Regnbåge i cirkulerande system, på land i tankar, inomhus. Det stora problemet med fiskodling utomhus i kassar är avföringen från fisken och mycket foder som går till spillo. Det kan bland annat leda till ordentlig näringsövergödning. I våra system så tas detta hand om av biofilter som konverterar det som fisken ”andas ut”, ammoniak, till nitrat. Det tas sedan upp av grönsaksodlingen och vattnet kan sedan återanvändas. Fast avföring blir gödning för åkrar. (I framtiden kan det tas om hand om och också ges till grönsakerna.) Systemet kallas gör akvaponi. Vi bygger en pilotanläggning just nu i Vallentuna. Målet är att skala upp systemet till störst i Sverige, och få flera odlare att anamma systemet vi designar.Oktavos skrev:Mycket intressant, kan du berätta lite om din fiskodling, vad för sort, i havet eller i tankar ?bjelkeman skrev:Utan industrialiserad matproduction så vore det dock ganska hungrigt. Odlad fisk står idag för mer än 50% av fiskkonsumtion i världen. Tyvärr så har vi 90% överfiskade eller havsområden på maxkapacitet. Så ökad fiskodling måste ske med nya metoder. Det behövs nya grepp, och det är nu det mitt nystartade företag har börjat med, men det är en annan historia.
Nästa år räknar jag med att vi får en pilotanläggning för insektslarvodling som föds på matsvinn. Larverna blir fiskmat. Gradvis så tar vi bort fiskmjölet från fiskfodret, som just nu kommer från vildfångad fisk.
Vi är tolv organisationer, myndigheter och universitets instutitioner som samarbetar runt detta cirkulära system: Johannas Stadsodlingar (där jag jobbar och leder detta arbete tillsammans med Ecoloop), Ecoloop, Concinnity, Tebrito, Husby Gård, SLU (två instutitioner), Stockholms län, Vallentuna kommun, Ragn-Sells, ICA Maxi/Kvantum (två butiker).
Vi ska kunna bevis att vi kan producera grönsaker och fisk effektivare och med mindre miljöpåverkan. Närproducerad mat innebär i sig kortare transporter och högre kvalitet på produkterna. Stora vinster ur miljöperspektiv kan göras här. Vattenbruk med både grönsaks- och fiskodling i ett slutet system minskar både vattenåtgången och extern näringstillförsel radikalt. Dessutom har man full kontroll på de utsläpp som sker och inga näringsämnen går förlorade i näringsläckage t.ex till vattendrag. I det slutna systemet som är digitalt kontrollerat minskar också användning av bekämpningsmedel eftersom man vet i realtid vad som händer i odlingssystemet och kan därför åtgärda snabbt. Med lokal, året runt produktion av både grönsaker och fisk ökar resiliensen i vår matproduktion.
Jag är övertygad att det blir jäkligt bra.