Soltak

Solar_battery

När Elon Musk presenterade sin nya tioårsplan i går var första punkten:

  • Create stunning solar roofs with seamlessly integrated battery storage

Det kanske blir mer sömlöst integrerat än vad många tror. Sömlöst. Integrerat. Soltak.

Vad sägs om följande produkt? En solcell, kapslad så den kan fungera även som takbeklädnad (inte ovanpå taket som idag), med integrerade batterier direkt i solpanelen! Så solcellen kan ”generera el” även på natten.

Vad är det solceller inte gillar? Som batterier heller inte gillar? Värme.

Vad är det Tesla är riktigt riktigt bra på? Vattenkylda batterier.

Produkten skulle ha batterierna direkt monterade på baksidan av solpanelen, och mellan solcellerna och batterierna cirkulerar kylvatten som kyler båda och gör båda mer effektiva. Som biprodukt producerar solpanelen även varmvatten. Man slipper ha separata solfångare.

Kylda solceller producerar mer ström än varma. Försök har gjorts att låta solceller flyta på sjöar för att kyla ner dem. Fast då blir vinkeln fel (riktigt svårt att hitta sjöar med söderlutning) och man tar inte vara på kylvattnet. På ett hustak kan man samla uppvärmda kylvattnet i varmvattenberedaren så den kommer till nytta.

Korta avståndet mellan solcellerna och batterierna minimerar också överföringsförlusterna med likström. Aktivt kylda soltaket absorberar värmen så huset under den värms mindre upp av solen än traditionella passiva tak; det går sen åt mindre energi till att kyla huset med luftkonditionering.

På vintern skulle man då och då tillfälligt kunna cirkulera lite varmvatten i kylkanalerna och på så sätt värma upp solpanelen så snön på den smälter. Snön behöver inte smälta helt, bara nedersta skiktet tillräckligt så att snön kanar ner från solpanelerna.

Det är kanske just därför Elon Musk vill slå ihop Solar City med Tesla Motors? En så integrerad produkt skulle annars vara svår att framställa. Många har pratat om att Tesla och SolarCity skulle sälja sina produkter ihop, bundlade till färdiga paket – men tänk om det inte är paket av olika produkter vi pratar om utan en enda kombinerad produkt?

Så är det den här produkten Elon Musk planerar lansera? Ingen aning. Har jag svamlat i nattmössan nu, eller tvärtom borde starta en kickstartkampanj? Det kommer ni säkert berätta i kommentarrutan nedan :-)

Tagged , , , . Bookmark the permalink.