Model S

gallery_models_teslaclubsweden_4-jpg

Tesla Model S har acceleration och väghållning som en supersportbil, men sju sittplatser, dubbelt så stort bagageutrymme som en Volvo V60 kombi, och tankas gratis på långresor.

Trampar du gasen i botten är det inte motorn som vrålar – det är passagerarna.

Model S är Tesla Motors andra bilmodell efter den revolutionerande Roadstern. Den är utvecklad och tillverkas i Kalifornien, USA. De första Model S levererades till kunderna i USA i juni 2012, i Sverige levererades första Model S i Oktober 2013.

Till Tesla Model S främsta konkurrenter räknas BMW M5, Porsche Panamera och Aston Martin Rapide S.

(Klicka gärna på länkarna i nedanstående text – de länkar till fördjupningsartiklar om de olika ämnena!)

Tesla Model S är den säkraste bilen amerikanska testmyndigheten NHTSA någonsin har testat. Bilen ville tex inte slå runt vid deras standardtest – de fick bygga specialrigg för att öht få bilen att välta. Model S exceptionella säkerhet beror till stor del på avsaknaden av tung bensinmotor och alla designkompromisser som en sådan skapar. Den har även fått 5 stjärnor hos europeiska säkerhetsorganet Euro-NCAP.

Tesla Model S är en elbil. Accelerationen på 5,6 sekunder 0-100 km/h sköts av en elmotor liten som en vattenmelon placerad mellan bakhjulen. Motorn får ström från en växelriktare placerad bredvid motorn, och driver via en fast utväxling bakhjulen. Fyrhjulsdrivna varianten av Tesla Model S P85D har två elmotorer, en mellan bakhjulen och en mellan framhjulen. Tillsammans utvecklar de 700 hästkrafter och accelererar på 3,4 sekunder 0-100 km/h.

Tesla Model S har marknadens största batteripack på 85 kWh, mer än tre gånger så stort som andra elbilar. Det är det som ger bilen dess exceptionella räckvidd: 502 km enligt NEDC körcykel. Resor på 30-40 mil är inga problem i verkliga livet. Batterierna har en garanti på åtta år, och ägare rapporterar att efter 12 000 mil har de tappat endast 7% i kapacitet.

Tesla Model S är den första elbilen som man inte bara kan utan vill åka långresor i. Och det beror bara delvis på dess enorma batteri och lång räckvidd. För Tesla Motors har byggt Supercharger snabbladdstationer över hela USA, Europa och även så i Sverige. Med en Supercharger kan man ladda batteriet tillräckligt för en färd på 20 mil på 20 minuter. Nästa Supercharger station är sedan 20 mil längre bort på vägen. Att ladda sin Tesla Model S är gratis för alla Tesla Model S ägare (förutom minsta modellen), man betalar inget för elen. Man kan alltså åka gratis med bilen vart man vill i Europa. I USA kan man åka kust till kust utan att betala något. Supercharger nätverket byggs ut i takt med att allt fler bilar säljs – 19 500 kronor av varje såld Tesla Model S är öronmärkt utbyggnad och drift av Supercharger snabbladdstationerna.

Tesla Motors har egna butiker och representanter i Sverige. Är du intresserad av bilen bör du besöka någon av Tesla Motors utställningslokaler i Täby Centrum eller Infra City, eller kontakta dem online. Du kan också provåka bilen där.

Tesla Model S köper man online, på Tesla Motors hemsida. Det är enda stället du kan köpa bilen på. Där kan du i lugn och ro välja den modellen och de tillbehören du vill, och betala din handpenning. (Personalen i utställningslokalen hjälper däremot mer än gärna dig fylla i webbsidan hos dem på plats.)

Specifikationer Tesla Model S P85D:

  • Acceleration: 0–100 km/h på 3,4 sekunder
  • Toppfart:  250 km/h
  • Maximal motoreffekt: 700 hk

Detaljerade specifikationer hittar du på Tesla Motors hemsida.

Vill du läsa mer om Tesla Model S kan du läsa igenom sidorna på Tesla Motors hemsida, och läsa våra fördjupningsartiklar om bilen:

Inuti Model S batteripack

Tekniska detaljer om batteripacket

Batterireserven i Model S

Motorn i Model S

Växelriktaren i Model S

Hur kan Model S vara så säker?

Räckvidd vs hastighet

Vill du veta mer om alla myter som finns om elbilar och varför de faktiskt inte stämmer ska du läsa vår lista med elbilsmyter.

Fler utvalda artiklar om Tesla Motors och Model S hittar du här.

Tesla Motors officiella hemsida finns på teslamotors.com

Comments are closed.