Tesla hade högre vinst än oljeindustrin

Trump

Tesla redovisade en vinst på 22 miljoner dollar förra kvartalet. Det är faktiskt större vinst än vad hela oljeindustrin i USA kunde redovisa hela förra året.

Detta häpnadsväckande faktum blir kanske mer förståeligt om man berättar att förra året var ett riktigt katastrofår för amerikanska oljeindustrin, med hela 67 miljarder dollars redovisade förlust.

Oljeindustrin har därför också avskedat 100,000 arbetare i fjol. Följden av det är att det numer arbetar fler amerikaner med solenergi än med oljeborrning. Solindustrin hade ungefär 208,000 anställda i slutet av 2015 (och beräknas ha 240,000 mot slutet av i år) mot 185,000 som jobbade med olja- och gasutvinning. Solindustrin sysselsätter även fler än kolgruvorna som har 190,000 gruvarbetare.

Ska nya presidenten Doland Trump göra ”America great again” ska han alltså ta en lång ordentlig titt på vilka energisektorer som expanderar i hans land – och vilka som det inte alls går lika bra för.

 


TCS ett år sedan: Elon lever farligt

För ett år sedan berättade vi om att Elon Musks familj fruktar för hans liv. Det finns många mörka krafter som vill röja honom ur vägen. Inte på grund av Tesla Motors utan på grund av andra stora bolaget han styr – SpaceX som trampar på många ömma tår när de revolutionerar rymdfärder på samma sätt Tesla har revolutionerat bilindustrin.

Tagged . Bookmark the permalink.
  • Danni Efraim

    Jag blir lite besviken på att även ni kör den här rubriken (som Electrek började med). Det är en helt meningslös rubrik. Mitt enmannaföretag gjorde större vinst än oljeindustrin. Caféet här på hörnet gjorde större vinst än oljeindustrin. Varenda bolag som gick i konkurs i Sverige det gångna året gjorde sannolikt större vinst än oljeindustrin. Men det säger ju absolut ingenting meningsfullt alls. Det här är samma sorts resonemang som när alla anti-Tesla-tomtar skriker “men Tesla gör ju ingen vinst, de förlorar pengar på varje såld bil!”