Oslo-Stockholm i sommar?

 

Enligt ryktena så är Supercharger-utbyggnaden längs E18 mellan Oslo och Stockholm på gång. I alla fall är platserna utsedda, och projektering pågår. De kan kanske bli färdigställda så snart som nästa månad!

Som vi tidigare har rapporterat så planerar Tesla Motors att bygga Supercharger snabbladdstationer på 11 ställen i Sverige, där Tesla Model S ägare gratis kan ladda sina bilar. Supercharger snabbladdarstationen klarar av att på 20 minuter ladda batterierna för 20 mils färd. De planerar att först bygga stationerna längst E18 mellan Oslo och Stockholm, och E6 mellan Oslo-Göteborg-Malmö. Den för oss svenskar viktiga Stockholm-Göteborg förbindelsen, och övriga vägar, kommer senare i höst. Från Tesla Motors håll har det antytts att efter de nyinvigda stationerna i Danmark så är det Sveriges tur. Nu kommer de första ryktena om var stationerna mellan Oslo och Stockholm hamnar från norsksvenska sajten tesla.sondell.biz:

Supercharger laddstationen i Karlstad kan komma att hamna vid MAX-restaurangen precis bredvid E18 i Karlstad (klicka här för Google maps position).

Supercharger laddstationen i Arboga kan komma att hamna vid Dinners restaurang också precis bredvid E18. (klicka här för Google maps position)

Båda laddställena är logiska och lättillgängliga längs med E18 på väg mellan Oslo och Stockholm. Om placeringen i Arboga stämmer är laddstationen lättillgänglig oberoende om fortsatta resan till Stockholm sker norr eller söder om Mälaren.

Från Oslo till Karlstad är det 21 mil, mellan Karlstad och Arboga 15 mil, och mellan Arboga och Stockholm 16 mil. Resan ska alltså även kunna klaras med 60 kWh versionen av Tesla Model S, som klarar ca 25-30 mil med landsvägsfart på sommaren. Är det en riktigt kall och snöig vinter kan Oslo-Karlstad-sträckan ställa till problem för 60 kWh batteriet – eller tvinga sänka farten till 70 km/h. För Model S med 85 kWh batteriet är det däremot naturligtvis inga problem att tillryggalägga sträckan. På sommaren kan man till och med hoppa över en Supercharger och ladda endast på den ena av de två längs vägen.

Kom dock ihåg att detta är enbart mer eller mindre väl underbyggda rykten – inget officiellt från Tesla Motors än. Vi har dock flyttat markörerna på vår Supercharger karta i alla fall.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.