Körgladaste bilmärket

Tesla_PorscheAMS_korgladjeSvenska biltidningen Auto Motor & Sport har i sitt senaste nummer utsett Sveriges körgladaste bilmärke. Tesla förstås.

De har bett tusentals bilägare att sätta betyg på sina bilar. Teslaägare gav 96.5% i snitt för körglädje – Porsche som kom på andraplats hamnade på 95.3%. BMW har halkat ner från fjärdeplats år 2000 till niondeplats i år. De gamla anrika biltillverkarna blir alla brädade av nykomlingen.

Dessa siffror kan mycket väl vara förklaringen till de där andra siffrorna – att Tesla säljer fler ex av sin enda bilmodell i Sverige än Porsche gör av alla sina modeller tillsammans!

Inte nog med att Tesla Model S har insane, ja snart ludicrous acceleration, dess väghållning är också surrealistisk! (Något som färre biltidningar skriver om än de där sekunderna till 100.) Det handlar inte längre om att provocerar man bilen så griper antispinn, antisladd och antiidiotförar-funktionerna in på en bråkdel av en sekund – det händer ju öht ingenting! Ingen liten släng av bakvagnen ens. Låga tyngdpunkten gör också sitt till att få bilen som klistrad på vägen. Och allt detta inte i en klaustrofobisk liten tvåsitsig extrembil som skaver runt axlarna utan i en spaciös 5+2 sitsig familjebil med enorma lastutrymmen!

Amerikanska motsvarigheten till Råd & Rön, Consumer Reports har testat Tesla Model S väghållning:

 

Fossilbilarna blir dessutom trängda av bestämmelser från alla olika håll. Audi, BMW, Mercedes mm börjar snåla på bensintankarna i sina nya bilar – mindre bränsletank betyder lägre vikt därmed lägre förbrukning. Gamla Audi A4 tex hade 61 liters bensintank – den nya har endast 40. Och fossilsoppan man ska hälla i tanken blir också dyrare och dyrare. Regeringen aviserar att bensinskatten kommer höjas inte med 44 utan 48 öre (plus moms) nästa årsskifte. Inga ljusa framtidsutsikter precis.

 


 

Motsatsen till körglädje är väl körsträcka. Allas vår Bjørn Nyland har satt nytt världsrekord när han kom 728.7 km i en Tesla Model S P85D på en enda laddning:

Grattis!

Tagged , , . Bookmark the permalink.