Nya Superchargers!

SCplan_170425-2
Tesla har uppdaterat sina Supercharger-kartor och markerat var de tänker bygga nya snabbladdar-stationer. Till skillnad mot förr är det inte enbart på ”Laddning” sidan de markerat de nya stationerna utan även på ”Hitta oss” sidan. Förutom att den senare medger mycket mer exakt positionering av var de nya stationerna ska komma är det även ett tecken på att Tesla ämnar bygga dessa nya stationer tämligen snart, innan slutet av 2017 enligt texten man får upp när man klickar på de planerade stationerna.

Tesla planerar bygga nya Superchargers i:

Halmstad – positionerad endast 4 mil söder om Falkenberg för att kunna avlasta denne.

Borås – kommer bli en mycket välkommen tillskott för dem som åker Stockholm-Göteborg. Idag är man tvungen att destinationsladda i Göteborg innan man kan vända hemåt igen.

Tanum – placerad mittemellan norska Solli och Uddevalla kommer den avlasta båda dessa Superchargers.

Töckfors – precis innan norska gränsen på E18 kommer den vara välkommen av dem som åker Stockholm-Oslo. Idag är man tvungen att destinationsladda i Oslo innan hemfärd.

Fullerö – strax norr om Uppsala är den kanske lite udda placerad då den knappast kommer avlasta Sveriges mest belastade Supercharger i Infra City, Sollentuna.

Torsby – precis innan norska gränsen på E16 möjliggör den dels en alternativ väg mot mellersta Norge dels möjliggör den resor längs E45 mellan Superchargrarna i Karlstad och Mora.

Sveg – placerad på E45 mellan Superchargrarna i Mora och Krokom möjliggör den resor mellan dem men blir även välkommen av dem som vill åka skidor i Lofsdalen, Vemdalen, Ramundberget mfl.

Töre – placerad på E4 mittemellan Luleå och Haparanda kommer den Superchargern bli Sveriges nordligaste och användas vid resor till Finland eller Gällivare/Kiruna.

Dessutom planerar Tesla förstärka de befintliga Superchargrarna i Falkenberg och Uddevalla med fler stolpar. Dessa Superchargers är redan tidvis överbelastade när norrmän vid storhelger ska åka mot Europa. Köer på 18 bilar väntandes på sin tur har rapporterats. Genom att både sätta fler laddstolpar där, och att införa alternativa laddplatser i närheten hoppas Tesla kunna tillfredsställa laddbehovet.

En välkommen nyhet är elektrifieringen av E45 från Karlstad upp till Östersund/Krokom. Nu slipper man åka enorma omvägar via E4 eller Norge.

Det som saknas dock är den tidigare planerade Superchargern i Gällivare. Den är nu spårlöst borta från alla kartor. Därmed fortsätter Kiruna och övriga nordligaste Sverige vara svåra att nå.

Och hur Tesla tänkte med Fullerö är svårt att förstå. Placeringen norr om Uppsala grusar alla förhoppningar om avlastning till Infra City. Avståndet från Stockholm till Gävle är heller inte lång ens för Teslor med minsta batterierna. En placering söder om Uppsala, i närheten eller på Arlanda skulle varit mycket mer användbart med tanke på alla taxibilar som ständigt ockuperar Superchargern i Infra City, Sollentuna.

SCplan_170425-3

Blickar vi ut över Europa ser vi planer på utbyggnad i Spanien och östra europa, och ännu mer förtätning i redan väl täckta Tyskland/Frankrike. Spanien och Irland hoppas Tesla bygga Superchargers i redan i år, medans östliga länder som Romanien, Bulgarien och Turkiet har inte fått något öppningsdatum satt. De planerade Superchargrarna i Finland och Polen utlovas bli invigda i år medan de i Estland, Lettland och Litauen har inte fått samma utfästelse. Inte de i Ryssland heller. Den redan täta Supercharger-nätverket i Tyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Österrike och Schweiz förtätas ännu mer – Superchargers var femte mil ungefär!

Tesla har dessutom spännande framtidsplaner på utformningen av deras Supercharger laddstationer – mer om det i morgon!

 


TCS ett år sedan: Destinationsladdning i Sverige

För ett år sedan släpptes de första 9 Tesla destinationsladdplatserna i Sverige. Destinationsladdare är Typ 2 laddboxar skänkta av Tesla till hotell, köpcentra och liknande ställen där elbilister stannar i flera timmar. Under året som har gått har 40 platser till fått destinationsladdare.

Tagged , . Bookmark the permalink.