Tesla Model 3 är bättre än väntat

M3select

Nu när Tesla Model 3 ägare börjat testa sina nya bilar inser fler och fler att Tesla har varit väldigt försiktiga med sina utlovanden kring bilen. Tesla Model 3 är faktiskt bättre än vad Tesla har lovat.

Eller på kvällstidningsvis: Tesla ljuger om Model 3 prestanda!

På bilden ovan utlovas 0-60 mph acceleration på 5.1 sekunder. Men när Drag Times testmätte bilen klockade de den till 4.6 sekunder. En halv sekund är ingen liten skillnad, det behövs massor med trimning för att snabba på en bil så mycket. Oftast brukar uppgivna accelerationstider vara tvärtom rena fantasisiffror.

Räckvidden uppges av Tesla till 310 miles (50 svenska mil) enligt EPA körcykeln. Fast när EPA testade bilen kom den faktiskt hela 334 miles (54 mil) enligt de officiella testdokumenten. Det är inte olagligt, bara väldigt väldigt sällsynt att biltillverkare uppger sämre siffror än de officiella mätresultaten.

Och nu har en Tesla Model 3 även testats på en dyno-bänk. Tesla har uppgivit bakhjulsdrivna versionen av Model 3 har 258 hästkrafter. (Dock har det faktiskt aldrig stått officiellt på deras hemsida, de har lärt sin läxa av Model S.)

I verkliga livet har Tesla Model 3 drygt 393 hästkrafter. Vilket även förklarar den snabbare 0-100 accelerationstiden också. Folk tyckte att med 258 hästkrafter kan man inte accelerera på 4.6 sekunder – med 393 går det betydligt bättre.

Varför gör Tesla på detta viset? Varför förminskar de hur pass bra deras Model 3 faktiskt är? Anledningen heter naturligtvis Model S. Tesla är rädda att om folk bara visste Model 3 sanna prestanda skulle färre köpa Model S. Basversionen av Model S har 4.2 sekunders acceleration och 259 miles räckvidd – siffror som kan få folk att välja Model 3 för $49,000 istället för Model S 75 D för $74,500. Toppmodellen av Model S påverkas inte och förmodligen inte Model X heller, men Tesla vill inte folk ska ställa sig i en redan alldeles för lång Model 3 kö istället för att köpa en Model S idag. Som genererar mer inkomster för Tesla, snabbare.

Med dessa uppmätta mått på prestanda börjar Model 3 ägare nu våga ställa upp i tävlingar. De kan inte utklassa alla på samma sätt en Model S P100D kan men väljer man sin motståndare med måtta kan man få till fina race i alla fall:

Uppmätta quarter mile tiden för Tesla Model 3 är förresten 13.376 sekunder, med slutfart på 103 mph. Vilket är inte så pjåkigt. En BMW 330i gör det på 14.0 sekunder.

Bookmark the permalink.