Har du en Tesla eller annan elbil registrera den här.

Chockhöjning av bilförsäkringen (LF)! Dags för uppror?

Här diskuterar vi frågor som berör flera av Teslas produkter.

Moderator: Redaktion

Chockhöjning av bilförsäkringen (LF)! Dags för uppror?

Inläggav Teslaägare _Peter » 04 feb 2021 09:52

Hej
Hoppas du orkar läsa igenom hela denna post, då det är viktigt för alla oss Teslaägare idag och även för framtidens ägande.

Chockhöjning av premier!?
Länsförsäkringar (Sthlm) har bestämt sig för att kraftigt höja premierna för samtliga Tesla bilförsäkringar! Detta fick jag precis surt erfara då min premie för min M3LR fick en prishöjning på hela 14% mot förra året. Föregående året betalade jag 5.872 / helår inkl. Mer försäkring, efter höjningen och samma rabatter blev det i år 6.810 kr! Som tur är hade vi redan betalt för 1 år framåt på frugans nya M3SR+, men det blir dyrt även där nästa år. Till saken hör också att jag förhandlat och fått fram bra priser mot standardpriset, som egentligen är ännu dyrare!

När jag ifrågarsätter LF kundtjänst om denna prishöjning och bl.a. framför nedan argument, så får jag svaret att; "Tesla ägare krockar oftare än andra, det har vår skadestatistik visat och därför höjer vi generellt priserna för alla Tesla kunder...". Återigen ifrågasätter jag detta, då bl.a. Tesla är världens säkraste bil i alla klasser, och ber dom föra fram underlag för detta påstående. Han kan ej det och hänvisar till att en högre chef får återkoppla i ärendet istället. Detta samtalet skedde 2021-01-31 och jag har fortfarande ej fått någon återkoppling från LF kundtjönst / LF chef... (ej förvånad).

Försäkringsbolagens nya kassako?
Jag tror det är så enkelt att Länsförsäkringar (LF) och många andra försäkringsbolag dels tycker att vi Teslaägare "har väl råd" och bara därför passar på att höja. Men framför allt har de insett att detta är deras nya kassako. Försäkringskostnaderna är säkerligen 50% lägre än för vanliga ICE-bilar och de (försäkringsbolagen) tror att de lätt kan fortsätta ta betalt som för ICE-bilars premier, bara för att vi är vana vid det innan.

Dags för uppror?
Det är ju helt sjukt att vi som kör 100% elbilar, utan några ICE delar och alla ICE bilarnas nackdelar och problem som kan uppkomma, ändå skall betala liknande eller dyrare premier som ICE-bilar. Våra bilar har ju betydligt mindre delar som kan gå sönder och därmed betydligt färre skadehändelser (rent mekaniskt iaf) än ICE-bilar. Om något så borde väl våra premier vara 50% billigare än ICE-bilars!

Teslas egen försäkring
Dags att byta försäkringsbolag på våra Teslor? Hade vi varit i USA så hade man kunnat byta till Teslas egen försäkring, som skall vara betydligt billigare och tydligen även bättre än tradionella försäkringsbolag på Tesla. Men det dröjer nog tyvärr innan det kommer till Sverige, men när det gör det lära jag byta våra bilförsäkringar asap!

Vad har du för försäkringsbolag på din Tesla, vilken/vilka Teslor kör du/ni och vad betalar du/ni / år? Kanske kan vi få ihop en bra översikt och argument i nedan kommentarer som alla kan ha nytta av när vi pratar premier med våra respektive bilförsäkringsbolag?

P.s. Detta ämne kanske är något för Anders och Fabian att ta upp i "Bilar med sladd" podden? Tycker vi behöver skapa en debatt och opion om detta.
Tillsammans skapar vi Tesla-ägare en fossilfri värld, km efter km... :)
Tesla model 3 LRP drag (US) & Tesla model 3 SR+ (MIC)
24kW solceller hemma
Användarvisningsbild
_Peter
Teslaägare
 
Inlägg: 42
Blev medlem: 05 dec 2019 10:24
Ort: Rimbo, Stockholm
Referralkod: peter82166

Re: Chockhöjning av bilförsäkringen (LF)! Dags för uppror?

Inläggav Teslaägare MWall » 04 feb 2021 09:59

Känns som att du driver med oss. 14% är ingen chockhöjning. Särskilt inte med de små summorna. Är ju jättebilligt.

Rent generellt har inte försäkringsbolagen så stor marginaler och de har nog väldigt bra koll på statistiken som ligger till grund för premierna.
Användarvisningsbild
MWall
Teslaägare
 
Inlägg: 1426
Blev medlem: 06 jan 2021 08:55

Re: Chockhöjning av bilförsäkringen (LF)! Dags för uppror?

Inläggav Teslaägare lawgiver » 04 feb 2021 10:05

Kan hålla med om att LF har chockande premier.... över 30k per år för mig än så länge, troligen mest beroende på bostadsadress. Så än så länge äts all vinst i form av minskade bränslekostnader upp av försäkringen istället....lite trist.
S90D Facelift, NextGen-baksäte, MCU2, CCS
Användarvisningsbild
lawgiver
Teslaägare
 
Inlägg: 97
Blev medlem: 13 aug 2019 13:23
Ort: Stockholm
Referralkod: erik69077

Re: Chockhöjning av bilförsäkringen (LF)! Dags för uppror?

Inläggav Teslaägare pejvic » 04 feb 2021 10:08

Jag som bor i Sthlm fick när jag ringde i december ungefär dubbelt så högt pris hos LF mot vad TryggHansa gav.
jag tror att man skall ringa runt inför VARJE år, detta är en speciell bil som jag tror kommer skilja sig mkt hela tiden mot olika bolag.

Handlar det om 4,5,600 per månad så kan man nog svälja det, det är värre när det kommer upp mot 1500/ månaden som det kan göra om man inte är uppmärksam. Det var nästan 20 dyrare på en gammal bil jag hade mot vad jag hittade till slut, så man måste jämföra ordentligt.
M3 LR AWD Pearl -19 - SÅLD
M3 LR AWD Midnightgrey -21, Facelift, HW3, E3D
Användarvisningsbild
pejvic
Teslaägare
 
Inlägg: 539
Blev medlem: 29 jan 2018 14:55
Ort: Sthlm
Referralkod: torbjrn74421

Re: Chockhöjning av bilförsäkringen (LF)! Dags för uppror?

Inläggav Teslaägare frippe » 04 feb 2021 10:10

LF skiljer sig åt mycket över landet då varje län sätter sina egna priser. Vi betalar drygt 11tkr för helförsäkring. Inte dyrt men inte billigt heller.
Model S70D
Användarvisningsbild
frippe
Teslaägare
 
Inlägg: 1363
Blev medlem: 16 aug 2017 07:16
Ort: Växjö
Referralkod: fredrik73366

Re: Chockhöjning av bilförsäkringen (LF)! Dags för uppror?

Inläggav Teslaägare OfarligTesla » 04 feb 2021 10:10

14% är ingen chockhöjning direkt, speciellt när vi pratar så små belopp. Har personligen tyckt försäkringskostnaderna är väldigt billiga jämfört med jämförbara bilar så jag förväntar mig att de skall öka något. Försäkringsbolag tjänar inga stora pengar per försäkring och man pressar riskpremien ganska mycket så höjer man är det för att skadorna kostar för mycket.

Du har ingen rätt att få se något underlag alls utan din rätt är att köpa försäkring av någon annan. Min gissning är dock att det inte är att Teslaägare krockar mer än andra utan att skadekostnad per försäkrad bil är högre än för andra. Varje skada kostar mycket mer på en Tesla än för andra är vad jag fått höra från vänner som jobbat direkt med det, det är ju Tesla som är anledningen till det både pga hur de byggt bilen och att det är de som tar betalt för delarna.
Senast redigerad av OfarligTesla 04 feb 2021 10:15, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
OfarligTesla
Teslaägare
 
Inlägg: 3052
Blev medlem: 17 feb 2018 09:16

Re: Chockhöjning av bilförsäkringen (LF)! Dags för uppror?

Inläggav Teslaägare MWall » 04 feb 2021 10:13

pejvic skrev:Jag som bor i Sthlm fick när jag ringde i december ungefär dubbelt så högt pris hos LF mot vad TryggHansa gav.
jag tror att man skall ringa runt inför VARJE år, detta är en speciell bil som jag tror kommer skilja sig mkt hela tiden mot olika bolag.

Handlar det om 4,5,600 per månad så kan man nog svälja det, det är värre när det kommer upp mot 1500/ månaden som det kan göra om man inte är uppmärksam. Det var nästan 20 dyrare på en gammal bil jag hade mot vad jag hittade till slut, så man måste jämföra ordentligt.För TS handlar det om en höjning på 80:-/mån ungefär.
Användarvisningsbild
MWall
Teslaägare
 
Inlägg: 1426
Blev medlem: 06 jan 2021 08:55

Re: Chockhöjning av bilförsäkringen (LF)! Dags för uppror?

Inläggav Teslaägare Svenssons » 04 feb 2021 10:14

lawgiver skrev:Kan hålla med om att LF har chockande premier.... över 30k per år för mig än så länge, troligen mest beroende på bostadsadress. Så än så länge äts all vinst i form av minskade bränslekostnader upp av försäkringen istället....lite trist.

Måste påminna att varje LF-bolag är sitt egna och tar egna beslut om premier m.m. Länsförsäkringar Kalmar har inte chockhöjt priset för mig. Premien för privat helförsäkring fria mil steg ca 500:- per år eller cirka 5%. Mer än den officiella inflationen men i linje med många andra prishöjningar som tex för kollektivtrafik.
They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.
Svenssons
Teslaägare
 
Inlägg: 12345
Blev medlem: 11 aug 2014 21:59

Re: Chockhöjning av bilförsäkringen (LF)! Dags för uppror?

Inläggav Teslaägare Leo » 04 feb 2021 10:22

1) Kan ju t ex vara "småskador" som driver kostnaden. Skrapade fälgar/sidor. S/X är t ex ovanligt stora/breda bilar för många förare. (Behöver ju inte vara totalskador, skador på personer eller maskinhaverier.)

2) Relativt sett är Tesla få bilar som dessutom rullar många mil. Så de skadekostnader som sker kanske påverkar statistiken/försäkringsbolaget i högre grad.

3) Tesla S/X är antagligen ovanligt dyra bilar att reparera krockskador på. Aluminumkaross och få verkstäder ger antagligen både ovanligt höga reparationskostnader och längre reparationstider =kostnader i form av ersättningsbilar/stilleståndsersättning.

4) Sen historiskt sett har ju ett enskilt försäkringsbolagen avsevärt mer statistik från "vanligare" bilmodeller att analysera och basera sin prissättning på.

5) Fri marknad där försäkringsbolagen är fria att sätta priset på det de vill försäkra.

6) 14% kände som en ganska "normal" prishöjning. Har genom åren ägt över 100 bilar och upplever att priserna kan variera en hel del. Både mellan bolag och över tid.
Roadster-10 2.0 Signature Edt, gått 1245mil
Skoda Enyaq, iV 80 på G!
Tidigare VW ID.3 1:st, 58kWh, 1100mil
Tidigare Kia e-Niro-19, 3700mil
Tidigare, X100D-17, 1500mil
Tidigare, P85-14, 3000mil
Tidigare, 4st e-Golf, tot 8700mil
Tidigare, e-up, 2000mil
Användarvisningsbild
Leo
Teslaägare
 
Inlägg: 2938
Blev medlem: 15 feb 2015 18:58
Ort: Enskede

Re: Chockhöjning av bilförsäkringen (LF)! Dags för uppror?

Inläggav Fredrik j » 04 feb 2021 12:08

Hur menar du att hur säkra teslas bilar är påverkar Länsförsäkringars skadestatistik?
Fredrik j
 
Inlägg: 4892
Blev medlem: 06 jun 2019 20:23

Nästa

Återgå till Generellt

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 8 gäster

Har du en Tesla eller annan elbil registrera den här.