Sida 1 av 1

Optimera användningen av batterilager

Postat: 10 mar 2023 23:16
av Off Grid Byggaren
Nu har jag fått igång batterilagret vid min bostad.

Då är frågan vad det finns för bra knep till optimering?

Det gäller ju att få lite ekonomi och inte slita ut batteriet i förtid.

Mina förutsättningar:

Ferroamp växelriktare med ESS Pylontech 14,2 kWh LFP batteri.

Solceller 13,8 kWp

Årsförbrukning 18000 kWh

2 elbilar som behöver laddas

Effektavgift 07:00-19:00 vardagar 112:- per kW under högsta timmedelvärde för tre timmar under månaden.

Fast pris på inköp av el just nu.

Spotpris på försäljning av el

Bergvärme som uppvärmning

Jag har nu testat att ställa in optimering för att kapa effekttoppar dagtid under vardagar.

Då håller jag ned effektavgiften och ökar egenanvänd solel då batteriet fylls på så fort det finns överskott. Det blir många fast rätt små cykler.

Efter 19:00 får batteriet fyllas upp och sedan vila.

Då kör jag elbilsladdning och batterilagret skulle ju ändå tömmas direkt.

Batterilagret behöver ju vara helt fullt nästa morgon, kan ju bli en mulen dag. Och det måste ju räcka till alla vardagar under precis hela månaden om det ska bli någon besparing i effektavgiften.

Den besparingen bör kunna bli cirka 300:- per månad för min del.

Ökade egenanvändningen besparing cirka 400:- per månad, beror ju förstås på vad spotpriset hamnar framöver.

Så här ser det ut en dag med lite sol i mars:
image(2).png

Re: Optimera användningen av batterilager

Postat: 28 aug 2023 14:41
av renes
Jag har just fått min styrning att fungera. Installationen är helt Huawei (ja, jag vet...) och består av 33 paneler på max 400W vardera, men fördelade på 24 öster och 9 väster. Därtill växelriktare SUN2000 på 10kW peak och batteri LUNA2000 på 15 kWh och peak laddning/urladdning på 5 kW. Vi har en årsförbrukning på runt 12-14 MWh, förresten. På nätterna verkar grundförbrukningen ligga runt 750W.

Normalt går systemet på "maximum self-consumption" vilket betyder att den använder allt överskott från panelerna till att ladda batteriet och laddar ur batteriet helt innan den går över till att ta från nätet om produktionen inte räcker till förbrukningen. Det funkar fint, i synnerhet på sommaren då produktionen i allmänhet räcker mer än väl. Men på vintern misstänker jag att timmarna den laddar från nätet inte skulle bli optimalt valda.

Jag lyckades knåpa ihop ett Python script som låter mig ställa in "forced charge" av batteriet med önskad effekt och tid genom Modbus TCP protokoll. Fick be Svea Solar att slå på Modbus TCP åt mig för det, så jag har inte "installer rights" på anläggningen. Python scriptet kör jag en gång i timmen på en Mac Mini server som jag ändå har igång dygnet runt. Lite oroande är att Modbus inte har någon form av autentisering, men å andra sidan accepterar den bara anslutningar från det lokala nätet. Vilket ju inte är tillräckligt förstås. I ett senare skede bör de nog hamna på sitt eget nät och med Python skriptet på en multihomed server så de hamnar lokalt.

Jag skaffade också en authentication token till Tibbers API (är kund där) och fixade ett annat Python script som kan ladda ner timpriserna. Det gör den en gång varje dygn och sparar priserna i en lokal SQLite databas.

Med de två scripten kan jag nu selektera de billigaste tre timmarna varje dygn och slå på batteriladdning då. Det betyder att vi konsumerar el från nätet enbart under dessa tre billigaste timmar. Jag passar då också på att ställa in schemalagd laddning till bilarna under just dessa timmar, vilket betyder att det också blir billigaste priset samt att batteriet då inte laddar bilarna eftersom det i samma period själv laddar upp och inte ur. Nya tider kommer en gång per dygn från Tibber antingen kl 13 eller 14 (jag kör skriptet varje timme) och då skickar skriptet en email till mig med de valda 3 lägsta pris-timmarna. De kan jag då använda för att ställa in laddning av bilarna.

Den här väldigt enkla policyn tror jag är optimal under förutsättningen att man netto efter alla avgifter och skatter och skatteavdrag hamnar på jämförbara priser för inköp och försäljning av elen. Vilket jag hoppas är sant annars blir det lite mer invecklat.

Vad som saknas är att scriptet även styr laddningen på bilarna. Där hade jag tänkt att det skulle använda Tesla API till att se om någon av bilarna är uppkopplad och i så fall starta laddningen på den eller dem den valda perioden. Men jag har inte kommit särskilt långt i autentiseringen till Tesla API. Men om det lyckas så är projektet kanske avrundat. Fast man kommer ju alltid på nya saker...

Re: Optimera användningen av batterilager

Postat: 28 aug 2023 16:52
av Off Grid Byggaren
Jag kämpar på med att hålla ned effektavgiften.

Sommartid har det räckt med 25% av batterilagret för denna syssla.

Har ju även kommit lite mer avancerade styrsystem på marknaden, som även kollar väderprognosen nästa dag och försöker optimera efter ditt förbrukningsmönster.

Vilket isåfall bör vara lika varje dygn.

Nästa steg är ju stödtjänster till elnätet.

Dessa ska nu tydligen brytas loss från Svenska kraftnät:

https://ei.se/om-oss/nyheter/2023/2023- ... iga-parter

Re: Optimera användningen av batterilager

Postat: 28 aug 2023 17:06
av Bjelke
Off Grid Byggaren skrev: 28 aug 2023 16:52
Jag kämpar på med att hålla ned effektavgiften.

Sommartid har det räckt med 25% av batterilagret för denna syssla.

Har ju även kommit lite mer avancerade styrsystem på marknaden, som även kollar väderprognosen nästa dag och försöker optimera efter ditt förbrukningsmönster.

Vilket isåfall bör vara lika varje dygn.

Nästa steg är ju stödtjänster till elnätet.

Dessa ska nu tydligen brytas loss från Svenska kraftnät:

https://ei.se/om-oss/nyheter/2023/2023- ... iga-parter
:lol: Jag läste stöld-tjänster… och då blev det lite annan innebörd…