Model 3 information

Tesla har internt släppt följande information som ska hjälpa deras anställda övertyga kunder varför de ska slå till och köpa en Model S nu istället för att vänta på Model 3:
Nyheterna vi får reda från dem är att Tesla Model 3 kommer bli 469 cm lång. Acceleration på 5.6 sekunder 0-100 km/h är i nivå med instegsmodellen för Model S, men Tesla jämför förstås med toppmodellen P100D. Att Model 3 räckvidd blir på över 34 mil visste vi redan men jämförelsen ger intrycket att räckvidden kan bli enligt ganska så rättvisande EPA körcykeln.

För första gången har vi fått en siffra över bagageutrymmet, som uppges rymma 396 liter. Den siffran är dock enligt amerikansk sätt att mäta bagageutrymme vilket ger lägre siffror än vi är vana vid.

Största nyheten är kanske de väldigt få olika varianter bilen kommer kunna beställas i. Medan dagens Model S har över 1500 olika konfigurationer påstås Model 3 få mindre än 100. Model S finns i 5 basmodeller, som var och en kan fås med eller utan Premiumpaket, autopilot, självkörningsförmåga, köldpaket, premiumljud, luftfjädring, bakåtvända säten, öppningsbart glastak och skinnsäten. Och då har de inte ens räknat in alla färger på kaross och säten och olika fälgar och vinterdäck man kan beställa.

Från Elon Musks olika tweets om bilen vet vi att Model 3 kommer erbjudas med minst två olika batteristorlekar, med bak- eller fyrhjulsdrift, med och utan luftfjädring, skinnsäten och ludicrous, samt med autopilot eller självkörningsförmåga som tillval. Det blir sammanlagt 96 varianter. Antingen kommer Model 3 inte ha några premiumpaket, premiumljud eller liknande tillval – eller tvärtom kommer mycket fler optioner ingå i färdiga tillvalspaket.

Sista rutan får dock en att börja tvivla. Enligt den får endast Model S luftfjädring – trots Elon Musks tweet i fjol om att även Model 3 skulle kunna få det som tillval. Har de ändrat sig sedan dess? Och att endast Model S skulle ha glastak? Men Model 3 paradnummer är ju dess glastak! Förvirringen kommer bestå ända tills Tesla öppnar designsidan för Model 3.

Vill du veta mer om vad som har sagts av Tesla och Elon Musk om Tesla Model 3 kan du läsa vår informationssida där vi har sammanställt all tillgänglig information.

Model3SC2Det har även dykt upp en bild på en av Tesla Model 3 releasekandidaterna som står och laddar på en Supercharger. Det intressanta med den bilden är att laddkontakten sitter på samma ställe som på Model S – men laddluckan öppnas uppåt! Den designen medger större plats för laddkontakten. Bilden är tagen i USA där Model 3 uppenbarligen kommer få samma laddkontakt som Model S – men det finns onekligen gott om plats för att få in en CCS kontakt där för den europeiska versionen av bilen. Då skulle den kunna ladda både på Teslas Superchargers i Europa – men även hos andra snabbladdare. Att de har gjort om laddluckan tyder på att något är på gång, för annars skulle det ju varit enklare att bara behålla den som den är.

Tagged , . Bookmark the permalink.