roffe_s skrev: ↑01 aug 2024 23:51
Pontus skrev: ↑01 aug 2024 22:51
roffe_s skrev: ↑01 aug 2024 22:34
martinot skrev: ↑01 aug 2024 21:58
roffe_s skrev: ↑01 aug 2024 20:57
Ibland har det varit en korrekt observation, medarbetaren har inte överskattat sin förmåga och som arbetsgivare har vi sett till att kompensationen justerats. I andra fall överskattar medarbetaren tyvärr sin förmåga, den egna uppfattningen är betydligt högre än omgivningens och står inte i proportion till reella prestationer. Då sätter vi konkreta mål för en eventuell utveckling, medarbetaren är i båda fall naturligtvis fri att söka sig vidare.
Som vi är överens om - bägge fallen förekommer säkert. Men arbetsgivaren bestämmer villkoren, medarbetaren kan alltid ”rösta med fötterna” och söka sig vidare om missnöjet består.
Håller helt med dig i ovan (och orsaken till att KA är helt onödigt för den anställde, som hos Tesla).
Njae
Tesla förefaller, enligt många bedömare i allmänhet och i IF Metalls ögon i synnerhet vara en alltför stor arbetsgivare med alltför många arbetsställen för att stå utanför systemet med kollektivavtal. Jag kan personligen förstå det tankesättet utan att för den skull ha information om medlemmarnas individuella berättelser och situation.
Seriöst - och efter alla tusentals inlägg i denna tråd - ser jag mest individualisters, tjänstemannagruppers och allmänt organisationsskeptiska inlägg som upprepas sida efter sida.
En större arbetsgivare med ett globalt moderbolag och med många arbetsställen i Sverige kan, enligt den svenska modellen, förväntas inordna sig i spelreglerna för kollektivavtal och införskaffa den kompetens som krävs för att följa arbetsmarknadens spelregler. De individuella medarbetare som skulle ha svårt att inordna sig under de förutsättningarna torde alltid kunna ”rösta med fötterna” och hitta en annan, oorganiserad och mindre, sannolikt familjeägd, arbetsgivare.
Så tänker jag. Men jag anar att vi kanske inte är helt eniga i den slutsatsen…?
Jag kan väl i princip förstå det men vem ska avgöra vilka som är stora nog för att tvingas in i systemet och varför inte lagföra just denna gräns i så fall. Känns ju fel om facken själva ska kunna bestämma vilka det ska gälla, för just nu verkar de ju inte finnas någon direkt grön linje i vilka företag man ger sig på, dvs det verkar finnas gott om undantag både uppåt och nedåt.
Sedan tycker jag fortfarande att det är fel att köra över en majoritet på en arbetsplats och tvinga in dom i ett system dom inte vill vara med I när det är frivilligt.
På just TM är det väl dom som vill ha KA som borde rösta med fötterna och byta arbetsgivare då det finns gott om företag med KA.
Njae, den svensk modellen bygger, som tidigare fastslagits, på några fundamentala förutsättningar:
- Vi (i betydelsen det svenska samhället) vill undvika lagstiftning inom arbetsmarknadsområdet.
- Arbetsgivaren kan välja att stå utanför modellen.
- Arbetstagarorganisationen kan vidta stridsåtgärder för att försöka förhandla fram ett avtal.
- Ett fackförbund förhandlar alltid utifrån sina medlemmars intressen, icke medlemmar ligger utanför fackförbundets rådrum.
- Stridsåtgärderna kan få större eller mindre konsekvenser för arbetsgivaren. Denne avgör själv om kostnaden är rimlig i f t vinsten av att stå utanför.
- Vid strejkutbrottet IF Metall vs Tesla ansåg facket att anslutningsgraden var tillfyllest.
- Majoriteten kan bara vara majoriteten av IF Metalls samlade medlemmar representerade av ombudsmän (representativ demokrati)
- Majoriteten på en enskild arbetsplats, ett enskilt arbetsställe (eller en statistisk mycket begränsad population av medlemmarna) är i organisationssammanhang enligt ovanstående punkt irrelevant.
Utifrån dessa förutsättningar bör vi granska den aktuella konflikten. I alla fall i min bok.
- Vi vill undvika lagstiftning. Kan vara så men motsägelsefullt när man då säger att företag över en viss storlek MÅSTE följa den svenska modellen med KA (vilket kanske i sig är motsägelsefullt även det).
- Arbetsgivaren kan stå utanför. Det är ju också bara BS i de flesta fall har ju facken så mycket makt att arbetsgivaren inte har något val.
- Arbetstagarorganisationen kan vid ta stridsåtgärder för att förhandla ett avtal. Men då blir det ju ett avtal (i många fall) som någon har skrivit på under tvång. Känns som fel väg att gå tycker jag.
- Att facket bara tar hänsyn till sina medlemmar. Det är väl okej så länge dom accepterar att icke medlemmar kan välja att inte påverkas av ett KA om arbetsgivaren och arbetstagaren väljer så. Vet inte om det är möjligt idag?
- Om stridsåtgärderna är värda det. Samma sak här facken har för mycket makt vilket gör att det inte längre är ett fritt val att leva med stridsåtgärderna i 99,9% av alla fall.
- Majoriteten kan bara vara majoriteten av medlemmarna. Stämmer om man bara vill påverka medlemmarnas villkor annars måste man ta hänsyn till alla som man vill påverka.
- Majoriteten på en arbetsplats är irrelevant. Fel om man vill påverka alla på en arbetsplats måste man ta hänsyn till alla. Sen får facket själva avgöra hur det passar in i deras helhet men man kan inte bara köra över en arbetsplats. Skulle detta vara sant så skulle ju aldrig det första KA kunnat skrivas då en majoritet av alla arbetsplatser saknade KA och man ska rätta sig efter den Majoriteten.