Ingen moms på Supermiljöbilspremien

MSview3

Foto: Heiko Witte

Leasar du din elbil? Har du fått tillbaka pengar på supermiljöbilspremien? 40,000 kronor? Är du säker?

Problemet som vår medlem Barkborren uppmärksammade på vårt forum är att leasingbolagen räknar ibland fel på supermiljöbilspremien!

Det han råkade ut för var att leasingbolaget DNB minskade hans restvärde med runt trettio, inte fyrtio tusen kronor. När han frågade varför påstod de det var på grund av momsen.

Men det är ju ingen moms på supermiljöbilspremien! Elbilsbidraget från staten är skattefritt.

Det tog honom många kontakter med DNB tills de till slut erkänt sitt misstag och lovat kompensera honom.

Efter att han lagt upp sitt inlägg på forumet hörde flera andra medlemmar av sig med liknande historier. Många leasingbolag verkar räkna fel på supermiljöbilspremien.

Ska man vara snäll kan man hävda att leasingbolagen är väldigt ovana att hantera statliga bidrag. Inga andra än elbilar får några sådana efter leasingperioden börjat. De försöker bokföra beloppet på olika sätt. Vissa räknar om bilens inköpspris och restvärde, vissa bokför pengarna som en extra inbetalning. Och då kan vissa system automatiskt räkna med moms på beloppen.

Men att bolagen inte lär sig efter andra, tredje elbilen? Efter flera hundra, flera tusen lesade elbilar? Vissa är mer skeptiskt inställda till bolagens blåögdhet och hävdar de har satt det i system att lura sina kunder. Tiotusen kronor på tusentals elbilar, det blir många sköna miljoner det. Blir de ertappade ersätter de den uppmärksamma kunden – men fortsätter skinna de andra.

Vem som har rätt tar vi inte ställning till här. Men faktum är att flera leasingbolag räknat fel på flera kunders leasingavtal.

Så har du leasat din elbil: dubbelkolla att ditt leasingbolag verkligen räknat rätt på supermiljöbilspremien!

Jämför dina första leasingvillkor med dem nya du fick efter att ditt bolag mottog supermiljöbilspremien. Jämför bilens pris, restvärde och månadskostnad. Är det runt 30 eller 40,000 kronor i skillnad?

Berätta dina upplevelser kring hur ditt leasingbolag hanterat supermiljöbilspremien i kommentarerna nedan eller på vårt forum!

Och i juli blir det nya regler igen, med bonus/malus systemet. Undrar hur leasingbolagen kommer hantera den…

Tagged . Bookmark the permalink.