Ladda ute

Laddahemma

Gårdagens artikel visade Teslaägarna har tagit Teslas laddbox till sina hjärtan. Vi passade på att ställa fler frågor till ägarna och samlade intressant statistik. Vi frågade till exempel vad de använder när de inte laddar hemma?

Laddarutemest

OK, att de använder mest Tesla Superchargers är väl knappast förvånande. Frågan ställdes som vilken slags laddare använder du oftast? Därför kan siffran för CHAdeMO vara lite missvisande: det betyder inte att enbart 2% av Teslaägarna laddar på CHAdeMO utan att endast 2% laddar oftare på CHAdeMO än Supercharger – troligtvis någonstans i Sverige där de inte har byggt ut Supercharger nätverket än.

Laddarhemma

Det brukar heta att en elbil laddar man oftast hemma. 90% är en siffra som brukar nämnas, att man 90% av tiden laddar sin elbil hemma. Även i verkligheten verkar Teslaägarna ladda oftast hemma, men inte så ofta som 90%. Man kan säga att majoriteten av Teslaägarna laddar 80% eller oftare hemma. 14% av Teslaägarna laddar sällan hemma (mindre än 30% av gångerna). Och hela 3% av ägarna laddar aldrig hemma! Redan för över ett år sedan hade vi en artikel om hur pass bra man kan klara sig med en Tesla även om man inte kan ladda den hemma. Folk laddar sina bilar antingen på jobbet, eller på joggingrundan, eller under helgens storhandel.

GgrSuper

Superchargernätverket är verkligen väl använd av Teslaägarna. Väldigt många laddar 30 eller fler gånger per år på Supercharger.

Efter årsskiftet kommer Supercharger laddning inte längre bli gratis för nya köpare. (Befintliga ägare kommer dock kunna fortsätta ladda gratis bilens livslängd ut.) Teslor som köps efter årsskiftet får bara 400 kWh gratis laddning på Superchargerstationerna per år – laddning utöver det kommer kosta pengar. 400 kWh räcker mellan tummen och pekfingret till ca 10 laddningar. Kommer ägarna fortsätta ladda lika ofta som hittills kommer alltså absoluta majoriteten av dem, över 80% behöva betala för en del av sin laddning. Hur mycket de kommer behöva betala vet vi inte än, Tesla Motors har inte kommit med några prisuppgifter än, bara att de kommer att ta betalt per kWh.

 


TCS ett år sedan: Parisavtalet i hamn – vad ska vi göra nu då?

Efter att Parisavtalet undertecknats av länderna uppstod frågan hur man som enskild medborgare själv kan minska sina egna utsläpp? Det visade sig att det finns ett enkelt sätt att minska sitt hushålls CO2 utsläpp med över 80%

 

Tagged . Bookmark the permalink.