Strejk på Tesla i Sverige

Nyheter från Tesla Club Sweden

Moderator: Redaktion

Love_O
Inlägg: 191
Blev medlem: 12 nov 2023 09:33

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av Love_O »

Eftersom facket har sån makt. Borde det även vara krav på att det visar en skälig grund till varför strejken och dess konsekvenser är nödvändig.

Vi har ju sett noll bevis från facket att denna strejk (som nu drabbar extremt många som inte har med tesla att göra) är i paritet med den oerhört svåra situation en medlem på tesla befinner sig i. För det måste ju vara så att tesla är hemska med tanke på att tesla offrar svenska bolag för att få igenom sitt avtal. Eller ?
Användarvisningsbild
Lassewoien
Teslaägare
Inlägg: 64
Blev medlem: 27 okt 2023 08:33
Ort: Mantorp

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av Lassewoien »

Tänker lite på dessa ”sympatiåtgärder” som är rent ut sagt larviga.. undrar vilken verklighet de lever i..
Jag tänker på musikgrejen..

Vad är nästa steg?

Att Aftonbladet går ut med att man inte får läsa Aftonblaskan i en Tesla?
Eller GB förbjuder sina glassar i Teslor?

Herregud vilket schimpansland..
LEXUS -> 2023
M3 - 2024
Användarvisningsbild
WilleTesla
Teslaägare
Inlägg: 71
Blev medlem: 13 jul 2020 12:53

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av WilleTesla »

Andersen skrev: 16 nov 2023 10:27
Apropå Hydro Extrusions, som tidigare hette Sapa, så är de ett globalt företag som varit leverantör åt Tesla under lång tid, med början i Nordamerika. Här är en artikel från 2016:

"Tesla’s Model S is arguably the most revolutionary car to come out in a generation, and one company you’ve never heard of played a huge role in getting it from the drawing board to driveways.

This luxury four-door features an advanced all-electric drivetrain, cutting-edge computer technology as well as a lightweight aluminum body. And that alloy structure is the unqualified heart of this machine, providing a rigid, five-star-safe foundation that everything else is built on.

But what most people don’t know is that a whopping 60 percent of both the Tesla Model S sedan and Model X crossover extrusions are made by a company called Sapa. Headquartered in Oslo, Norway, this multinational operation is the largest aluminum extrusion company in the world.

On the home front, Sapa has some 23 facilities in North America, around 7,000 employees, and they just opened a brand-new research and development facility in Troy, Michigan, a suburb of Detroit."
https://www.autoguide.com/auto-news/201 ... del-s.html

VD för det svenska bolaget kommenterar varslet här:
https://sverigesradio.se/artikel/if-met ... ndaforetag

" Det är såklart blandade känslor, vi har fantastiska medarbetare som gör jättefina produkter, men det är klart, vi förstår att det är spelregler som gäller och vi har ju våra avtal och får på nåt sätt förhålla oss till det här och hitta lösningarna framåt då.

Vi jobbar intensivt med att se vad konsekvenserna kan bli både för oss men även för vår kund då förstås. Det är ju komponenter man använder för att bygga en bil, och om vi inte kan producera i den takt vi behöver, så kan vi inte riktigt leverera i den takt som kunden behöver. Och det är klart, då blir det problem".

IF Metall driver jobb ut ur Sverige

I och med strejken riskerar 40tal arbetstillfällen att lämna Vetlanda och Sverige för gott, var så säker.

Tesla letar nu efter en ersättande fabrik i Europa (Sverige är inget alternativ i nuläget). I väntan på ny leverantör skickas komponenter från USA och Kina till Berlinfabriken. Tesla klarar denna strejk utan större problem men i Vetlanda ökar troligen arbetslösheten.

—————————————

IF Metalls stridsåtgärder riskerar att orsaka uppsägningar hos både på Hydro Extrusions och på Werksta, som nu förlorat statusen som auktoriserad Tesla-karossverkstad.

Uppsägningar kan drabba alla kollektivavtalsbundna företag som i sympati är inblandade i teslakonflikten. ”Det är ju tråkigt men vad gör man inte för tryggheten”, tycker förmodligen facken. Individen som drabbas känner däremot att facken skapar otrygghet och arbetslöshet. Någon solidaritet med Teslas verkstadsarbetare är svårt att känna då dessa valt att vara strejkbrytare, de anser att de redan har ”schyssta villkor”.
BTC
elbilist
Inlägg: 59
Blev medlem: 14 apr 2023 20:48

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av BTC »

eloon skrev: 16 nov 2023 10:00
agehall skrev: 16 nov 2023 09:56
BTC skrev: 16 nov 2023 09:42
Grejen är att det inte handlar om de nuvarande anställdas arbetsvillkor i första hand. Här borde IF Metall idka självkritik då de misslyckats med att få ut, vad som åtminstone borde vara, huvudbudskapet: Allt handlar om den svenska modellen.
Då var vi här igen...

IF Metall skriver själva i https://www.ifmetall.se/globalassets/av ... -sidor.pdf att det är en "frivillig övernskommelse mellan ditt företag och IF Metall".

Om den svenska modellen kräver ett kollektivavtal är det inte frivilligt. Det kan inte vara både tvång att teckna ett avtal samtidigt som det är frivilligt.
Narrative violation. Freedom is Slavery. War is Peace. Ignorance is Strength.
agehalls invändning mot systemets utformning är rimlig. Jag tycker också det är dags att reformera modellen och åtminstone delvis ersätta vårt nuvarande system med en mer uppdaterat variant för en modernare arbetsmarknad. Men där är vi inte än utan spelets regler är som de är. Och det har krasst sett heller ingenting att göra med strejken i sig.

Förövrigt alltid välkommet att läsa några rader från historiens mest kände(?), i det närmaste socialdemokratiska författare.
Användarvisningsbild
boreno
Teslaägare
Inlägg: 777
Blev medlem: 02 dec 2015 07:37
Ort: Stockholm

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av boreno »

Ryds Bilglas bytte nyligen KA från Byggnads till IF Metall (de arbetade med fönsterglas förr, men nu för tiden är det ju mest bilglas). Jag fick precis (2023-11-16) ett stenskott lagat (på en MSP) hos en av deras verkstäder (Södermalm), och i samtal framgick att de inte är uttagna i strejk eller sympatiåtgärder mot reparationer av Tesla-fordon.

Skönt eftersom jag tänkte dra till Norge igen i helgen :)

Skype_Picture_2023_11_16T10_31_58_369Z.jpeg
Last week in Norway (bilen syns i bild!)
Leeloo | Model S Plaid Juni 2023 | Ultra red | Krämvit interiör | FSD | 21"
Pearl | Model 3 SR+ 2019
Prince | Model 3 Performance Mars 2019
Dementor | Model S 90D 2017
Kalle | Model S 85D 2016
Arctic Drifter
Teslaägare
Inlägg: 926
Blev medlem: 18 mar 2022 11:58
Ort: Norrland
Referralkod: ts.la/anders453430
Kontakt:

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av Arctic Drifter »

Love_O skrev: 16 nov 2023 10:59
Eftersom facket har sån makt. Borde det även vara krav på att det visar en skälig grund till varför strejken och dess konsekvenser är nödvändig.

Vi har ju sett noll bevis från facket att denna strejk (som nu drabbar extremt många som inte har med tesla att göra) är i paritet med den oerhört svåra situation en medlem på tesla befinner sig i. För det måste ju vara så att tesla är hemska med tanke på att tesla offrar svenska bolag för att få igenom sitt avtal. Eller ?
Exakt, det vi har att gå på nu är IF Metall som närmast beskriver det som att de flesta Tesla-verkstäder är stängda. Sen har vi otalet rapporter från folk som hämtat/lämnat bilar på Tesla-verkstad som vanligt, men enda skillnaden att det står några IF Metallare med varselväst utanför.

Personligen var jag i Umeå när de körde lite event och visade Highland. Nu var det en lördag men verkade onekligen som att strejkvakterna har kollektivavtal och slipper jobba på helger! :lol:
Enda kommentaren jag hörde i lokalen var från en Tesla-anställd som var nöjd utan kollektivavtal och att det är business as usual på verkstaden.

Så, hade som sagt varit trevlig med fakta. Hur många är medlemmar i IF Metall och hur många vill ha kollektivavtal. I vilken grad är verkstäderna stängda?
Tesla Model Y Performance
Fredrik j
Inlägg: 11060
Blev medlem: 06 jun 2019 21:23

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av Fredrik j »

ReNewAble skrev: 16 nov 2023 10:51
Fredrik j skrev: 16 nov 2023 09:15
ReNewAble skrev: 16 nov 2023 08:43
agehall skrev: 16 nov 2023 08:06
ReNewAble skrev: 16 nov 2023 07:55
Finns ingen anledning att lagstifta om kollektivavtal eller att låta staten blanda sig in i vad som står i dem. Däremot så verkar det finnas behov av en oberoende part som innan en konflikt kan avgöra om det finns grund för den eller ej.

Som det är nu så kan både arbetstagarsidan och arbetsgivarsidan påstå vad som helst utan något krav på att framlägga några som helst bevis för att de har saklig grund att starta en konflikt som kan ha stor påverkan på företag och samhälle.

Det finns redan idag en funktion med medling mellan parterna - varför inte koppla in denna redan innan stridsåtgärd för att avgöra om sådan ska vara tillåten eller ej? Detta kan då ske utan att någon av parterna behöver offentliggöra känslig information.

Då kan vi säkra att stridsåtgärd sker när det verkligen behövs och fortsätta få allmänt förtroende för den Svenska modellen. Ingen part kan då använda sig av konflikter i rent politiskt intresse.
Hur tänker du dig att medling skulle ske i ett läge när det är ett binärt val? Antingen skriver man på kollektivavtal eller så gör man det inte… Vad skulle medlingen leda till?
Medlingen ska i det stadiet endast vara för att avgöra om det finns grund för, i det här tillfället facket, att kräva kollektivavtal. Om medlarna kommer fram till att villkoren på arbetsplatsen är minst lika bra för arbetstagarna som kollektivavtalet så ska de ha rätten att stoppa konflikten.

Då skyddar man både arbetsgivaren, arbetstagarna och behåller rätten att slåss för bättre villkor där det finns fog för det.
Så företagen skulle då krävas visa upp anställningsavtal för medlarna? Är det då medlarna som ska avgöra om dom är ”lika bra” eller ska man redovisa för facket? Hur ofta ska medlarna göra denna kontroll?
Låter ju som en gigantisk administration att granska tusentals anställningskontrakt.
De flesta företag har ett eget standardavtal som gäller för en viss kategori anställda så det är knappast 1000-tals avtal som ska kontrolleras. Det finns inte en HR-avdelning i världen som vill hålla reda på hundratals helt individuella avtal…

Kontroll sker i samband med flaggad konflikt. Inte annars så klart. Och ja - medlarna får avgöra om det är så dåliga villkor att det finns grund att kräva kollektivavtal och starta konflikt om företaget inte går med på det.
Vem utser medlarna? Medlingsinstitutet (som idag medlar mellan parterna) bedömer ju buden i relation till konjunkturen vilket ju är något helt annat.
Ska det räcka med att någon anställd tror att han har andra villkor än kollegorna för att granskningen ska dra igång?
Användarvisningsbild
spacecoin
Teslaägare
Inlägg: 6542
Blev medlem: 30 aug 2019 19:30

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av spacecoin »

Ärlig fråga: Hur medlar man i en konflikt där den ena parten inte vill ha ett avtal öht "av principiella skäl".
Love_O
Inlägg: 191
Blev medlem: 12 nov 2023 09:33

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av Love_O »

Fredrik j skrev: 16 nov 2023 11:41
ReNewAble skrev: 16 nov 2023 10:51
Fredrik j skrev: 16 nov 2023 09:15
ReNewAble skrev: 16 nov 2023 08:43
agehall skrev: 16 nov 2023 08:06


Hur tänker du dig att medling skulle ske i ett läge när det är ett binärt val? Antingen skriver man på kollektivavtal eller så gör man det inte… Vad skulle medlingen leda till?
Medlingen ska i det stadiet endast vara för att avgöra om det finns grund för, i det här tillfället facket, att kräva kollektivavtal. Om medlarna kommer fram till att villkoren på arbetsplatsen är minst lika bra för arbetstagarna som kollektivavtalet så ska de ha rätten att stoppa konflikten.

Då skyddar man både arbetsgivaren, arbetstagarna och behåller rätten att slåss för bättre villkor där det finns fog för det.
Så företagen skulle då krävas visa upp anställningsavtal för medlarna? Är det då medlarna som ska avgöra om dom är ”lika bra” eller ska man redovisa för facket? Hur ofta ska medlarna göra denna kontroll?
Låter ju som en gigantisk administration att granska tusentals anställningskontrakt.
De flesta företag har ett eget standardavtal som gäller för en viss kategori anställda så det är knappast 1000-tals avtal som ska kontrolleras. Det finns inte en HR-avdelning i världen som vill hålla reda på hundratals helt individuella avtal…

Kontroll sker i samband med flaggad konflikt. Inte annars så klart. Och ja - medlarna får avgöra om det är så dåliga villkor att det finns grund att kräva kollektivavtal och starta konflikt om företaget inte går med på det.
Vem utser medlarna? Medlingsinstitutet (som idag medlar mellan parterna) bedömer ju buden i relation till konjunkturen vilket ju är något helt annat.
Ska det räcka med att någon anställd tror att han har andra villkor än kollegorna för att granskningen ska dra igång?
Det är ju lite så facket fungerar idag. Så rimligtvis ja? Förutom att det inte är facket då som triggar.

Nöjd då?
Fredrik j
Inlägg: 11060
Blev medlem: 06 jun 2019 21:23

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av Fredrik j »

Love_O skrev: 16 nov 2023 11:44
Fredrik j skrev: 16 nov 2023 11:41
ReNewAble skrev: 16 nov 2023 10:51
Fredrik j skrev: 16 nov 2023 09:15
ReNewAble skrev: 16 nov 2023 08:43


Medlingen ska i det stadiet endast vara för att avgöra om det finns grund för, i det här tillfället facket, att kräva kollektivavtal. Om medlarna kommer fram till att villkoren på arbetsplatsen är minst lika bra för arbetstagarna som kollektivavtalet så ska de ha rätten att stoppa konflikten.

Då skyddar man både arbetsgivaren, arbetstagarna och behåller rätten att slåss för bättre villkor där det finns fog för det.
Så företagen skulle då krävas visa upp anställningsavtal för medlarna? Är det då medlarna som ska avgöra om dom är ”lika bra” eller ska man redovisa för facket? Hur ofta ska medlarna göra denna kontroll?
Låter ju som en gigantisk administration att granska tusentals anställningskontrakt.
De flesta företag har ett eget standardavtal som gäller för en viss kategori anställda så det är knappast 1000-tals avtal som ska kontrolleras. Det finns inte en HR-avdelning i världen som vill hålla reda på hundratals helt individuella avtal…

Kontroll sker i samband med flaggad konflikt. Inte annars så klart. Och ja - medlarna får avgöra om det är så dåliga villkor att det finns grund att kräva kollektivavtal och starta konflikt om företaget inte går med på det.
Vem utser medlarna? Medlingsinstitutet (som idag medlar mellan parterna) bedömer ju buden i relation till konjunkturen vilket ju är något helt annat.
Ska det räcka med att någon anställd tror att han har andra villkor än kollegorna för att granskningen ska dra igång?
Det är ju lite så facket fungerar idag. Så rimligtvis ja? Förutom att det inte är facket då som triggar.

Nöjd då?
Nej, tycker ditt förslag då saknar poäng. Du utgår då från att dessa medlare är helt opartiska. Vilka bedömningskriteria ska dom använda?
Användarvisningsbild
fth
Teslaägare
Inlägg: 7258
Blev medlem: 30 mar 2017 16:25
Ort: Stockholm
Referralkod: ts.la/fredrik8071

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av fth »

boreno skrev: 16 nov 2023 11:35
Ryds Bilglas bytte nyligen KA från Byggnads till IF Metall (de arbetade med fönsterglas förr, men nu för tiden är det ju mest bilglas). Jag fick precis (2023-11-16) ett stenskott lagat (på en MSP) hos en av deras verkstäder (Södermalm), och i samtal framgick att de inte är uttagna i strejk eller sympatiåtgärder mot reparationer av Tesla-fordon.

Skönt eftersom jag tänkte dra till Norge igen i helgen :)

Last week in Norway (bilen syns i bild!)
tyst.jpg
Schhh! :D :D

/fth
X90D, 7-sits monopost, Titanium Metallic, AP1, alla options
Love_O
Inlägg: 191
Blev medlem: 12 nov 2023 09:33

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av Love_O »

Fredrik j skrev: 16 nov 2023 11:48
Love_O skrev: 16 nov 2023 11:44
Fredrik j skrev: 16 nov 2023 11:41
ReNewAble skrev: 16 nov 2023 10:51
Fredrik j skrev: 16 nov 2023 09:15


Så företagen skulle då krävas visa upp anställningsavtal för medlarna? Är det då medlarna som ska avgöra om dom är ”lika bra” eller ska man redovisa för facket? Hur ofta ska medlarna göra denna kontroll?
Låter ju som en gigantisk administration att granska tusentals anställningskontrakt.
De flesta företag har ett eget standardavtal som gäller för en viss kategori anställda så det är knappast 1000-tals avtal som ska kontrolleras. Det finns inte en HR-avdelning i världen som vill hålla reda på hundratals helt individuella avtal…

Kontroll sker i samband med flaggad konflikt. Inte annars så klart. Och ja - medlarna får avgöra om det är så dåliga villkor att det finns grund att kräva kollektivavtal och starta konflikt om företaget inte går med på det.
Vem utser medlarna? Medlingsinstitutet (som idag medlar mellan parterna) bedömer ju buden i relation till konjunkturen vilket ju är något helt annat.
Ska det räcka med att någon anställd tror att han har andra villkor än kollegorna för att granskningen ska dra igång?
Det är ju lite så facket fungerar idag. Så rimligtvis ja? Förutom att det inte är facket då som triggar.

Nöjd då?
Nej, tycker ditt förslag då saknar poäng. Du utgår då från att dessa medlare är helt opartiska. Vilka bedömningskriteria ska dom använda?
Inte mitt förslag men visst. Kan inte vara svårt, titta på svensk lagstiftning och sen arbetstagarens perspektiv. Jämför med kollektivavtalet och titta på, vad innebär ett avtal för skillnad för en medarbetare och vilka risker finns det att befintliga förmåner förhandlas bort utav facket.

Sen exakt vilka medlare dessa är kan jag inte svara på. Organisation som betalas utav båda parter? Det gör att både facket och arbetsgivaren vill tänka till innan dessa medlare tas i bruk. Medlarna skall inte vara högt avlönade men kostnaden för medlarna skall vara hög. ”Vinsten” som blir kan fördelas till någon fin kassa som används på något bra skattemässigt vis eller liknande. Allt för att skapa neutralitet
Användarvisningsbild
ReNewAble
Teslaägare
Inlägg: 393
Blev medlem: 08 feb 2020 08:25
Ort: Malmö

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av ReNewAble »

Fredrik j skrev: 16 nov 2023 11:41
ReNewAble skrev: 16 nov 2023 10:51
Fredrik j skrev: 16 nov 2023 09:15
ReNewAble skrev: 16 nov 2023 08:43
agehall skrev: 16 nov 2023 08:06


Hur tänker du dig att medling skulle ske i ett läge när det är ett binärt val? Antingen skriver man på kollektivavtal eller så gör man det inte… Vad skulle medlingen leda till?
Medlingen ska i det stadiet endast vara för att avgöra om det finns grund för, i det här tillfället facket, att kräva kollektivavtal. Om medlarna kommer fram till att villkoren på arbetsplatsen är minst lika bra för arbetstagarna som kollektivavtalet så ska de ha rätten att stoppa konflikten.

Då skyddar man både arbetsgivaren, arbetstagarna och behåller rätten att slåss för bättre villkor där det finns fog för det.
Så företagen skulle då krävas visa upp anställningsavtal för medlarna? Är det då medlarna som ska avgöra om dom är ”lika bra” eller ska man redovisa för facket? Hur ofta ska medlarna göra denna kontroll?
Låter ju som en gigantisk administration att granska tusentals anställningskontrakt.
De flesta företag har ett eget standardavtal som gäller för en viss kategori anställda så det är knappast 1000-tals avtal som ska kontrolleras. Det finns inte en HR-avdelning i världen som vill hålla reda på hundratals helt individuella avtal…

Kontroll sker i samband med flaggad konflikt. Inte annars så klart. Och ja - medlarna får avgöra om det är så dåliga villkor att det finns grund att kräva kollektivavtal och starta konflikt om företaget inte går med på det.
Vem utser medlarna? Medlingsinstitutet (som idag medlar mellan parterna) bedömer ju buden i relation till konjunkturen vilket ju är något helt annat.
Ska det räcka med att någon anställd tror att han har andra villkor än kollegorna för att granskningen ska dra igång?
Det går nog att hitta en oberoende part som kan lösa det. Jag är ute efter principen att istället för att alla spekulerar och att det blir politisk pajkastning åt olika håll så gör någon en riktig, saklig bedömning om en arbetsplats verkligen har dåliga villkor.

En enskild anställd kan normalt inte själv dra igång en konflikt. De får gå till sitt fackförbund och be dem om kollektivavtal på arbetsplatsen. Fackförbundet väljer sen om de vill driva frågan.
Model Y LR AWD 2021
Model 3 LR AWD 19” 2020
BMW i3 94Ah REX 2018 (såld)
Användarvisningsbild
ReNewAble
Teslaägare
Inlägg: 393
Blev medlem: 08 feb 2020 08:25
Ort: Malmö

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av ReNewAble »

Earplugged skrev: 16 nov 2023 08:23
Kan Hydro bli skadeståndsskyldiga i ett sådant här läge? Om de tex har ett avtal med Berlinfabriken med stilleståndsklausul där man nu pga blockaden behöver stoppa produktionen och bryter mot ingånget avtal?
Kan svenska facket stoppa produktionen i ett annat land utan att skadeståndskrav/avtalsbrott riktas mot fack eller Hydro i detta fallet?
Normalt så faller detta under Force Majeure där bägge parterna har rätt att bryta avtalet efter en viss tid. Var och en tar då normalt sin kostnad och kan inte yrka på skadestånd.
Model Y LR AWD 2021
Model 3 LR AWD 19” 2020
BMW i3 94Ah REX 2018 (såld)
Användarvisningsbild
Johan_MSD100
Teslaägare
Inlägg: 32
Blev medlem: 05 nov 2023 16:02

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av Johan_MSD100 »

Arctic Drifter skrev: 15 nov 2023 23:20
Här kommer ett fint exempel på när kollektivavtal försämrar för arbetstagaren.

Först lagen:
Semesterlag 1977:480 skrev:
12 § Om inte annat har avtalats, ska semesterledigheten förläggas så, att arbetstagaren får en ledighetsperiod av minst fyra veckor under juni-augusti. Även utan stöd av avtal får en sådan semesterperiod förläggas till annan tid, när särskilda skäl föranleder det. Lag (2009:1439).

Sedan hängavtalet för hotell och restaurang:
Kollektivavtal - HÄNG - HRF skrev:
3. Om annat inte avtalas, ska semestern förläggas så, att den anställde får en ledighetsperiod av minst fyra veckor under perioden 15 maj – 15 september.
Ni som jobbar under hotell och restaurangs kollektivavtal, i erat case krävs det ju inte "särskilda skäl" för att förlägga utanför juni-aug utan ni har väl 15 maj - 15 sep i kollektivavtalet?

Hittade ännu värre:
Kollektivavtal - Turistsupplementet skrev:
Vid företag med säsongsarbeten är parterna överens om att semester i normalfallet inte ska
förläggas under pågående säsong för den säsongsanställda personalen. Dock gäller att
säsongsanställd med sammanhängande anställningstid som överstiger sex månader, om inte
annat överenskommes, har rätt till sammanhängande ledighetsperiod om minst fyra veckor
under tiden 15 maj–15 september.
Jag är givetvis medveten om att det finns kollektivavtal som förbättrar men det jag vill belysa med ovanstående är att kollektivavtal faktiskt också kan sätta en lägre nivå än vad lagen gör.
Om inte annat avtalats.. hur läser och tolkar du det?
Det är alltså öppet för att avtalas om annat.
Användarvisningsbild
G-Johansson
Teslaägare
Inlägg: 30
Blev medlem: 31 jul 2023 20:40
Ort: Enköping

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av G-Johansson »

https://www.na.se/2023-11-16/tesla-ar-d ... e-jag-haft

Vet inte om någon länkat den förut. Tyckte den va intressant
Tesla model Y performence 2023 blå. :mrgreen:
Användarvisningsbild
Kriper
Teslaägare
Inlägg: 1110
Blev medlem: 06 nov 2016 11:07
Ort: Ingarö

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av Kriper »

https://sverigesradio.se/artikel/aven-b ... -mot-tesla

Nu ger sig också facket Byggnads in i konflikten med Tesla.
Var dig själv, alla andra är upptagna

S 100D -17
Användarvisningsbild
thebishop
Teslaägare
Inlägg: 1443
Blev medlem: 12 feb 2015 16:47
Ort: Lidingö

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av thebishop »

spacecoin skrev: 16 nov 2023 11:44
Ärlig fråga: Hur medlar man i en konflikt där den ena parten inte vill ha ett avtal öht "av principiella skäl".
Och den andra försöker framtvinga ett avtal med utpressning ”av principiella skäl”.

Nej, det lär knappast gå att medla.
Model S P90DL+ (2015) Såld 2024
Model 3 LR (2021)
BMW iX xDrive50 (2024)
Användarvisningsbild
P_EL
Teslaägare
Inlägg: 477
Blev medlem: 13 okt 2015 14:22

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av P_EL »

G-Johansson skrev: 16 nov 2023 12:33
https://www.na.se/2023-11-16/tesla-ar-d ... e-jag-haft

Vet inte om någon länkat den förut. Tyckte den va intressant
Precis samma bild gav service rangern som kom och bytte mitt handtag igår. "Bättre än förra jobbet och trivs kanonbra. Vi jobbar på. Enda problemet just nu är facket som förstår vår arbetsmiljö".
Model S90D -16
Användarvisningsbild
Andersen
Teslaägare
Inlägg: 553
Blev medlem: 20 feb 2016 21:54

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av Andersen »

Love_O skrev: 16 nov 2023 09:32
vigge50 skrev: 16 nov 2023 09:27
steele76 skrev: 16 nov 2023 08:06
Insändare från en av de "stackars" anställda på Tesla i Örebro

https://www.na.se/2023-11-16/tesla-ar-d ... eKBGyDIN7s
Är det verkligen möjligt för facket att dra in en anställda a-kassa om de inte deltar i strejken?
Ja facken har sina egna A-kassor.
Jag frågade tillsynsmyndigheten, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, och fick följande svar från pressavdelningen:

"Nej, en fackförening har ingen rätt att säga upp en medlems medlemskap i en arbetslöshetskassa.

Arbetslöshetskassorna är helt fristående organisationer. En fackförening varken ska eller kan påverka en arbetslöshetskassas verksamhet.

Rätten till medlemskap och rätt till arbetslöshetsersättning kan enbart prövas av en arbetslöshetskassa.

Arbetslöshetskassornas verksamhet och handläggning regleras i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och lagen (1997:239) om arbetslöshetskassa."
MYP tillverkad 25/10 2023. Problemfri hittills!
Användarvisningsbild
Fiskk
Teslaägare
Inlägg: 169
Blev medlem: 01 sep 2023 10:18
Referralkod: ts.la/marcus687780

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av Fiskk »

Lassewoien skrev: 16 nov 2023 11:12
Tänker lite på dessa ”sympatiåtgärder” som är rent ut sagt larviga.. undrar vilken verklighet de lever i..
Jag tänker på musikgrejen..

Vad är nästa steg?

Att Aftonbladet går ut med att man inte får läsa Aftonblaskan i en Tesla?
Eller GB förbjuder sina glassar i Teslor?

Herregud vilket schimpansland..
Kan bara hålla med!
Användarvisningsbild
PhR34k
Teslaägare
Inlägg: 880
Blev medlem: 21 okt 2017 07:10

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av PhR34k »

fth skrev:
boreno skrev: 16 nov 2023 11:35
Ryds Bilglas bytte nyligen KA från Byggnads till IF Metall (de arbetade med fönsterglas förr, men nu för tiden är det ju mest bilglas). Jag fick precis (2023-11-16) ett stenskott lagat (på en MSP) hos en av deras verkstäder (Södermalm), och i samtal framgick att de inte är uttagna i strejk eller sympatiåtgärder mot reparationer av Tesla-fordon.

Skönt eftersom jag tänkte dra till Norge igen i helgen :)

Last week in Norway (bilen syns i bild!)
tyst.jpg
Schhh! :D :D

/fth
Det går att byta vindruta och Tesla. Gjorde det på min Plaid i våras. Dock gick det inte att lyfta det mot försäkringsbolaget direkt så man fick glatt betala och skicka till försäkringsbolaget i efterhand.
Användarvisningsbild
MartinG
Teslaägare
Inlägg: 240
Blev medlem: 03 feb 2016 21:43

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av MartinG »

Ändå intressant att en tråd om svensk arbetsrätt och fackföreningsrörelse är den mest aktiva i det här forumet på länge, kanske någonsin :)
Användarvisningsbild
Fiskk
Teslaägare
Inlägg: 169
Blev medlem: 01 sep 2023 10:18
Referralkod: ts.la/marcus687780

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av Fiskk »

P_EL skrev: 16 nov 2023 13:18
G-Johansson skrev: 16 nov 2023 12:33
https://www.na.se/2023-11-16/tesla-ar-d ... e-jag-haft

Vet inte om någon länkat den förut. Tyckte den va intressant
Precis samma bild gav service rangern som kom och bytte mitt handtag igår. "Bättre än förra jobbet och trivs kanonbra. Vi jobbar på. Enda problemet just nu är facket som förstår vår arbetsmiljö".
Helt sjukt när merparten helt klart är totalt ointresserade av att ansluta.. Frågan är om ens en enda person stannar hemma och strejkar ?
Sparren
Inlägg: 52
Blev medlem: 28 okt 2023 14:13

Re: Strejk på Tesla i Sverige

Inlägg av Sparren »

Fiskk skrev: 16 nov 2023 13:41
P_EL skrev: 16 nov 2023 13:18
G-Johansson skrev: 16 nov 2023 12:33
https://www.na.se/2023-11-16/tesla-ar-d ... e-jag-haft

Vet inte om någon länkat den förut. Tyckte den va intressant
Precis samma bild gav service rangern som kom och bytte mitt handtag igår. "Bättre än förra jobbet och trivs kanonbra. Vi jobbar på. Enda problemet just nu är facket som förstår vår arbetsmiljö".
Helt sjukt när merparten helt klart är totalt ointresserade av att ansluta.. Frågan är om ens en enda person stannar hemma och strejkar ?
IF-Metall är den nya diktaturen
Skriv svar