Sida 1 av 1
Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 25 dec 2018 14:33
av Off Grid Byggaren
Funderar på hur jag skulle kunna optimera elbilsleasingen av en eventuell Audi E-tron i egna bolaget.
Läste att max 40% får erläggas i första förhöjd hyra, och totala restvärdet får inte understiga 30%. (Detta för att inte riskera klassas som dolt köp hos SKV)
Om avsikten är att köpa loss bilen efter leasingperioden, då måste det väl vara bäst att maxa dessa gränser om jag har den möjligheten?
Elbilspremien på 60 000:- verkar användas att betala av på leasingen, bör det då var ett restvärde på 30% + 60 000:- i avtalet?
Funderar också på om jag nu inte trivs med elbilen och vill överlåta leasingen, då borde väl tvärt om vara bästa lösningen?
Ingen första hyra alls helst, och så högt restvärde som möjligt?
Eller finns det ett antal kunder som köper momssmittad 3-årsbil om jag löser ut den och sedan försöker sälja efter tre år har gått?
Re: Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 25 dec 2018 14:49
av mati
Första förhöjda leasingen är ju egentligen bara till för att beta av den initiala kraftiga värdeminskningen med en gång. Så slipper man ta smällen när man ska sälja bilen. Detta är ju mest aktuellt när man ska sälja bilen tidigare än planerat. Efter tre år är det ju samma sak.
Grundregeln är väl i princip att man ska amortera så mycket man har råd med. Men bara för att du har betalat 70% av bilens nypris efter tre år så betyder det inte att du får köpa loss den privat för det beloppet. Då är det marknadsvärdet som gäller.
Re: Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 25 dec 2018 14:53
av Magnus71
Restvärdet spelar ingen roll i fallet köpa loss bilen.
Det måste alltid ske till marknadsvärde annars så blir det förmånsbeskattning och arbetsgivaravgift på mellanskillnaden.
Momssmittad efter 3år spelar knappast någon roll på den bilen. Eftersom förmånsvärdet är så högt så är det bättre att betala det på en ny bil än en begagnad. Så det borde inte vara intressant att ha bilen som förmånsbil, begagnad efter 3år.
Re: Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 25 dec 2018 14:54
av Leo
Ska du privat köpa ut bilen är det till marknadsvärde som gäller. Oavsett om det är högre eller lägre än värdet på bilen i din bokföring.
Betalar du av snabbt =Klämmar du in mycket kontantinsats och lågt restvärde. Kan det eventuellt försvåra lite om du vill överlåta leasingen. De pengar den nya leasingtagaren ska betala in (för att kompensera att restvärde & marknadsvärde skiljer sig) bör inte betalas in direkt till dig då 1/2 momslyft då försvinner. Går att lösa med hjälp av bilförmedlare/firma.
Kör du låg kontantinsats och låg månadsbetalning är det ”jobbigt mentalt” att behöva skjuta till mer pengar om du vill sälja/byta in den för att lösa restskulden.
Har gjort så själv då jag sålt två tesla. Kändes som det fanns en ”mental spärr” mot att det skulle betalas in mycket till mig i en form av kontantinsats. Där också en del inte ville betala så hög kontantinsats osv.
Finessen med att ”maxa inbetalningarna” OM du ska lösa ut den är att du får lyfta 1/2 moms ända ner till det bokförda restvärdet.
Du bör nog räkna MED de där 60000kr så att du, med de inräknade, inte överskrider ev gränser som Skatteverket har.
Upplever att det verkar vara vanligare att de sänker återstående månadsbetalningar om möjligt. Dvs Leasingbolaget får 60000 i klump och pytsar sen ut det på dina återstående månader.
Upplever att de som tänker använda bilen som tjänste/förmånsbil ogärna vill köpa en ”momssmittad” bil. (Även om det går enkelt att räkna ut skillnaden ”ekonomiskt”). Dock stängs ju också dörren till ev Norgeexport om den är momssmittad så även den marknaden försvinner.
Så en momssmittad bil har lite mindre kundgrupp. Gör antagligen mindre på en bil med dyrt förmånsvärde (Model 3P) än en bil som har lågt förmånsvärde (Model 3LR) osv.
Re: Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 25 dec 2018 14:56
av bullen
Magnus71 skrev:Restvärdet spelar ingen roll i fallet köpa loss bilen.
Det måste alltid ske till marknadsvärde annars så blir det förmånsbeskattning och arbetsgivaravgift på mellanskillnaden.
Momssmittad efter 3år spelar knappast någon roll på den bilen. Eftersom förmånsvärdet är så högt så är det bättre att betala det på en ny bil än en begagnad. Så det borde inte vara intressant att ha bilen som förmånsbil, begagnad efter 3år.
Eftersom du kan dra halva momsen på leasingen tjänar du på så lågt restvärde som möjligt. Men precis, du måste betala marknadspris när du tar över privat
Re: Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 25 dec 2018 15:32
av mati
Sen är ju knäckfrågam vad "marknadsvärde" betyder i praktiken. Säg att du vill köpa loss en e-tron efter 3 år. Vad är marknadsvärdet på den då? Det lär knappast finnas många sådana på marknaden. Svårt att sätta ett marknadsvärde nånting som inte finns.
Vi har samma frågeställning för e-Golfen. Det finns ju nästan inga sådana att köpa på begagnadmarknaden heller. Om 2 år lär det dessutom finnas många nya elbilar som har bättre räckvidd och som är billigare. Det är alltså inte helt osannolikt att marknadsvärdet kanske inte är så högt då.
Vad händer då egentligen? Säg att jag vill köpa ut min bil från mitt aktiebolag, men marknadsvärdet är faktiskt lägre än restvärdet på leasingen. Det vore ju korkat att betala ett överpris med privata pengar. Istället skulle man ju vilja ta smällen med företagets pengar.
Re: Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 25 dec 2018 15:40
av Off Grid Byggaren
Fast jag kan ju låta bolaget köpa ut bilen efter tre år, och sedan fortsätta betala förmånsvärde något år till.
Det är ju relativt lågt förmånsvärde på runt 6000:- / månad på E-tron, och på en 4-5 års begagnad bil är ju marknadsvärdet lägre om jag köper ut den privat så småningom.
Under den tiden kan jag ju låta bolaget sköta om bilen extra noga också.
Re: Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 25 dec 2018 16:14
av Gustafsson
Bolaget kan förstås köpa loss bilen och då är det ju bra att ha ett så lågt restvärde som möjligt. Men varför inte fortsätta leasa ? Då få man ju dra av ännu mer moms. Den moms du betalar när du köper ut bilen får du inte dra av.
Att tänka på är att om man leasat ner till tex 200000:- men bilen är värd det dubbla så leder en försäljning av bilen till en vinst på 200000 i bolaget som ska skattas och momsas för om jag förstått det hela rätt.
Re: Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 25 dec 2018 17:50
av mati
Men frågan är ju om man vill betala så mycket förmånsskatt för en bil som är äldre än tre år. I fallet med en e-Golf är det en no-brainer. Men en e-tron (eller en Tesla) har beroende på utrustning ett förmånsvärde på över 8000kr. Förmånsvärdet minskar ju tyvärr inte. I motsats till bilens verkliga värde.
Från och med en viss punkt borde det rimligen vara billigare att köpa ut bilen privat.
Re: Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 25 dec 2018 20:52
av Off Grid Byggaren
Om vi räknar på att E-tron har sjunkit till 500 000:- på tre år så borde värdeminskningen bli minst ytterligare 100 000:- vid fyra år.
Då är det också helförsäkring som gäller, och en del andra kringkostnader.
Årliga skattekostnaden blir totalt 78 144:- på förmånsvärdet 8000:- månad, så det borde vara bättre att äga den i bolaget åtminstone minst ett år till.
Då blir ju värdeminskning och övriga kostnader med oskattade pengar. Bolaget kan ju också kosta på en helrekond så känns bilen förhoppningsvis fräsch ett år till.
Skulle vara intressant att se en graf när det lönar sig att äga privat istället.
Re: Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 25 dec 2018 21:02
av mati
Det är nog högst individuellt, beroende på bil och leasingavtalet. Dessutom kan du efter tre år omförhandla leasingen för ytterligare tre år. Då blir det billigare. Det finns ju ingen anledning att amortera typ hela bilen på sex år. Det får man nog inte ens. För då räknas det som kreditköp har jag för mig.
Leasingen lär alltså bli billig efter tre år. Förmånen är ju som sagt densamma, men det är som du säger kanske värt det.
Jag får väl också fundera det. Frågan är om jag klarar av att ha samma bil i sex år.

Re: Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 25 dec 2018 22:33
av Off Grid Byggaren
Ja, men har jag först maxat vad som är gränsens för vad som inte klassas som förtäckt avbetalningsköp på tre år, och sedan köper in bilen i bolaget för restvärdet, så kan därefter göra precis vad jag vill med bilen.
Sälja bilen efter en månad, exportera, byta in eller vad som helst.
Skulle det bli en liten vinst i försäljningspriset mot inköpspris, minus eventuella avskrivningar, hamnar det i bolaget.
Bolagsskatten ska ju sänkas till 20,4 procent om tre år så då är det ju som att skjuta fram bolagets vinst något.
Skulle utrymmet öka för hur mycket som får betalas med leasing, om jag istället fortsätter leasa 1 år till och dra lite mer moms?
Att förlänga tre år till känns onödigt långt.
Re: Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 26 dec 2018 09:29
av Ocean
Jag brukar lägga mellan 10-25 % i första förhöjd hyra, i de fall jag lagt 10 % har jag märkt att det tar 2,5-3 år innan man är ”ikapp” med värdeminskningen. Eftersom jag oftast byter bil efter 1,5-2 år tycker jag att det är bättre att lägga omkring 20% i första förhöjd hyra. Den första förhöjda hyran slås ju ut på leasingperioden alla månader och blir en kostnad i bokföringen. Restvärdet avgör vad som bli månadskostnaden för bilen. Den slutliga kostnaden för bilen syns ju först när bilen säljs.
Enda gången som jag haft en bil som bolaget ägt var en Audi som jag leasade i drygt 5 år. Efter 3 år gick den över till ett nytt löpande leasingavtal och när jag kom ner i ett restvärde på ca 50 000 så fick jag ett meddelande att bilen måste säljas eller lösas ut. Då löste företaget ut den. Bilen bokfördes med ett värde på 50 000 sek i balansen. Jag funderade på att köpa den privat, men om man ska följa alla lagar och regler blir det inte speciellt förmånligt. Jag gjorde oberoende värdering och den landade på 200 000 sek. Sålde slutligen bilen för 210 000 sek.
Sammanfattningsvis; jag tycker det är bra att inte binda för mycket av bolagets likviditet i bilar, samtidigt som jag helst efter 1-1,5 år vill ha lite övervärde. Det kan ju hända något så man behöver likviditet.
Apropå moms, vet någon om bilen blir momssmittad om bolaget löser ut bilen?
Re: Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 26 dec 2018 13:12
av Off Grid Byggaren
Ja, bilen blir momssmittad samma dag företaget löser ut den, om du inte har avdragsrätt för moms på personbilar som till exempel i taxiföretag.
Konstigt uttryck kan jag tycka, borde det inte heta att
momsen blir inbakad i bilens pris eller något i den stilen?
Om du löser ut bilen för 300 000:- inklusive moms så får inte någon moms dras av vid det tillfället.
Säljs bilen längre fram, så ska på fakturan anges totala försäljningspriset och 0:- i moms. Företaget får behålla hela försäljningsbeloppet, det kan ju vara en fördel om det finns några kronor kvar i övervärde.
Eller eventuellt en nackdel, om antalet köpare begränsas, det beror ju helt på vilka planer du har för bilen framöver. Förmodar dock att de flesta 3-4 års bilar köps av privatpersoner.
Om bilen säljs vidare till ett annat företag är du skyldig att utfärda en faktura med en hänvisning till varför moms inte tas ut.
Enklast sker detta genom att på fakturan ange ”Undantag enligt 3 kap 24§ mervärdesskattelagen”.
Är köparen till bilen ägaren eller närstående till bolaget, är det även ett krav att försäljningspriset ska vara marknadsmässigt.
Sedan har bilhandlarna en massa olika trix för att öka sin vinst vid bilaffärer:
https://www.tholin.se/artiklar/avslut-av-leasing/
Re: Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 27 dec 2018 10:48
av Ocean
Jag undrar om det finns någon vinst i att få så lågt restvärde som möjligt?
Anta att man köper en bil för 1 000 000, och leasar ner den till 0 kr, då har man betalt 875 000 sek (125 000 moms avdraget och 125 000 som belastar resultatet).
Anta sedan att man säljer bilen för 500 000 sek med 0 % moms. Då uppstår en vinst på 500 000 i bolaget. Som man får skatta bolagsskatt för, 22%, 110 000 sek.
Anta istället att man leasar ner den till 500 000, då har man betalt 437 500 sek (62 500 sek moms avdraget). Därefter säljs bilen för 500 000 sek men nu med restvärde 500 000 sek. 0 sek i bolagsskatt.
Alternativ 1 har en kostnad på 485 000 sek.
Alternativ 2 en kostnad på 437 500 sek.
Räntekostnaden blir högre i alt 2, men det orkar jag inte räkna på men slutsatsen borde vara att man ska lägga en hög 1:a hyra i kombination med ett högt restvärde. Eller har jag tänkt helt fel?
Re: Optimera elbilsleasingen i eget bolag
Postat: 27 dec 2018 18:43
av Off Grid Byggaren
Det är väl endast om du planerar att köpa ut bilen i bolaget, och låta den vara kvar i bolaget som förmånsbil några år till, det kan löna sig att leasa så mycket som möjligt.
En första förhöjd hyra på maxbeloppet sänker ju kostnaderna en del under själva leasingperioden så det borde vara vettigt om likvida medel finns tillgängliga i bolaget.
Efter 3 år går det ju även att förlänga leasingen, tycker du då bilen är något att ha kvar, kan man ju dra på lite extra avgift och leasa ett år till förstås.