Ryssland ger upp rymdkapplöpningen

LaunchMarketShare

Så sent som 2013 var Ryssland fortfarande den dominerande nationen när det gällde raketuppskjutningar till rymden. Sedan dess har dock SpaceX totalt tagit över marknaden. I år kommer över hälften av alla kommersiella raketuppskjutningar ske med SpaceX Falcon 9 raketer.

Anledningen till den raketsnabba(!) utvecklingen är SpaceX låga priser. De kostar en tredjedel så mycket konkurrenterna begär för en uppskjutning. Med uttalade målet att bli ännu billigare i framtiden.

Redan 2015 -när SpaceX fortfarande bara hade runt 20% av marknaden- var Elon Musk på allvar rädd för sitt liv: ”These are not pushovers, it’s the military-industrial complex. You know in movies, how they do terrible things? Well yeah, those guys. My family fears that the Russians will assassinate me.”

Nu verkar dock som om Ryssland är på väg att ge upp rymdkapplöpningen. I tisdags sa Rysslands vice premiärminister Dmitry Rogozin att ”Marknadsandelen för bärraketer är så liten som 4% av hela rymdmarknaden. För dessa 4% är det inte värt att försöka kämpa mot Musk och Kina”.

Än så länge har ryssarna en fördel mot SpaceX då deras Soyuz raket är godkänd för att även skjuta upp människor. Alla kosmonauter -och även alla amerikanska astronauter- till Internationella Rymdstationen skjuts upp av ryska raketer. SpaceX har hittills endast skjutit upp nyttolast, aldrig någon besättning. Även det kan dock ändras senare i år när SpaceX planerar att skjuta upp sin Dragon rymdkapsel först obemannad sedan med första mänskliga besättningen.

Ryssarna som dåvarande Sovjetunionen startade hela rymderan med Sputnik 1 år 1957 och kämpade mot USA i rymdkapplöpningen under hela kalla kriget och senare verkar alltså ge upp och se sig besegrade? Troligtvis kommer de fortsätta skicka upp egna raketer – men eran då många länder vände sig till Ryssland för att köpa biljett till rymden verkar vara till ända nu.

Så sent som i fjol försökte de fortfarande skynda på utvecklingen av sin nästa generations Soyuz-5 raket. Den skulle lyfta 18 ton till low-earth orbit när den står färdig runt år 2021 – att jämföra med Falcon-9 som kan lyfta upp till 23 ton. I och med att även Soyuz-5 är designad som en engångsraket kan den aldrig på allvar ta upp priskonkurrensen med SpaceX återanvändbara Falcon 9. Fast ryssarnas största problem är att när Soyuz-5 står färdig år 2021 skulle den inte längre tävla mot Falcon-9 raketen från SpaceX – utan mot BFR. Ett fullt återanvändbart raketsystem som sägs decimera kostnaden det kostar att skjuta upp något i rymden – och vars första exemplar redan håller på att byggas.

På endast tio år har SpaceX vänt helt upp och ner på hela rymdindustrin. Övriga aktörer på marknaden kan knappt ens benämnas som konkurrenter. Gigantiska aktörer med mångdubbelt större budgetar har på kort tid blivit inte bara omsprungna utan hopplöst efter på teknikområdet. Billiga återanvändbara raketsystem som själva kan landa igen efter utförd uppdrag har de knappt ens på ritbordet – än mindre i daglig service. Uttrycket ”tåget har gått” är en underdrift – tåget har snarare ersatts av Hyperloop.

Bookmark the permalink.