Tankning är dåligt för din hälsa

Warning_big
Kommunstyrelsen i Norra Vancouver i Kanada har enhälligt röstat igenom en lag som från och med nästa år tvingar bensinstationerna att ha en varningsetikett på sina bensinpumpar, ungefär som cigarettpaket har.

Norra Vancouver, som är precis som namnet antyder en nordlig förort till Kanadas tredje största stad, är först i världen med att införa en sådan lag. Men inte de sista. Flera andra kommuner i Kanada har samma fråga på sina agendor och är positivt inställda till frågan, så fler städer kommer följa Norra Vancouvers exempel.

Varningsetiketterna ovan är endast exempel, den slutgiltiga designen är inte fastställd än. Varningsetiketterna kommer ta upp förutom fossilbränslenas negativa påverkan på miljön och hälsan även vilka skatterabatter elbilar har i Kanada ($5,000) och tips om hur man kan köra snålare och spara på bränsle.

(Ja varningstexter behöver ju inte enbart vara av negativa ”dåligt-för-miljön” sorten. ”Du kan få 40,000 kronor rabatt när du köper en elbil och behöver sedan aldrig tanka mer” är ett mer positivt budskap, som kanske rent av lockar fler än negativa budskap. Vilka andra varningstexter kan du komma på? Dela med dig i kommentarsfältet nedan!)

Det är organisationen Our Horizon som har drivit frågan sedan 2013 då idén med varningsetiketter kläcktes av Toronto-baserade advokaten Robert Shirkey.

Vi undrar vilken av Sveriges miljöorganisationer som kommer driva frågan i vårt land, och vilka ursäkter regeringen med Miljöpartiet i spetsen kommer komma med för att slippa införa det på våra svenska bensinstationer? För vi förstår ju alla att i landet som tillverkar både Volvo bilar och Scania lastbilar är det ju omöjligt att genomföra ett sånt lag. Vilken tur för Kanadensarna att de slapp ta hänsyn till sådana faktorer, de kunde koncentrera sig enbart på vad som är bäst för människan, miljön och planeten.

 


När tidningen Ny Teknik testade Tesla Model S autopilot fick de punktering. Bilen missade sidolinjen på ett ställe och körde ut mot vägrenen. Istället för att ta tag i ratten och parera lät reportern bli, för att se vad som händer. Bilen körde på en sten och fick punktering.

Transportstyrelsen har påbörjat en utredning om Teslas autopilot är förenlig med svensk reglemente. Tidningen Ny Teknik hävdar att det är på grund av deras artikel, men utredningen har ju ingenting med deras åktur att göra.

Mina åsikter om Ny Tekniks test och om Transportstyrelsens utredning kan läsas i intervjun tidningen Veckans Affärer gjort med mig.

 

 

Tagged , . Bookmark the permalink.