Haparanda here we come!

Skelleftea

Tesla Motors håller på och bygger en Supercharger snabbladdstation i Skellefteå. Den hittades av vårt medlem Vasp (ser ni Tesla, ingen idé att ni försöker hålla grejer hemligt, vi har spioner överallt :-) ).

Kollar du riktigt noga på bilden ovan kan du skymta en färdigmonterad Supercharger stolpe bakom grävmaskinen. Tesla Motors monterar 6 stolpar nu och verkar förbereda för 4 till i framtiden – grävarbetet i förgrunden. Stationen ligger vid OKQ8 Solbacken, i norra ändan av Skellefteå.

Från Superchargern i Umeå är det 14 mil till den i Skellefteå, en sträcka som alla Teslor klarar galant även i strängaste vinteroväder. Från Skellefteå kan man sedan nå Piteå, Luleå, Boden, Kalix och finska gränsen vid Haparanda, inåt land kan man nå Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk och Gällivare. Superchargrarna i Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå öppnar upp så gott som hela norra Sverige för resor med elbilar – så länge det står Tesla på bakluckan på dem.

Snart blir det alltså möjligt att köra med elbil från Ystad till Haparanda i vårt avlånga land – en nätt liten resa på 170 mil, helt gratis tack vare Supercharger-nätverket. (Att åka till Treriksröset har förresten varit möjlig sedan länge, tack vare Superchargrarna i Norge.)

SCplan_201606

Tittar vi på Tesla Motors framtidsplaner ska de bygga två Superchargers till ännu längre norrut, en i Kalix-trakten och en i närheten av Gällivare. De stationer blir nog inte av i år dock ty vintern är i intågande. Men nästa år, när även Superchargern i Oulu-trakten i Finland och de i Polen, Estland, Lettland och Litauen blir färdigställda kommer man kunna åka Östersjön runt på gratis Supercharger-el!

 


TCS två år sedan: Vi är redan förbi Peak Oil

Visste du att det kostar oljebolagen nu fyra gånger så mycket att leta efter och hitta olja, borra ner till den, pumpa upp den, och omvandla råoljan till bensin som det var vid millennieskiftet? Det visar oljebolagens graf tydligt.

 

TCS två år sedan: Teslan går som tåget!

Att åka tåg är ju miljövänligare än att åka bil, det vet man ju. Men är det även miljövänligare än att åka elbil? Svaret kan överraska vissa.

 

TCS två år sedan: Grattis TM på ettårsdagen!

För två år sedan fyllde Tesla Motors ett år i Sverige – vilket då betyder att de idag fyller tre år. Stort grattis! Sedan första danskregistrerade bilen Andy åkte runt med har mycket hänt: pop-up butiker, fasta butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö, serviceanläggningar, med mera. Och vi hoppas expansionen kommer fortsätta även i framtiden!

 

Tagged , . Bookmark the permalink.