themax skrev:Fram tills dess njuter jag av mina råvaror som jag i stort sett uteslutande köper från lokala småföretagare som sliter med att hålla Sveriges lantbruk levande. I det kan jag nämna bröd, ägg, mjölk, yoghurt, lax, ost och frukt och grönsaker jag inte kan köpa lokalt köper jag ekologiskt. Kött ser jag själv till att få på tallriken.
Problemet med detta är att det inte finns någon som helst möjlighet att hålla jordens befolkning vid liv med den typen av produktion, vi behöver lösningar som kan producera mat för 10-11 miljarder människor.
Ekologiskt och närodlat är förstås trevligt, men det är
lyxartiklar som endast en försvinnande liten bråkdel av jordens befolkning har råd att unna sig.
themax skrev:Och kul att du jämförde mig med ”petrol-head”. Det har jag aldrig benämnts tidigare men någon gång ska vara den första!
Jag benämnde inte dig "petrol head", jag anser bara att när du förutsätter att dessa nya tekniker kommer att leda till att du tvingas stoppa i dig "proteinpiller, en mjölktablett och kolhydratströssel" så gör du dig skyldig till samma feltänk som "petrol heads" gör när dom förutsätter att alla elbilar är själlösa golfvagnar, att ellastbilar bara kan frakta chips etc.
Rätt använd och introducerad kan alltså dessa tekniker innebära
bättre produkter, till ett lägre pris, mer hållbart producerade, och utan de etiska problem och de stora miljö- och klimatproblem som dagens industriella jordbruk, mejeri- och köttindustri innebär.
Mejerivaror är som sagt sannolikt de syntetiska proteinernas "low hanging fruit", det bör inte finnas några oöverstigliga hinder att ta fram tekniker som kan framställa
naturidentisk mjölk, dvs mjölk som inte
på något sätt går att skilja från naturlig. Jag har mycket svårt att se vad det skulle finnas för argument
mot detta om det kan göras effektivt, hållbart och etiskt?
Om man inte på något sätt kan avgöra om osten/yoghurten/smöret/grädden man konsumerar kommer från "riktig" eller "syntetisk" mjölk så förstår jag ärligt talat inte vad problemet skulle vara?
/fth