Model 3 har ingen Google karta

EDIT: Så som Jonas Aldenbäck i kommentarerna till dagens artikel påpekat så finns det bilder på Model 3 mittskärm där man faktiskt kan se Google loggan! Detta omkullkastar faktiskt hela dagens artikel. Knapparna för satellitbild och trafikinfo saknas dock även på de bilderna, så diskussionen ifall Tesla kan ha frångått dem är fortfarande någorlunda relevant.

Jag ber om ursäkt för mitt misstag.

 

 

 

M3map

GoogleButtonsTesla Model 3 verkar få en enklare karta än dem som sitter i dagens bilar. Medan Tesla Model S och X har använt en konstig blandning av Google maps och Navigon navigering verkar Tesla ha övergett dem i Model 3 och använder istället en egenutvecklad karttjänst.

Det som framför allt avslöjar bytet är avsaknaden av två knappar. Längst nere till höger på kartan i Model S och X finns en knapp med en jordglob på, och en med ett trafikljus på. De byter kartbilden till Googles satellitvy respektive slår på trafikinformation som med gula och röda streck visar var trafiken flyter dåligt.

Dessa knappar saknas på Tesla Model 3 skärm! Och minst lika viktigt är ”Google”-loggan som sitter där under knapparna på Model S och X – men inte på trean.

Att man inte kan slå på satellitvyn och kolla vilka av husen man åker förbi har pool respektive studsmatta på bakgården är en begränsning man kanske kan leva med – men avsaknaden av realtids trafikinfo är mycket mer allvarligt. Om navigatorn inte kan ta in trafiken i sin bedömning över lämpligaste väg kan det bli en allvarlig begränsande faktor.

En annan bra sak med Google maps i Model S och X var sökrutan. Förutom address kunde man göra rena Google-sökningar i rutan och skriva saker som ”thaimat”, ”biltvätt”, ”cykel” och liknande och få upp träffar en ordinär navigator sällan klarar. Tesla Model 3 ägare får istället googla sånt i mobilen och sedan slå in den lite mer exakta och prosaiska adressen i bilens navigator.

Teslas nya karttjänst använder istället för Google maps en open source kartprogram från MapBox. Den är till skillnad från Google en offline karta: kartan hämtas inte från Internet utan är lagrad i bilarnas minne. På så sätt minskas datatrafiken till bilarna. Model S och X kartor hämtas via Internet från Google – vilket alla som har kört en Tesla där det saknas mobiltäckning har märkt. Men även om kartbilden försvann från mittskärmen kunde bilarna fortsätta navigera – tack vare att de hade faktiskt även offlinekartor från Navigon inne i bilarnas minne. Googles karta användes endast för att visa kartbilden – inte för att navigera efter den. Många trodde att Tesla skulle till slut löpa linan ut och köra 100% Google-karta, speciellt när Google på sistone har infört nya finesser på sina kartor som att kunna ladda ner en rutt och sedan köra den offline, utan Internetanslutning. Tesla verkar nu istället ha gått åt andra hållet.

Anledningen till det är troligtvis kostnadsbesparingar. Större datamängd som ska laddas till bilarna kräver högre trådlös bandbredd vilket kostar mer i mobilnäten. Genom att ta en kartlösning med öppen källkod och lokal lagring av kartan, som kan visa i stort sett samma kartbild på bilarnas skärm sparar Tesla pengar.

Vi ser ingen knapp på Tesla Model 3 skärm för att slå på realtids trafikinfo. Vi har inte sett någon bild på Model 3 mittskärm där kartan visat rödmarkerade gator med rusningstrafik. Däremot kan vi läsa på MapBox hemsida att de erbjuder sådan information – mot betalning. Och Sverige står som listad land som de täcker.

Realtids trafikinformation på kartan kan alltså komma i framtiden. Eventuellt som något man måste betala extra för. Tesla kan uppdatera navigatorn med nya funktioner via trådlösa uppdateringar.

Faktum är att MapBox-mjukvaran sitter redan idag i alla Tesla Model S och X bilar. Enda landet den är aktiverad i än så länge är dock enbart Taiwan. Teslahackaren ”Green” har lyckats låsa upp den för alla länder i sin Tesla och publicerat följande video om skillnaderna mellan Model S gamla navigator och den nya, som även sitter i Model 3:

I Model S är det enbart Navigon navigatorn som byts ut mot MapBox – kartan på mittskärmen fortsätter vara Google maps. Men Model 3 verkar få MapBox kartor både på navigatorn och på kartan i mitten.

Tagged . Bookmark the permalink.