Har du en Tesla eller annan elbil registrera den här.

Podd: Elvägar? Framtid eller återvändsgränd

Här diskuterar vi podden Bilar med sladd (fd Teslapodden) och dess avsnitt.

Moderatorer: djFabbe, Herr X, Redaktion

Re: Podd: Elvägar? Framtid eller återvändsgränd

Inläggav Teslaägare MWall » 28 apr 2021 11:25

lator skrev:
MWall skrev:

Tesla semi ska dra 2 kWh per mile (12,5 kWh/mil) och ska ha ett batteri pack mellan 600 kWh och 1000 kWh (1MWh). Dvs 48-80 mil beroende på batteristorlek.

Iaf enligt en artikel jag hittade när jag googlade.

En svensk lastbil kommer antagligen dra ännu mer än en relativt liten semidragare. Men jag är ingen lastbilskille så jag skulle inte svära på det.

En dieseldriven fullastad långtradare drar ca 4,5 liter per mil så i närheten av 5 gånger så mycket som en större personbil. Jämför man en Model X i samma hastighet så stämmer nog mellan 10 och 12 kWh per mil. Sen är det ju väldigt svårt att komma fram till exakta siffror utifrån tillgängligt material.Är dock svårt att göra en rak jämförelse mot en diesellastbil. En dieselmotor ökar ju inte förbrukningen vid högre last på samma sätt eftersom den då får bättre verkningsgrad. En dieselbil som drar husvagn ökar ju inte förbrukningen procentuellt lika mycket som en elbil som drar en husvagn. Sen tror jag mycket beror på luftmotståndet. Får du bara upp lasten i fart så rullar det ganska lätt sen. Så det är inte helt lätt att bedöma. Men vi får väl tro på den artikel jag hittade att förbrukningen ligger där nånstans. :)
Användarvisningsbild
MWall
Teslaägare
 
Inlägg: 3467
Blev medlem: 06 jan 2021 08:55

Re: Podd: Elvägar? Framtid eller återvändsgränd

Inläggav Teslaägare Alfred » 28 apr 2021 11:28

lator skrev:I inslaget om elvägar så nämns att maxvikten på en lastbil skulle vara 36 ton. Varifrån kommer den siffran och vad ska den menas gälla för? Enligt tabeller på Transportstyrelsens hemsida så är max vikt för en 3-axlad lastbil 28 ton, för en fyraxlad lastbil 32 ton och för en släpvagn 38 ton. Man räknar i inslaget på hur stor del av totalvikten som skulle komma att utgöras av batteriet som beräknas vara på 500 kWh men då skulle det ju faktiskt bara bli hälften så stor del av vikten om man kan åka omkring med 70 ton (det finns också ett initiativ för att få höja totalvikten till 74 ton).
Sen finns det väldigt mycket att både ifrågasätta och ta hänsyn till vad gäller framtida utformning av vägar och fordon men jag ser det som positivt att det utförs tester med laddvägssystem även om jag som Anders har svårt att se något annat än induktiva lösningar som värda att satsa på.

Det var hämtat från EU-direktiv 96/53/EG. Kontrollerade dock nu, och det visade sig att detta direktiv är ersatt, så informationen var inaktuell. Som du är inne på borde vi istället ha kollat på: https://transportstyrelsen.se/sv/vagtra ... or-fordon/

Vi har fått en hel del respons och hjälp att räkna på exempelvis vad motsvarande dieselmotor väger, vilket vi ju väljer att bortse från i programmet och hjälper ellastbilen i jämförelsen. Sammanfattningsvis kan man dock säga att vi saknar tillräcklig noggrannhet i förbrukningssiffrorna för att säga mer än vi redan gör. Nämligen att det verkar vara fullt görbart att bygga helelektriska lastbilar med batterierna som krävs även för tunga transporter över längre distanser utan stöd från elvägar.

Eftersom vi bara har uppskattad förbrukning från rapporten (https://www.trafikverket.se/om-oss/nyhe ... bladdning/) spelar det inte så stor roll om fordonen får väga 32 eller 36 ton. Vi har helt enkelt så låg noggrannhet i förbrukningssiffrorna att så små skillnader i vikt inte gör till eller från för räkneexemplet. Inte heller har vi en aning om vad förbrukningen blir för långtradare på 70-74 ton. Men det känns rimligt att anta att den knappast blir mer än dubbelt så stor och därmed räcker det bra om man skruvar i ytterligare ett batteri i trailern.

Sen om batterierna blir precis 500kWh är det svårt att sia om. Men jag törs påstå att vi är rätt ute med en noggrannhet om ca ± 10-20% - dvs kapaciteten som krävs borde vara 400-600 kWh.
2021 3LR | Red Multi-Coat | Ultra White | XPEL Stealth | FSD
2017 X90D | Midnight Silver | Ultra White | XPEL Stealth | FSD
Användarvisningsbild
Alfred
Teslaägare
 
Inlägg: 728
Blev medlem: 18 sep 2014 12:08
Ort: Stockholm/Fellingsbro
Referralkod: alfred134

Re: Podd: Elvägar? Framtid eller återvändsgränd

Inläggav Teslaägare LarsL » 12 maj 2021 17:53

Om det är 5 mil mellan snabbladdarna som Vägverket nu sätter upp som mål och bilarna har 100 kWh batteri vad är då poängen med elvägar? Det låter som en idé från någon som inte åkt elbil. De som vill ha stora batterier och lyxa till det med kommer ju skaffas det ändå. Vi som inte köper onödigt stora batterier vill ju inte betala för dyr elvägar ändå.
Tesla Model 3 SR+, dragkrok, HW2.5, mjukvara 2021.36.5.1
Tesla Model S P90DL+, AP, premium, fri Supercharging, mjukvara 2020.48.37.8
Beställt CyberTruck AWD
Användarvisningsbild
LarsL
Teslaägare
 
Inlägg: 13706
Blev medlem: 08 nov 2014 19:15
Ort: Härryda, https://invite.tibber.com/fdb820d9m
Referralkod: lars74032

Re: Podd: Elvägar? Framtid eller återvändsgränd

Inläggav filipstesla » 24 nov 2021 15:24

Jag har alltid tyckt att det känns lite lustigt att lastbilar ska åka inkopplade på det sättet. Å andra sidan så funkar det ju med tåg och andra fordon så varför inte? Frågan är ju hur dyrt det blir. Batterier är ju däremot en av de största miljöbovarna så det här kanske är helt rätt väg att gå för att minska batteripaketen :D
filipstesla
 
Inlägg: 8
Blev medlem: 24 nov 2021 14:33
Ort: Stockholm

Re: Podd: Elvägar? Framtid eller återvändsgränd

Inläggav Teslaägare martinot » 24 nov 2021 15:47

filipstesla skrev:Batterier är ju däremot en av de största miljöbovarna så det här kanske är helt rätt väg att gå för att minska batteripaketen :D


Om batterierna tillverkas på grön el, och gruvorna som innan bryter material för batterierna kör på elfordon, så är det inga stora miljöbovar. Finns många bra skötta gruvor och väl skötta fabriker. En orsak till att tex. NorthVolt skall ligga i norra Sverige är för tillgången på vattenkraft för sin produktion av batterier.

Sedan är det stora möjligheter även för att återvinna mycket av mineralerna i uttjänta batterier för att bygga nya.
Bild
Model 3, Long Range, E3LD, 82 kWh (Panasonic 2170L), Dual Motor, 18" Aero, WLTP 638 km, Midnight Silver Metallic, HW3, AP, 2021-05
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/
Användarvisningsbild
martinot
Teslaägare
 
Inlägg: 7681
Blev medlem: 13 maj 2019 18:22
Ort: invite.tibber.com/68e6c431
Referralkod: martin65735

Föregående

Återgå till Bilar med sladd

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster

Har du en Tesla eller annan elbil registrera den här.