Bussen som exploderade i Stockholm

Bussbrinner

Få har undgått nyheten om biogasbussen som exploderade i Stockholm i söndags. En tragisk nyhet som säkert kommer analyseras länge i media. Det var rena turen att inga passagerare fanns ombord. Vi hoppas verkligen det kommer gå bra för chauffören, att han snabbt återhämtar sig från sina skador.

Varför tar jag upp nyheten i en nyhetsblogg om elbilar? Inte för att raljera över hur farliga biogasbussar är. Inte för att plocka billiga poäng genom att dra paralleller till bränslecellsfordon. Utan för att händelsen påminner om en annan som några Teslabilar var inblandade i.

BiogasbussSL

De biogasbussar som kör runt i bland annat Stockholm förvarar sitt bränsle i enorma gasflaskor på taket. Gasflaskorna är designade att vara så pass säkra som det nu är möjligt, de har bland annat säkerhetsventiler som släpper ut gasen om till exempel bussen börjar brinna. Det är en skrämmande 25 meter lång svetslåga som då blåser ut från gastankarna men de exploderar i alla fall inte.

Men nu gjorde de det. Det var en explosion motsvarande flera kilo dynamit enligt experterna. Anledningen är att bussen körde på ett höjdhinder som stod innan infarten till en tunnel med lågt i tak. Hindret står där just för att fånga upp fordon som är för höga och skulle fasta i låga taket på tunneln. Höjdhindret träffade rätt på bussens gastankar på taket och rev upp ett hål i dem. Gasen exploderade direkt, säkerhetsventilerna kunde inte hjälpa hålet på själva flaskan.

Busskelett

Bussen brann ut totalt, endast stålskelettet av den blev kvar. Och det är på grund av ovan bild hela den här artikeln skrevs. För tittar man noga ser man att gasflaskorna på taket är helt oskyddade. De är gömda endast under en plastkåpa för att få dem lite mer strömlinjeformade. Höjdhindret kunde krocka direkt med gasflaskorna med en katastrofal explosion som följd.

Skulle bussen haft en stålbalk framför flaskorna skulle det varit den som krockade med höjdhindret, det skulle varit den som tog smällen och stoppade bussen inte explosiva gasflaskor. Vi skulle bara fått en vanlig krockad buss utan explosion. En enkel designändring, en tvärgående stålbalk som svetsas fast i karossen skulle undvikit söndagens katastrof.

För fem år sedan hade faktiskt Tesla ett liknande problem. Inte exploderande bilar men väl bilbränder. Och inte på grund av bilarnas höjd utan tvärtom på deras låga fjädring. Problemet var att batteripacket i bottenplattan på bilarna hade brandväggar och säkerhetsventiler som skulle skydda batterierna om bilarna började brinna – men istället fick två bilar problem med bråte de körde på på vägen. Ena bilen körde på en dragkrok som lossnade från en långtradare längre fram. Dragkroken låg på vägbanan och mosade batterierna när bilen körde rätt på den. Batterierna blev söndertrasade och började brinna, ett brand som inga säkerhetsmekanismer kunde stoppa. Precis som bussen i Stockholm, fast på undersidan.

Teslas lösning var då just att sätta in en tvärgående balk i bilarna framför batteripacket. Det är balken som ska ta smällarna istället för de känsliga batterierna. Dessutom monterade Tesla en titan-sköld som en extra skydd. Resultatet blev att bilarna blev mycket säkrare, problemen försvann över en natt.

Därför hoppas vi nu att SL och övriga bussoperatörer kräver från busstillverkarna att de eftermonterar en tvärgående stålbalk framför gastankarna som ska skydda dem från liknande skador.

Eller bara byt till elbussar helt enkelt.

 


TCS ett år sedan: Biogas eller el?

För ett år sedan räknade vi på energieffektiviteten på biogasfordon och insåg att det är mycket effektivare att driva elkraftverk med biogasen och ladda elbilar än att tanka gasen direkt i bilarna.

Bookmark the permalink.
 • AndOne

  Elbussar is the shit. Mjuka, tysta och otroligt bekväma. Borde vara billigare i TOC också gissar jag.

  • Carl-Johan Larsson

   Om man eldar upp biogasen genom en gasturbin och får el som laddar elbussar så kommer de mer än 5ggr så långt än att göra som idag. Mycket mindre service kostnader och billigare tankställen. Det behövs inga elbuss försök heller. I Kina finns de redan i 100000tals. De är redan här!

   • Björn Fredriksson Möller

    Det där är en gammal myt som inte tar hänsyn till förlusterna från biogas via gasturbin, elnät, laddare och batteri. Det blir något bättre, framför allt i långsam stadstrafik, men långt ifrån 5 ggr. Kostnaden för kedjan gasturbin – laddning – elbuss är sannolikt inte heller lägre än att köra biogasen direkt i bussen, beror på vad som redan är investerat i i så fall. Men att elbussar kommer mer och mer, framför allt i storstadstrafik, är helt korrekt.

 • Fredrik Thunved

  Det är ju något grundläggande fel med den där konstruktionen. Stadsbussarna har ju en storlek som är anpassad för de utrymmen som finns i staden, att då höja taket med en meter explosiva gastuber är förstås att be om problem. Det är lätt att vara efterklok, men vi ska nog vara glada att det inte har skett någon värre olycka tidigare, hade detta skett när bussen var full hade det sannolikt varit en katastrof med många dödsoffer.

 • Björn Fredriksson Möller

  Bra analys Tibor, förutom det där med tur. Naturligtvis finns det inga planerade rutter där man kör med passagerare som innefattar att man passerar tunnlar där bussen är för stor för att komma in. Finns det hinder, olyckor trafikarbeten eller dylikt, på den planerade rutten, har man alternativa rutter i reserv som likaledes är framkomliga för bussar med denna höjd. Så nej, turen spelade inte någon roll i att den inte hade passagerare vid detta tillfälle. Sedan ställer man sig naturligtvis frågan vad den gjorde på den platsen ändå, men det får efterarbetet utvisa.

  • MikeL

   Det är precis vad jag tänkt också när alla journalister skriver att “bussen hade lika gärna kunnat vara fullsatt” och dylikt.

  • fredSwe

   Jag har åkt på bussar som kört fel. Bara för att det finns en planerad rutt betyder inte det att föraren ej kan köra fel. Mänskliga faktorn.

   • Surfaren

    Japp, så är det. Dessutom finns det ibland en och annan entreprenör som inte skaffat sig de tillstånd som behövs för att ställa ut saker på gatan (och därmed skulle det kunna finnas en låg balk över gatan vid t.ex. ett byggarbete utan att SL fått veta det innan, även om vi börjar närma oss ganska låg sannolikhet nu).