Har du en Tesla eller annan elbil registrera den här.

Solvärme-anläggningar slår redan naturgas i Danmark

Här diskuterar vi om miljön i alla dess former

Moderator: Redaktion

Solvärme-anläggningar slår redan naturgas i Danmark

Inläggav Teslaägare Volt » 14 mar 2020 12:42

Hej!

Få känner till att av all energi vi använder globalt går cirka 50 % åt till uppvärmning av byggnader och i industriella processer av olika material och vätskor, inklusive framställningen av fossila bränslen. Men redan idag finns det teknik för tex solvärme-lösningar som gör det möjligt att värma upp hela bostadsområden året runt när det kombineras med lagring av värme i vattentankar i marken.

I Danmark har 150 samhällen redan byggt ut gigantiska lagringsmöjligheter där vatten under sommarhalvåret hettas upp till 95 grader av solvärme-anläggningar som räcker hela vintern och ersätter uppvärmning med naturgas. Detta är anmärkningsvärt då naturgas-anläggningar anses vara de mest effektiva fossila kraftverken.

I del 2 av mitt samtal i Evolution Show med grundaren tillika VD:n Joakim Byström, samtalar vi kring utmaningarna med klimatkrisen och hur solvärme och förnyelsebar energi kan bidra till att minska utsläppen. Joakim Byström har varit aktiv i klimatfrågan sedan 1990-talet när han tex var med vid toppmötet i Kyoto i Japan men är alltså även en uppfinnare och företagsledare som vill möjliggöra för många små och medelstora samhällen i världen att snabbt både kunna tillverka och installera solvärmeanläggningar för att ställa om samhället till minskat beroende av fossila bränslen.

Nedan följer vårt samtal där vi även bland annat pratar om hur investeringar nu riktas om till förnyelsebar energi och vilka fördelar detta innebär både ekonomiskt och för planeten.

Användarvisningsbild
Volt
Teslaägare
 
Inlägg: 91
Blev medlem: 29 maj 2016 11:29

Re: Solvärme-anläggningar slår redan naturgas i Danmark

Inläggav Off Grid Byggaren » 14 mar 2020 17:08

Ja det går väldigt långsamt framåt kan jag tycka.

Installerade själv en solfångaranläggning på min villa i Stockholm år 2006. Den har fungerat väldigt bra under 14 år nu, även om det är ett äldre system med 20 kvm lågtemperade solfångare. Kör den maj till augusti med bra produktion.
Krävs ett par timmars underhåll per år. På dessa breddgrader har det dock hitintills krävts två olika system för varmvatten.
Sol på sommaren och något annat energislag på vintern.

Våra politiker har ju bara satsat på elektriska solceller av någon anledning:

http://bengtsvillablogg.info/2018/01/21 ... i-sverige/
Användarvisningsbild
Off Grid Byggaren
 
Inlägg: 1221
Blev medlem: 06 jan 2016 22:40


Återgå till Miljö

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster

Har du en Tesla eller annan elbil registrera den här.