Klimatets våldsamma påverkan
Moderator: Redaktion
Klimatets våldsamma påverkan
När klimatet slår tillbaka på människan
Vad leder det till på ett globalt plan?
Sevärd...
https://www.svtplay.se/video/17705823/k ... start=auto
Vad leder det till på ett globalt plan?
Sevärd...
https://www.svtplay.se/video/17705823/k ... start=auto
MYLR-24
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Det är förbannat sorgligt alltihopa.
Det där med sista torsken till exempel, att den skulle ta slut sa jag för 25 år sen, enormt djälva rovfiske
har det varit och är fortfarande.
Detta rovfiske uppblandat med fega politiker kommer att sluta mycket illa och det mycket snart.
Jag har följt detta i större delen av mitt liv och har sett det mesta av rovfisket och slöseriet med fisken.Havet där jag bor (östersjön) är inte bara snart tomt på fisk utan är också mycket sjukt.
Det enda som hjälper idag är ett totalstopp för torskfisket.
Det där med sista torsken till exempel, att den skulle ta slut sa jag för 25 år sen, enormt djälva rovfiske
har det varit och är fortfarande.
Detta rovfiske uppblandat med fega politiker kommer att sluta mycket illa och det mycket snart.
Jag har följt detta i större delen av mitt liv och har sett det mesta av rovfisket och slöseriet med fisken.Havet där jag bor (östersjön) är inte bara snart tomt på fisk utan är också mycket sjukt.
Det enda som hjälper idag är ett totalstopp för torskfisket.
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Problemet är laxodlingarna som kräver så stora mängder fiskmjöl.
Trålare fiskar sill i Östersjön, sill som torskar äter. Vilket innebär att torsken får mindre mängd mat och därmed inte kan öka i mängd eller i storlek.
Sillen som trålarna plockar upp går till fiskmjölsproduktion vilket sedan använda för att utfordra odlad lax i Norge. Fiskmjölsproduktionen betalar mer för sillen än vad fiskarna kan få ut om de säljer sillen som matfisk.,
Perfekt eller?
Trålare fiskar sill i Östersjön, sill som torskar äter. Vilket innebär att torsken får mindre mängd mat och därmed inte kan öka i mängd eller i storlek.
Sillen som trålarna plockar upp går till fiskmjölsproduktion vilket sedan använda för att utfordra odlad lax i Norge. Fiskmjölsproduktionen betalar mer för sillen än vad fiskarna kan få ut om de säljer sillen som matfisk.,
Perfekt eller?
Model Y LR.
Model S70D
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Nä det är långtifrån perfekt, det räcker inte med att sillen också fiskas hårt utan laxodlarna vill också ha krill som ju fiskas i otroliga mängder.
Krillen som ju många av våra havsinnevånare lever på, val tex.
Och sen tar laxodlingarna dö på havsbottnarna var de än är, skitig verksamhet för havsmiljön i högsta grad.
Krillen som ju många av våra havsinnevånare lever på, val tex.
Och sen tar laxodlingarna dö på havsbottnarna var de än är, skitig verksamhet för havsmiljön i högsta grad.
- Teslaspolen
- Teslaägare
- Inlägg: 4057
- Blev medlem: 15 dec 2014 17:48
- Ort: Siljan
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Man kan gilla eller ogilla det, men faktum är helt enkelt att djuren man äter agerar en mycket girig mellanhand (som tar 9/10 av energin) för att få energin från solen och in i dig.
Växterna är iofs en mellanhand de också, men vi som tillhör djurriket har lite svårt med fotosyntesen..
Växterna är iofs en mellanhand de också, men vi som tillhör djurriket har lite svårt med fotosyntesen..
Har tagit det oranga pillret https://www.youtube.com/channel/UC0intL ... G-xAvUEO-A
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Alternativt om man inte måste odla så mycket lax, hade det inte behövt fiskas så mycket sill och krill, så hade den fisken kunnat utgjort föda för andra fiskar som sedan i sin tur hade kunnat fiskas för att ätas.Teslaspolen skrev:Man kan gilla eller ogilla det, men faktum är helt enkelt att djuren man äter agerar en mycket girig mellanhand (som tar 9/10 av energin) för att få energin från solen och in i dig.
Växterna är iofs en mellanhand de också, men vi som tillhör djurriket har lite svårt med fotosyntesen..
Fast, då hade vi kanske inte fått ett överflöd av hyfsat billigt odlad lax fint laxrosa i frysdisken.
Det industrialiserade matproducerandet är boven i fiskedramat.
Model Y LR.
Model S70D
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Utan industrialiserad matproduction så vore det dock ganska hungrigt. Odlad fisk står idag för mer än 50% av fiskkonsumtion i världen. Tyvärr så har vi 90% överfiskade eller havsområden på maxkapacitet. Så ökad fiskodling måste ske med nya metoder. Det behövs nya grepp, och det är nu det mitt nystartade företag har börjat med, men det är en annan historia.
Röd Model 3 AWD LR. TSLA investerare. Egen vindkraft via Solivind El Ekonomiska Förening & solpaneler. Tidigare en S75D. Bygger framtidens matproduktion hos Johannas.
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Fast det blir ett moment 22, vi odlar fisk för att det är för utfiskat på den fisken vi vill äta. Men för att odla all lax måste vi rovfiska ut annan fisk för annars har inte fiskodlingarna någon mat till sina odlade fiskar.
Model Y LR.
Model S70D
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Mycket intressant, kan du berätta lite om din fiskodling, vad för sort, i havet eller i tankar ?bjelkeman skrev:Utan industrialiserad matproduction så vore det dock ganska hungrigt. Odlad fisk står idag för mer än 50% av fiskkonsumtion i världen. Tyvärr så har vi 90% överfiskade eller havsområden på maxkapacitet. Så ökad fiskodling måste ske med nya metoder. Det behövs nya grepp, och det är nu det mitt nystartade företag har börjat med, men det är en annan historia.
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Jag tycker de pratas så mycket om att man ska äta mer fisk. Jag har alltid tvekat till detta med tanke på för hårt fiske, fisk är för billigt att äta.
Ja detta hur jag som lekman ser på de..
Om man kan hitta andra mer miljövänliga sätt att odla fisk på så är jag absolut för de..
Ja detta hur jag som lekman ser på de..
Om man kan hitta andra mer miljövänliga sätt att odla fisk på så är jag absolut för de..
VW Id.3 Life MY20 och Volvo V60 MY19
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Regnbåge i cirkulerande system, på land i tankar, inomhus. Det stora problemet med fiskodling utomhus i kassar är avföringen från fisken och mycket foder som går till spillo. Det kan bland annat leda till ordentlig näringsövergödning. I våra system så tas detta hand om av biofilter som konverterar det som fisken ”andas ut”, ammoniak, till nitrat. Det tas sedan upp av grönsaksodlingen och vattnet kan sedan återanvändas. Fast avföring blir gödning för åkrar. (I framtiden kan det tas om hand om och också ges till grönsakerna.) Systemet kallas gör akvaponi. Vi bygger en pilotanläggning just nu i Vallentuna. Målet är att skala upp systemet till störst i Sverige, och få flera odlare att anamma systemet vi designar.Oktavos skrev:Mycket intressant, kan du berätta lite om din fiskodling, vad för sort, i havet eller i tankar ?bjelkeman skrev:Utan industrialiserad matproduction så vore det dock ganska hungrigt. Odlad fisk står idag för mer än 50% av fiskkonsumtion i världen. Tyvärr så har vi 90% överfiskade eller havsområden på maxkapacitet. Så ökad fiskodling måste ske med nya metoder. Det behövs nya grepp, och det är nu det mitt nystartade företag har börjat med, men det är en annan historia.
Nästa år räknar jag med att vi får en pilotanläggning för insektslarvodling som föds på matsvinn. Larverna blir fiskmat. Gradvis så tar vi bort fiskmjölet från fiskfodret, som just nu kommer från vildfångad fisk.
Vi är tolv organisationer, myndigheter och universitets instutitioner som samarbetar runt detta cirkulära system: Johannas Stadsodlingar (där jag jobbar och leder detta arbete tillsammans med Ecoloop), Ecoloop, Concinnity, Tebrito, Husby Gård, SLU (två instutitioner), Stockholms län, Vallentuna kommun, Ragn-Sells, ICA Maxi/Kvantum (två butiker).
Vi ska kunna bevis att vi kan producera grönsaker och fisk effektivare och med mindre miljöpåverkan. Närproducerad mat innebär i sig kortare transporter och högre kvalitet på produkterna. Stora vinster ur miljöperspektiv kan göras här. Vattenbruk med både grönsaks- och fiskodling i ett slutet system minskar både vattenåtgången och extern näringstillförsel radikalt. Dessutom har man full kontroll på de utsläpp som sker och inga näringsämnen går förlorade i näringsläckage t.ex till vattendrag. I det slutna systemet som är digitalt kontrollerat minskar också användning av bekämpningsmedel eftersom man vet i realtid vad som händer i odlingssystemet och kan därför åtgärda snabbt. Med lokal, året runt produktion av både grönsaker och fisk ökar resiliensen i vår matproduktion.
Jag är övertygad att det blir jäkligt bra.
Röd Model 3 AWD LR. TSLA investerare. Egen vindkraft via Solivind El Ekonomiska Förening & solpaneler. Tidigare en S75D. Bygger framtidens matproduktion hos Johannas.
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Odlad Norsk lax kan vara en utav de mest förorenade livsmedel som finns.
Sen är om man är mer intresserad utav Östersjön är denna mycket sevärd.
https://www.svtplay.se/video/21832358/den-sista-torsken
Sen är om man är mer intresserad utav Östersjön är denna mycket sevärd.
https://www.svtplay.se/video/21832358/den-sista-torsken
Kia Ceed SW PHEV
Tesla Model 3 Performance
VW ID.3 1st Max
Tesla Model 3 SR+
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Fantastiskt intressant bjelkeman, tack för du tog dig tidbjelkeman skrev:Regnbåge i cirkulerande system, på land i tankar, inomhus. Det stora problemet med fiskodling utomhus i kassar är avföringen från fisken och mycket foder som går till spillo. Det kan bland annat leda till ordentlig näringsövergödning. I våra system så tas detta hand om av biofilter som konverterar det som fisken ”andas ut”, ammoniak, till nitrat. Det tas sedan upp av grönsaksodlingen och vattnet kan sedan återanvändas. Fast avföring blir gödning för åkrar. (I framtiden kan det tas om hand om och också ges till grönsakerna.) Systemet kallas gör akvaponi. Vi bygger en pilotanläggning just nu i Vallentuna. Målet är att skala upp systemet till störst i Sverige, och få flera odlare att anamma systemet vi designar.Oktavos skrev:Mycket intressant, kan du berätta lite om din fiskodling, vad för sort, i havet eller i tankar ?bjelkeman skrev:Utan industrialiserad matproduction så vore det dock ganska hungrigt. Odlad fisk står idag för mer än 50% av fiskkonsumtion i världen. Tyvärr så har vi 90% överfiskade eller havsområden på maxkapacitet. Så ökad fiskodling måste ske med nya metoder. Det behövs nya grepp, och det är nu det mitt nystartade företag har börjat med, men det är en annan historia.
Nästa år räknar jag med att vi får en pilotanläggning för insektslarvodling som föds på matsvinn. Larverna blir fiskmat. Gradvis så tar vi bort fiskmjölet från fiskfodret, som just nu kommer från vildfångad fisk.
Vi är tolv organisationer, myndigheter och universitets instutitioner som samarbetar runt detta cirkulära system: Johannas Stadsodlingar (där jag jobbar och leder detta arbete tillsammans med Ecoloop), Ecoloop, Concinnity, Tebrito, Husby Gård, SLU (två instutitioner), Stockholms län, Vallentuna kommun, Ragn-Sells, ICA Maxi/Kvantum (två butiker).
Vi ska kunna bevis att vi kan producera grönsaker och fisk effektivare och med mindre miljöpåverkan. Närproducerad mat innebär i sig kortare transporter och högre kvalitet på produkterna. Stora vinster ur miljöperspektiv kan göras här. Vattenbruk med både grönsaks- och fiskodling i ett slutet system minskar både vattenåtgången och extern näringstillförsel radikalt. Dessutom har man full kontroll på de utsläpp som sker och inga näringsämnen går förlorade i näringsläckage t.ex till vattendrag. I det slutna systemet som är digitalt kontrollerat minskar också användning av bekämpningsmedel eftersom man vet i realtid vad som händer i odlingssystemet och kan därför åtgärda snabbt. Med lokal, året runt produktion av både grönsaker och fisk ökar resiliensen i vår matproduktion.
Jag är övertygad att det blir jäkligt bra.
Jag såg för några år sen på tv om en man som odlade fisk i skärgården.
Där hade man bottnar i fiskkassarna som sen dammsugades på matrester o avföring, torkades och användes som gödning, alltså minimerar de påverkan på miljön på detta vis.
En annan grej som jag såg var att man kunde ha ett slutet system hemma med fiskodling och grönsaksodling i samma enhet.
Där lät man det upppumpade vattnet med allt vad det innehåller rinna igenom ett flertal våningar med grönsaksodling och med det så blev det rening av vattnet och gödning till växterna
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Ok spännande, akvaponi i Vallentuna! Bor i Brottby, skulle vara kul att ta en titt nån gång. Har velat testa det länge i mindre skala men mitt naturhus måste bli klart först
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Vi kommer att ha öppet hus när vi inviger officiellt. Jag kan säga till då.pinussen skrev:Ok spännande, akvaponi i Vallentuna! Bor i Brottby, skulle vara kul att ta en titt nån gång. Har velat testa det länge i mindre skala men mitt naturhus måste bli klart först
Röd Model 3 AWD LR. TSLA investerare. Egen vindkraft via Solivind El Ekonomiska Förening & solpaneler. Tidigare en S75D. Bygger framtidens matproduktion hos Johannas.
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Yep, det är så vi bygger. Fast i större skala.Oktavos skrev:En annan grej som jag såg var att man kunde ha ett slutet system hemma med fiskodling och grönsaksodling i samma enhet.
Röd Model 3 AWD LR. TSLA investerare. Egen vindkraft via Solivind El Ekonomiska Förening & solpaneler. Tidigare en S75D. Bygger framtidens matproduktion hos Johannas.
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Det här vore spännande att få se när det är klart. Bor iTäby. Somrarna befinner jag mig 1 km sjövägen från Fogdö Lax.
Model S85 uttagen juli 2014. Nästa bil blir en Model ≡ P1xxD
Re: Klimatets våldsamma påverkan
Härligt!bjelkeman skrev:Vi kommer att ha öppet hus när vi inviger officiellt. Jag kan säga till då.pinussen skrev:Ok spännande, akvaponi i Vallentuna! Bor i Brottby, skulle vara kul att ta en titt nån gång. Har velat testa det länge i mindre skala men mitt naturhus måste bli klart först