Upplands Väsby

Re: avsnitt om SpaceX snabbguid ;)

Inlägg av chpaulin »

Snygg sammanställning :)
Chefsarkitekt på Hälsa Hemma

Model S 75D -17
Renault Zoe 22kWh -16
Model S LR -19
Renault Zoe 41kWh -19
Model 3 LR -22
joel80
elbilist
Inlägg: 3060
Blev medlem: 04 aug 2015 00:04
Ort: Gävle

Re: avsnitt om SpaceX snabbguid ;)

Inlägg av joel80 »

När du lägger upp det så här så blir det ju inte precis någon rocket science med rocket science. :D
**********************************************************************
Driving - Polestar 2, Dual motor LR
Användarvisningsbild
Kalle
Teslaägare
Inlägg: 2136
Blev medlem: 05 mar 2014 18:24
Ort: Kiruna

Re: avsnitt om SpaceX snabbguid ;)

Inlägg av Kalle »

TiborBlomhall skrev:
Du glömde min favorit:

RUD = Rapid Unscheduled Disassembly, när nånting går fel så att raketen sprängs i bitar :)
Aaah, hur kunde ja glömma den! :D
Användarvisningsbild
Kalle
Teslaägare
Inlägg: 2136
Blev medlem: 05 mar 2014 18:24
Ort: Kiruna

Re: avsnitt om SpaceX snabbguid ;)

Inlägg av Kalle »

FALCON9
spaceX arbets häst är Falcon 9. Alla deras Falcon raketer är döpta efter Han Solos skepp i starwars ”the milenium falcon”. Falcon 9 har (inte helt oväntat) 9st merlin motorer i första steget (och en i övre steget) så totalt 10st. Den är hela 70m hög i det senaste utförandet.
Den har ändrat sig ganska mycket över tid, i många olika versioner som spacex brukar dela in i 5 block (fast det egentligen verkar vara 4 versioner, det här är rörigt) block 4 eller F9 full thrust som det också kallas flyger nu, och block 5 ska flyga i höst och vara redo att skjuta upp dragon kapseln med passagerare och vara snabbt återanvändbar. Tanken är att de ska bara behövas inspektioner och tankning mellan uppskjutningarna. Målet är 9h mellan dom. Där är man inte ennu, nu tar de månader att återställa första steget för nästa flight (men konkurrenterna gör inte ens de, de bränner skeppet varje gång)

falcon9 drivs av disel och flytande syre (rp1 lox) och kostar en 200’000 dollar att tanka. De 10 motorerna är på de senare versionerna av F9 placerade i en octa webb med 8 motorer i en cirkel och en i mitten, fördelen med många motorer är att om en går sönder så kan f9 fortsätta till orbit utan större problem. Detta har hänt minst en gång under CRS1 uppskjutningen. En annan anledning till många motorer är helt enkelt att spacex inte kunde göra större motorer. (mer om det i ett senare inlägg)

När första steget och andra har separerat så vänder första steget och antingen bromsar in sig eller också kör det tillbaka för att med hjälp av styr motorer och gridd fins antingen landa på en pråm i havet eller landa på land. Det kostar ca 30% av max vicken till LEO att ha tillräckligt med bränsle för att landa den igen, så för tunga uppskjutningar så offrar det booster steget som alla andra.

Högst upp på raketen sitter lasten (ofta satelliter) täckt av en stor kåpa i två halvor kallad ”fairing”. spaceX har gjort försök att landa även dessa och meddelade i mars i år att de lyckats få ner dom (hyfsat hela). Fairingen kostar 6’000’000 dollar att tillverka.

Totala priset för en uppskjutning är 62 millioner dollar.
Användarvisningsbild
Kalle
Teslaägare
Inlägg: 2136
Blev medlem: 05 mar 2014 18:24
Ort: Kiruna

Re: avsnitt om SpaceX snabbguid ;)

Inlägg av Kalle »

Raket motorn Merlin sitter i alla Falcon raketer och finns i två utföranden, vakuum motorn till de övre steget (914 kN) och normal motorn för booster steget (845 kN). Den är i grund och boten en 3d printad vidareutveckling av Apollos månlandar motor. (fast de kanske inte spacex håller med om)
Det är än en axels två impellers turbo pump motor.

Den fungerar så att man förbränner små mängder bränsle och oxidizer i en pre-burner och låter avgaserna driva en turbin som i sin tur driver två impellrar som skottar in massa bränsle mer en och oxidizer (>150kg/sek) till den stora brännkammaren under högt tryck (68 bar) där de antänds.
Bränslet går via utblåset och kyler det på vägen till brännkammaren. De absorberar ungefär 10 megawatt värme energi från nozzlen kontinuerligt.
merlin.JPG
Den är vad som kallas Closte cycle iom att avgaserna från turbo pumpen förbränns I brännkammaren, men iom att turbopumpen kör med en oren blandning av syre och rp1 för att hålla tempen nere är det litte förluster där. Men den är bättre en en open cykel där avgaserna släpps ut rakt ut genom ett separat avgasrör.

thrust 914 kN
trycket i bränkammarn 68 bar
och ett isp på 311 sek i vakum
Senast redigerad av Kalle, redigerad totalt 1 gånger.
Användarvisningsbild
Kalle
Teslaägare
Inlägg: 2136
Blev medlem: 05 mar 2014 18:24
Ort: Kiruna

Re: avsnitt om SpaceX snabbguid ;)

Inlägg av Kalle »

Raket motorn Raptor är tänkt att driva ITS (spaceX mars koloniserings skäpp) den här motorn är ricktigt vass :)
Raptor drivs av metan och Lox och är en Full flow staged combustion cyckle motor. om man gämför med merlin så har rapror (förutom att den är större) bland annat istället för en turbopump två, en för LOX och en för Metan. den för metan kör med en bränslerik blandning i pre-burnen och den för LOx kör med en syre rik blandning. då håller man temperaturen nere samt att inget oförbränt syre riskerar att leta in sig till bränsleledningen och inget oförbränt metan letar in sig till syre ledningen. och det bästa av allt är att de orena blandningarna blandas i bränkammarn och tar ut varand, så allt bränsle förbräns optimalt :) och motorn får ett väldigt högt Isp. det här blir nog den första motorn av den här typen att flyga. ricktigt cool är den.
raptor.JPG
thrust beräknas bli 3285 kN
trycket i bränkammarn blir hela 303 bar!
och den får ett isp på 361sek i vakum

fördelen med metan är att det går att tillverka på mars.
Skriv svar