Har du en Tesla eller annan elbil registrera den här.

En Model 3 om 15 år

Här diskuterar vi om Tesla Model 3

Moderator: Redaktion

Re: En Model 3 om 15 år

Inläggav Teslaägare kikat » 01 aug 2020 18:18

Anonymous FTW skrev:
kikat skrev:Vet inte om du råkat skriva fel och menar 5 år, men nu skriver jag mitt svar som att du menar 15 år.
Då är det helt orimligt att en 2020 års Model 3 kostar 300k år 2035.
De allra flesta kommer ligga på skroten och de få som är kvar lär vara reservdelsbilar som går att få för 5-10k i 2035 års penningvärde.
Rost är självklart på alla bilar som är 15 år eller äldre men går ofta att åtgärda innan det är för sent.
Originalbatteriet är helt slut om bilen har körts med men antagligen finns det tredjepartsbatteri att byta till om 15 år.
Har aldrig sett skärmar och motorer på Biltema till äldre fossilbilar så förstår inte varför de skulle finnas till en Tesla. Kupéluftfilter kan du säkert hitta något universal som går att klippa till.
Mjukvaruuppdateringar kan du glömma helt om 15 år. Kommer inte komma några uppdateringar redan om 5 år, förutom eventuella säkerhetsuppdateringar. Spotify kommer naturligtvis sluta att fungera i och med uppdateringarna slutar komma. Sedan lär inget som kräver mobiluppkoppling fungera i bilen heller, då 3G och 4G-nätet lagts ner. Du kan eventuellt hitta någon antik mobil som stödjer 802.11n som du kan dela ut det nedläggningshotade 5G-nätet från.
Sen kommer Tesla antagligen inte sälja några bilar om 15 år, men det är en annan diskussion.Priset var en fråga, inte ett påstående. Därav frågetecknet. Men svaret från dig tyder på att en Tesla Model 3 i princip saknar värde efter 15 år och det tycker du är rimligt.
Generatorer finns på Biltema. Kolla upp skillnaden på en bensinmotor utan generator och en ensam generator sen funderar du på vad en elmotor liknar mest. Skärmar har jag aldrig sett heller, men där verkar du ha blandat ihop mig med Legato även om han inte nämnde just Biltema. Jag har ingen Model S men en sådan från 2015 har slutat fått uppdateringar då? eller tänker du dig att Model 3 skulle skilja sig från Model S och sluta få uppdateringar tidigare?


Okej, så här tänker jag.

En 15 år gammal M3 som har originalbatteri kvar och använts normalt, så lär kapaciteten vara rätt så låg och blir därför främst en citybil = litet användningsområde. M3 är heller ingen lyxbil utan rätt basic förutom att den har en stor skärm att styra allt på, dessutom är den massproducerad, så tror inte den kommer ha ett så högt värde om 15 år. Du får tänka på att om 15 år lär prestandan i dagens M3 vara något medioker i jämförelse med alla elbilar som finns då.

Generator är en sak men tror att en elmotor till en bil kommer bli en för avancerad produkt för Biltema att sälja i sitt sortiment men vem vet. Du skrev LCD-skärmar i ditt inlägg men okej.

Äldre MS med HW1 får främst säkerhetsuppdateringar. De första S kom med 3G och det kommer att fasas ut, har redan hänt i flera länder. Går att uppgradera till 4G dock.
Redan nu har de första M3 med HW2.5 börjat få färre och färre features i uppdateringarna. Säkerhetsuppdateringar och buggfixar lär kvarstå en längre tid som jag skrev. Musk har själv skrivit att det är för tidskrävande att underhålla gamla kodbaser. Det går att uppdatera till HW3 men utöver det vet ingen.

15 år är lång tid och utvecklingen av elbilar har precis börjat accelerera.
Användarvisningsbild
kikat
Teslaägare
 
Inlägg: 277
Blev medlem: 14 jun 2019 08:46

Re: En Model 3 om 15 år

Inläggav Teslaägare Bjelke » 01 aug 2020 18:30

Egentligen spelar det väl ingen större roll om man inte får några uppdateringar så länge bilen funkar,
och på en 15 år gammal bil kanske det inte är avgörande om diverse funktioner som är mobilnät-beroende
funkar heller (tex Spotify eller Netflix osv, om dom ens finns kvar då)...
Stora kartan vill man nog ha ändå... kanske...
Elektronik och batteri tror jag blir det avgörande.
S85-14 AP1 Såld
S75D-18
SP100D-19
Användarvisningsbild
Bjelke
Teslaägare
 
Inlägg: 13469
Blev medlem: 24 mar 2015 12:27
Ort: Bollnäs
Referralkod: mikael1178

Re: En Model 3 om 15 år

Inläggav elbilist mati » 02 aug 2020 07:13

Anonymous FTW skrev:
OfarligTesla skrev:Jag gissar på att det blir som för en 15 år gammal V70, något man skaffar som första bil som bara är ett dyrt servicebesök från skroten. Skillnaden är väl att skroten betalar något bättre för Teslan eftersom vissa delar av drivlinan kan säljas till andra fungerande bilar.

Ja jag såg nu att det var gamla karossen, den ser verkligen ålderstigen ut. Ska vi ändra topic till tio år?

Gamla V70 (13+ år) är ändå fortfarande en mycket vanlig bil, åtminstone här där vi bor. Det finns ett antal sådana, dessutom i mycket fint skick, i närmaste grannskapet. Man ser dem överallt och de går säkert många år till.
Nu har visserligen många av dessa gamla Volvosar man ser ute på vägarna tagits över av höjdrädda ungdomar med gummiallergi. Det är väl stadiet innan de når slutskedet vilket i detta fallet stavas A-traktor. De börjar dyka upp.
e-Golf 2018
e-tron med dragkrok
Förbokat Skoda Enyaq
Förbokat VW ID.3 (avbokat)
Model S90D -16
Model SP85 -14
Användarvisningsbild
mati
elbilist
 
Inlägg: 11036
Blev medlem: 22 mar 2016 10:08
Ort: Götene

Re: En Model 3 om 15 år

Inläggav SwedishAdvocate » 02 aug 2020 07:14

Anonymous FTW skrev:.../ Såg på en video på YT där en begagnad Model 3 recenserades, han påstod att den bestod av aluminium, plast och stål. Någon som har koll på hur stor andel stål den har?

Kanske inte det fullständiga svaret på din fråga, men borde vara ganska nära...

https://electrek.co/2017/08/22/tesla-mo ... alloy-mix/

https://www.youtube.com/watch?v=OJwHOrm3mF0
SwedishAdvocate
 
Inlägg: 271
Blev medlem: 10 sep 2018 00:56

Föregående

Återgå till Model 3

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster

Har du en Tesla eller annan elbil registrera den här.