Tesla produktpresentation den 17:e

Elon Musks mystiska tweet om produktpresentationen den 17:e har satt igång många spekulationer om vad det kan vara för produkt som ska visas upp. ”Tesla product unveiling on the 17th (unexpected by most), followed by Tesla/SolarCity on the 28th”

Så vilka spekulationer finns om produktpresentationen?

Vissa tror Elon Musk kommer visa upp en HUD, Head Up Display till Tesla Model S och X.

Eller är det kanske autopilot 2.0 som kommer visas upp? Som vi berättade häromdan har Nvidia utvecklat en revolutionerande självkörande bil – och många rykten går om djup samarbete mellan Nvidia och Tesla Motors.

Dragkrok till Model S är det många längtar efter ska presenteras som ett tillval snart. Men är dragkrok, Head Up Display eller Autopilot 2.0 en produkt egentligen – eller ett tillbehör? Så vad är det för ny produkt Elon Musk kan mena?

Vissa tror produkten som visas upp kommer vara Model Y, det vill säga SUV-versionen av kommande Tesla Model 3. Det som pekar mot det ryktet är att nya bilmodeller brukar Tesla Motors presentera på storslagna jippon med massor av inbjudna, inte små presskonferens som måndagens event verkar bli.

Många verkar ha hängt upp sig på frasen ”unexpected by most” och därför avfärdat både Model Y, autopilot och dragkula – men då ska man komma ihåg att medan Tesla-sekten kanske förväntar sig de nyheterna är gemene man totalt ovetandes om sådana rykten.

Produkten som ska visas upp hör kanske ihop med Tesla-SolarCity sammanslagningen. Idag tillverkar Tesla batteriet Powerwall och SolarCity solpanelerna – men invertern emellan dem är från tredjepart. Så kan det naturligtvis inte vara i framtiden när bolagen slås ihop. Men är inte SolarCity eventet den 28:e mer lämpligt för att visa upp den produkten?


Det var länge sen vi hörde något om ladd-ormen: laddarmen som automatiskt kan ansluta sig till bilarna och börja ladda dem. Kan det vara den som har nått produkt-stadiet nu?

Eller kan det vara något så banalt som en billigare, strippad Tesla Model X som kommer visas upp?

Vissa andra tror att ”produkten” kommer vara en finansiell produkt. Det ryktas ju om att Tesla skulle skaffa egen bank, att man ska kunna ta billån hos Tesla själva istället för som idag hos samarbetspartners. Eller att Tesla ska skapa eget försäkringsbolag. Elon är ju inte främmande finansiella sektorn – han tjänade ju sin förmögenhet på Paypal.

Själv skådade jag djupt i min kristallkula (eller om det var whiskyglaset – kristall som kristall) och såg där en CCS Supercharger adapter: en adapter med vilken alla elbilar med CCS kontakt kan ladda på Superchargers. De med Chevy Bolt (eller andra elbilar) kan köpa adaptern för $1,000 och sedan ladda på Tesla Superchargers. Varje gång man laddar dras det pengar från ens pott knutet till adaptern. Det var den potten folk hittade i webbsajtens källkod. Ifall Elon tröttnade på att inga biltillverkare vill samarbeta om Superchargernätverket går han kanske direkt på kunderna.

 

Det spännande svaret får vi på måndag! (Eller det blir nog natten till tisdag svensk tid.)

Tagged , , . Bookmark the permalink.