Örnsköldsvik!

Ornskoldsvik

Tesla Motors bygger en oväntad Supercharger-station i Örnsköldsvik! Det är vårt medlem Jojje167 som har hittat den och postat fotografier på vårt forum (ser ni Tesla, det är ingen idé att försöka dölja nåt för oss, vi har spioner överallt! ;-) )

När vi fick för ett tag sen reda på att Tesla Motors håller på att bygga en Supercharger-anläggning i Umeå var vi lite oroade över de 26 mil som är emellan Sundsvall och Umeå. Visst, inga problem för Teslorna med de större batterierna, men en instegsmodell med 60 kWh batterier kan få svårt att klara sträckan mitt i smällkallaste vinter – eller måste stå i en och en halv timme och ladda till 100% iaf innan avfärd.

Tesla Motors hemsida kan man se deras planer för utbyggnaden av Supercharger-nätverket. Norr om pluppen som markerar redan befintliga Superchargern i Sundsvall finns det endast en plupp i höjd med Nordmaling ungefär. När bygget av Superchargern i Umeå påbörjades trodde alla att det är Nordmaling-pluppen som hamnade till slut 4 mil norrut än planerat. Det som i själva verket hände var att Nordmaling-pluppen delade på sig till två, den ena landade i Umeå, den andra i Örnsköldsvik! Glädjande utveckling med Superchargers på fler ställen än planerat!

Det verkar som om istället för en station med 8 stolpar i Nordmaling kommer vi få 4 stolpar i Örnsköldsvik och 4 i Umeå. Så länge det finns ganska få Teslor i norra Sverige är det en acceptabel utveckling, men i framtiden kommer fler stolpar behövas.

Superchargern i Örnsköldsvik blir placerad bredvid Burger King med en OKQ8 station som granne. Vill du variera din hamburgerdiet finns det även en MAX restaurang på andra sidan gatan. Teslor med stora batterier kommer nog inte stanna vid Örnsköldsvik utan åka direkt till Sundsvall från Umeå. Från andra hållet kan det dock vara värt att ladda endast minimalt i Sundsvall och stanna och ladda ordentligt i Örnsköldsvik istället – på grund av att laddstationen i Örnsköldsvik erbjuder fler möjligheter att slå ihjäl 20 minuter på än den i Sundsvall.

Superchargrarna i Kalmar (ovan) och Kristianstad invigdes redan i Juli. En intressant observation är att de har inte fått det lilla huset ovanpå själva Supercharger laddarna som i resten av Sverige, utan de står oskyddade i det fria. Så är brukligt i Europa och amerikanska delstater med varmare klimat – tydligen anser Tesla Motors att sydligaste Sverige har tillräckligt milda vintrar för laddarna att stå ute i det fria. Vi får hoppas det aldrig kommer komma snöstorm med blötsnö som täpper igen ventilationsgallret på dem.

Av Superchargers i Sverige är det endast den i Skellefteå som kvarstår av dem Tesla hoppas hinna med i år innan vintern kommer. De i Luleå och Gällivare-trakten har de redan tidigare sagt de hinner inte med i år, de får tyvärr vänta till nästa år. I Tindered har pallarna med Superchargerladdarna anlänt så den kommer nog också bli klar inom några veckor.

 


Står du i startgroparna och ska beställa en Tesla så gör det nu på en gång, för det ryktas om en prishöjning redan idag måndag! När dollarkursen gick ner till kring 8 kronor tidigare i år sänkte även Tesla Motors sina priser i Maj. Nu har dock dollarkursen återvänt till nivåerna kring 8:50 den hade förut, så för att kompensera måste Tesla Motors åter igen höja sina priser. Det förväntas en prishöjning på kring 3-4%, vilket blir tiotusentals kronor du kan spara om du beställer innan höjningen.

 


TCS ett år sedan: Laddhybrider är dödsfällor

Det må låta som kvällstidningsrubriker men faktum är att amerikanska myndigheten NHTSA har åtalat Bentley, BMW, Ford, GM, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes, Nissan, Toyota och Volkswagen för att de har sålt livsfarliga bilar. 13 dödsfall har inträffat då laddhybridägare kommit hem på eldrift och parkerat bilen i garagen. Under natten har batteriernas laddnivå sjunkit tillräckligt för att bensinmotorn ska gå igång och därmed kolmonoxidförgiftat ägarna. I ett fall spred sig ångorna tre våningar upp och förgiftade ägarna medan de sov i sin säng! Vi avslutar i bästa kvällstidningsvis: Läs här hur du slipper bli drabbad!

 

Tagged , . Bookmark the permalink.