Hur blir 2019?

IMG_20181114_081727363_HDR~01

Nu i början på det nya året är det dags att titta djupt i kristallkulan och försöka skönja vad det här kommande året har att bjuda på. Vad har vi att se fram emot?

KristallkulaTesla Model 3. Året kommer utan tvekan bli ”treans år”. Redan under februari/mars hoppas Tesla kunna leverera de första Tesla Model 3 till Sverige. Senare under året (i början av sommaren enligt den evigt tidsoptimistiska Elon Musk) kommer även den billigaste Standard modellen lanseras av bilen. Kommer den bli den ”folkelbil” vi alla hoppats på? Och så det så många väntat på: dragkroken. Som omnämns i Model 3 användarmanual och efterfrågas av så många svenskar. Kommer den dyka upp på Model 3 under året?

Fler Superchargers. Med CCS kontakt. Tesla Model 3 kräver att Europas alla Superchargers utrustas med CCS laddkontakt. Kommer utbyggnaden bli färdig i tid – eller kommer de första Model 3 ägarna spy galla över Superchargers som inte passar deras bilar? Till sommaren ska många nyblivna ägare ut och resa. Antalet laddstolpar fortsätter också byggas ut för att möta trycket från tusentals nya Teslor på vägarna. Elon Musk lovar ”100% täckning” av hela Europa nästa år – kan Tesla verkligen lyckas med det? Här i Sverige har vi ju väntat i åratal över att vissa gråa pluppar på laddkartan ska bli verkliga laddstationer.

Ionity. Äntligen har Tesla fått konkurrens av ett laddnätverk med ännu snabbare laddare! Ionity började bygga ut sina laddstationer i Europa i fjol – i år kommer explosionen! Hundratals stationer ska byggas, varav några i (södra) Sverige också!

Fler butiker och verkstäder. Tesla håller på och bygger ett nytt Service Center i södra Stockholm, den kommer invigas under året. Och självaste Elon Musk har lovat ett Service Center i norra Sverige. Men resten av landet då? Ska Tesla bli en folklig elbil måste fler butiker och verkstäder till i hela Sverige, inte bara storstäderna.

Tesla Model Y. Kommer vi äntligen få se hur den ska se ut? Det snackas om event i mars och tillverkning år 2020. Vad mer kommer vi se? Tesla pick-up? Eller minibussen? Eller en fungerande autonom Tesla som kan köra själv?

Konkurrenterna vaknar. Mot slutet av förra året såg vi flera andra lovande elbilar dyka upp: Hyundai Kona, Kia e-Niro, Audi e-Tron Quattro, Jaguar I-Pace… (och några andra inte lika lovande.) Under 2019 kommer vi dessutom se vilka elbilar Volkswagen ruvat på, och nya Leaf och nya Zoe. Det kommer dyka upp många intressanta elbilar på marknaden!

SpaceX kommer genomföra sin första bemannade rymdfärd. Och skjuta upp fler och större satelliter än någonsin tidigare. Vi kanske även får se första prototypen av Starship (fd BFR) stiga till väders?

Och kommer The Boring Company börja bygga på tunneln de vunnit anbud på i Chicago?

Eller kommer vi se en total kollaps av Elon Musk? Går han in i väggen? Han har onekligen jobbat sjukligt mycket det senaste året.

Allt som allt verkar det bli ett spännande år vi ser fram emot, med gott om nyheter att förmedla!

Bookmark the permalink.
 • Johan Gustavsson

  Vi får väl ha ett 5års firande till sommaren. Tid går fort sedan den första superchargern kom till Sverige :)

 • Axel Svensson

  Misstänker att vi får en reflektion på spåkulan för 2018 imorgon? Där var det många rätt men också en del tidsoptimistiska förutsägelser, kanske därför årets spåkula är lite försiktigare?

  • http://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Same procedure as every year ;-)

 • Andy

  I ett större perspektiv är nya processorn verkligen spännande. Det kanske blir nästan självkörande Teslor redan i år. Eller så tar det flera år till.

 • Kjell S

  Fast den viktigaste frågan är väl när Tibor får sin första Tesla, är det under våren, eller senare under året?

  • http://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Får jag inte min trea innan April blir jag kinkig. Har redan planerat in påskresa och sommarresa med den.

   • Kjell S

    Då får man ju säga grattis! Vad blev det för specifikationer?

    • http://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

     LR AWD, midnight silver, 18″, svart, autopilot.

     • Kjell S

      Grattis!

 • AndOne

  Q3 går det rykten om. Jag väntar in byte fram till nästa uppdatering. 120-130kWh batteri i X vore mumma.

 • http://www.id8278168.sexyflr.website disqus_nT4U3mUn9G

  kalle_skalle yes but