Maw skrev:Fast är det då markyta eller total yta som avses?
Det är markyta, du får alltså 300 - 500 ggr mer avkastning per kvadratmeter mark med vertikal odling istf traditionell odling.
Maw skrev:Kostnaden och totala resursåtgången i form av tillförd energi per kilo mat är nog också minst 300-500 ggr högre än för konventionell odling?
Nej, energiåtgången är högre, men inte lika mycket högre som den ökade produktionen, med normal energimix räknar man också med att co2-utsläpp är lägre för vertikal odling, eftersom traditionell odling nästan uteslutande drivs av fossila bränslen, vertikal odling drar ju nytta av den alltmer gröna energimixen.
Maw skrev:Vatten förbrukas inte i tradionell odling utan ingår i kretslopp och så länge man ser till att inte förorena vattnet är vatteåtgången normalt sett inget problem, åtminstone inte i Sverige och andra områden med bra nederbörd.
Det där stämmer ju helt enkelt inte, vi har stora problem med vattenförsörjningen i Sverige sedan flera år, med återkommande ransoneringar och bevattningsförbud varje sommar, ett problem som bara blir värre och värre för varje år. I övriga världen är utecklingen densamma, då inte "bara" i utvecklingsländer, se t.ex. Kalifornien som har haft svår torka i snart ett decennium nu.
Maw skrev:Med artificellt ljus och värme måste det gå åt helt enorma mängder energi. Hög energiåtgång borde vara en avgörande nackdel för vertikal odling om det nu är just energi vi vill spara.
Att odla mat i fabriker i artificiellt ljus känns inte speciellt attraktivt om det inte är på Mars.
Ja, energiåtgången är som sagt den kanske största nackdelen, men jag som obotlig teknikoptimist tror ju att vi kommer att lösa energifrågan med hållbara medel i närtid, då försvinner det argumentet.
Acceptans för den här odlingsformen tror jag inte är ett problem, det är kvalitet på slutprodukten som är avgörande, ligger det ett fint och välsmakande salladshuvud i butiken tror jag inte många väljer bort det för att det vuxit under fabriksliknande former istf i ett traditionellt jordbruk? För mig är det snarare ett försäljningsargument eftersom jag vet att användning av bekämpningsmedel, vattenåtgång, påverkan på biologisk mångfald, risken för skadedjur etc är många gånger högre i traditionellt jordbruk.
/fth