Model 3 konkurrenter

 

M3_BMW_A

Nu när vi börjar få reda på mer och mer om Tesla Model 3 har det börjat dyka upp jämförelser mellan den och dess närmsta konkurrenter. De flesta sådana jämförelser listar dock USA-priserna för bilarna, och har amerikanska mått som inte säger oss européer särskilt mycket. Därför gjorde vi vår egen jämförelsetabell här ovan.

Tesla har mer eller mindre direkt angett just BMW 3-serie och Audi A4 som Model 3 ska försöka konkurrera mot. De har dock så många olika motoralternativ, det är svårt att välja. Vi tog de bilarna som kommer närmast Model 3 prestandasiffra, som är 5.6 s på 0-60 mph. Vi valde BMW 330i med steptronic automatväxel och Audi A4 2.0  TFSI quattro Sport S tronic – för en standard Audi A4 har ju 0-100 tid på ganska klena 8.9 sekunder.

Priserna är svenska från-priser direkt från BMW och Audi hemsida. Både BMW och Audi har sedan långa tillbehörslistor att öka på bilarnas pris med – vi undrar om de ens säljer några bilar för baspris? Tesla Model 3 pris på $35,000 har vi räknat om till svenska kronor efter samma mall som deras Model S och X säljs för i Sverige. Priset är en uppskattning, inklusive moms och avdragen supermiljöbilspremie. Tesla har inte släppt några svenska priser på Model 3 än.

Bränslepriset per år är baserade på fossilbilarnas NEDC förbrukningssiffror, vilket vi alla vet är tagna kraftigt i underkant. I verkliga livet kan bränslekostnaden bli betydligt högre än så om bilarna mest används i stadstrafik. Vi räknade med Statistiska Centralbyråns årsmedel på 1218 mil per år.

Räckvidderna tog vi direkt från amerikanska jämförelser dock, för deras EPA körcykel motsvarar verkligheten mycket bättre än europeiska NEDC (plus att Tesla ej har avslöjat några NEDC siffror än). Siffrorna är med bilarnas standard bränsletank – både BMW och Audi kan fås med större bränsletank som tillval.

Det är hiskeligt hur mycket så enkla saker som backkamera och navigator kostar hos konkurrenterna. Och autobroms och avåkningsvarning och fjärrstyrning… tillbehörslistan är lång både hos BMW och Audi. Tesla kommer däremot erbjuda Model 3 med det mesta som standard, och gör allt för att hålla tillbehörslistan så kort som möjligt. Vi vet redan att backkamera, navigation, 18″ fälgar och säkerhetsfinesser som autobroms och avåkningsvarning kommer vara standard i Model 3.

Vi vet också att autopilot, total självkörningsförmåga och glastak kommer vara valbara tillval till Teslan. Priserna vet vi inte än men det spelar egentligen mindre roll, i och med att konkurrenterna kan över huvud taget inte fås med dessa finesser.

Av ovan jämförelse kan vi redan ana hur pass prisvärd alternativ Tesla Model 3 kommer bli. BMW-s och Audis startpris må vara lägre (och en Audi A4 kan du egentligen få redan från 319 400 kronor om du nöjer dig med 8.9 sekunder till 100 km/h), men när du sedan måste betala tusenlapp efter tusenlapp för tillbehör efter tillbehör kommer du snabbt förbi Tesla Model 3 baspris som redan innehåller en diger lista av basutrustning.

Och med Tesla Model 3 kommer du dessutom spara tiotusentals kronor på att slippa köpa dyr bensin utan kan ladda billigt el istället.

Fler och fler köpare kommer sätta upp liknande kalkyler och bli positivt överraskade av slutsummorna. Vi lovar återkomma med mer exakta jämförelser när vi får reda på de exakta svenska priserna för Tesla Model 3.

 


TCS två år sedan: BMW-tjuven

För två år sedan frågade vi våra medlemmar vilken bil de skulle ha köpt om Tesla Model S inte fanns? Vilka bilmärken har Tesla stulit kunder ifrån? De stora förlorarna i undersökningen blev just BMW och Audi, och en kanske lite mer överraskande bilmärke på tredjeplatsen.

Tagged , , , . Bookmark the permalink.