Model 3 baksäte

Såhär några dagar innan de första bilarna ska levereras har det kommit spionbilder på Tesla Model 3 baksäte.

Detaljen som glädde mina två tonårsbarn när jag visade dem bilden var de två USB uttagen som syns vid luftutblåset mellan framstolarna. För förutom luft så är det just laddmöjlighet till deras telefoner som de anser vara en livsnödvändighet.

Själv la jag märke till att baksätet är utformat till att framför allt husera två passagerare. Den tredje som hamnar i mitten kommer inte få samma säteskomfort som de andra. Bälteskontakten för mittpassageraren är något annorlunda utformat, den sitter på en kort stump bälte och kan lirkas ut från en fack. Första tanken var att det underlättar, folk brukar få problem med att de fäster bältet fel när höger- och mittenpassagerares bälteskontakter sitter precis bredvid varandra. Men snabbt inser man att istället så kommer mittenpassageraren sitta där och undra vart hon ska fästa bältet. För fästet i sitt fack sitter hen precis ovanpå. Man får nog förklara det både en och två gånger när man skjutsar tre i baksätet. (Efter att ha förklarat hur de öht kan få upp dörrhandtagen…)

Ryggstödet på passagerarplatsen i mitten verkar kunna fällas ner så det blir till ett mittarmstöd. Den finessen ger två bekväma baksäten med ett rejält armstöd emellan dem. Många bilar erbjuder flaskhållare i armstödet och lastlucka för långa laster från bagageutrymmet, vi har dock inte sett någon Model 3 med armstödet nere än. Tesla har försökt med lösa, löstagbara mittarmstöd till Model S utan framgång. Dörren har också fått rejäla dörrhandtag och dörrfickor – något som faktiskt saknas på både Model S och X. Likaså fickor bakpå framstolarnas ryggstöd. Kan Tesla Model 3 medföra en framtida omdesign av de andra bilarnas interiör också? Model 3 baksäten verkar bli onekligen mer praktiska än Model S.

Tesla Model 3 blir alltså femsitsig – men Tesla verkar framför allt ha ansträngt sig för att göra bilen riktigt bekväm för fyra.

Tagged . Bookmark the permalink.