Få har undgått nyheten om biogasbussen som exploderade i Stockholm i söndags. En tragisk nyhet som säkert kommer analyseras länge i media. Det var rena turen att inga passagerare fanns ombord. Vi hoppas verkligen det kommer gå bra för chauffören, att han snabbt återhämtar sig från sina skador.
Varför tar jag upp nyheten i en nyhetsblogg om elbilar? Inte för att raljera över hur farliga biogasbussar är. Inte för att plocka billiga poäng genom att dra paralleller till bränslecellsfordon. Utan för att händelsen påminner om en annan som några Teslabilar var inblandade i.
De biogasbussar som kör runt i bland annat Stockholm förvarar sitt bränsle i enorma gasflaskor på taket. Gasflaskorna är designade att vara så pass säkra som det nu är möjligt, de har bland annat säkerhetsventiler som släpper ut gasen om till exempel bussen börjar brinna. Det är en skrämmande 25 meter lång svetslåga som då blåser ut från gastankarna men de exploderar i alla fall inte.
Men nu gjorde de det. Det var en explosion motsvarande flera kilo dynamit enligt experterna. Anledningen är att bussen körde på ett höjdhinder som stod innan infarten till en tunnel med lågt i tak. Hindret står där just för att fånga upp fordon som är för höga och skulle fasta i låga taket på tunneln. Höjdhindret träffade rätt på bussens gastankar på taket och rev upp ett hål i dem. Gasen exploderade direkt, säkerhetsventilerna kunde inte hjälpa hålet på själva flaskan.
Bussen brann ut totalt, endast stålskelettet av den blev kvar. Och det är på grund av ovan bild hela den här artikeln skrevs. För tittar man noga ser man att gasflaskorna på taket är helt oskyddade. De är gömda endast under en plastkåpa för att få dem lite mer strömlinjeformade. Höjdhindret kunde krocka direkt med gasflaskorna med en katastrofal explosion som följd.
Skulle bussen haft en stålbalk framför flaskorna skulle det varit den som krockade med höjdhindret, det skulle varit den som tog smällen och stoppade bussen inte explosiva gasflaskor. Vi skulle bara fått en vanlig krockad buss utan explosion. En enkel designändring, en tvärgående stålbalk som svetsas fast i karossen skulle undvikit söndagens katastrof.
För fem år sedan hade faktiskt Tesla ett liknande problem. Inte exploderande bilar men väl bilbränder. Och inte på grund av bilarnas höjd utan tvärtom på deras låga fjädring. Problemet var att batteripacket i bottenplattan på bilarna hade brandväggar och säkerhetsventiler som skulle skydda batterierna om bilarna började brinna – men istället fick två bilar problem med bråte de körde på på vägen. Ena bilen körde på en dragkrok som lossnade från en långtradare längre fram. Dragkroken låg på vägbanan och mosade batterierna när bilen körde rätt på den. Batterierna blev söndertrasade och började brinna, ett brand som inga säkerhetsmekanismer kunde stoppa. Precis som bussen i Stockholm, fast på undersidan.
Teslas lösning var då just att sätta in en tvärgående balk i bilarna framför batteripacket. Det är balken som ska ta smällarna istället för de känsliga batterierna. Dessutom monterade Tesla en titan-sköld som en extra skydd. Resultatet blev att bilarna blev mycket säkrare, problemen försvann över en natt.
Därför hoppas vi nu att SL och övriga bussoperatörer kräver från busstillverkarna att de eftermonterar en tvärgående stålbalk framför gastankarna som ska skydda dem från liknande skador.
Eller bara byt till elbussar helt enkelt.
TCS ett år sedan: Biogas eller el?
För ett år sedan räknade vi på energieffektiviteten på biogasfordon och insåg att det är mycket effektivare att driva elkraftverk med biogasen och ladda elbilar än att tanka gasen direkt i bilarna.