zyax skrev:Idag är ju beviset på att SVK inte har hängt med. Det som händer just nu är helt deras fel.
Vi har idag ett elpris på 2kr i söder just nu och vattenkraften går på 50%, det finns minst 6GW mer i effekt att utnyttja i vattenkraften som inte kan utnyttjas.
Bilagan SVK20210212.PNG finns inte längre
Jag har inte sett den höga siffran i överföring mellan SE02 och SE03 som syns i bilden ovan någonsin. Det blåser bra och trots det så är elpriset superhögt i södra Sverige. Självklart hade Sydvästlänken hjälpt om den varit klar, men SVK behöver steppa upp och bygga otroligt mycket mer överföring.
Kärnkraft hade hjälpt idag förstås eller bara mer vindkraft i söder, det blåser riktigt bra, hur som helst behöver SVK agera, mer kabel behövs!
Eller så bör flera följa Evilirish förslag och göra lite research.
Jag och Svensson diskuterade här i tråden för några sidor sedan hur det är med vattenmagasinen, vi har i år producerat betydligt mer el från vattenkraft jämfört med samma tidsperiod tidigare år vilket ställer fråga, kan vi verkligen fortsätta med det? Visst, vi har mer vatten i magasinen än normalt för tiden men vi hade också betydligt mer tillflöde i höstas jämfört med normalt, var detta vatten som annars skulle kommit senare i vår?
Här är en bild på både flöden till Sveriges vattenmagasin och hur vattenståndet står sig.
Vi ligger alltså betydligt över normalt men vi hade ett stort tillflöde av energi i november även om vi inte brukar ha det. Vi ser också tydligt att vi har tömt vattenmagasinen snabbare än normalt.
Nu börjar energimaknaden lägga märke till konsekvenserna av detta.
Den här veckan ser det ut som att vi kan få årets högsta veckosnittpriser i Norden. Det är då systempriset vi tittar på, vilket är ett slags snittpris för hela Norden. Låga temperaturer i hela Norden ger en mycket hög efterfrågan på el och mot slutet av denna vecka ser det också ut som att ett nytt förbrukningsrekord kommer att sättas i Norden.
Hög kraftproduktion kombinerat med lite vindkraft och nederbörd resulterar i att resursbalansen reduceras till under normala nivåer denna vecka. Det är inte vatten det råder brist på utan snö. Resursbalansen beräknas utifrån summan av allt vatten i magasin, snö i fjällen (som ska smälta till våren och fylla på magasinen) och grundvatten. Vattenmagasinen har fortfarande en högre fyllnadsgrad än normalt för årstiden, men det råder en avsevärd brist på snö. Det betyder att producenterna (i skrivande stund) inte kan räkna med någon riktigt stor snösmältning till våren och måste disponera vattnet i enlighet därefter.
Är vintern över?
Hur länge denna köldknäpp håller i sig kommer att ha stor betydelse för vilken resurssituation vi får i Norden till sommaren och nästa vinter. I början av denna vecka pekade alla väderprognoser samstämmigt på att kylan kan sitta i en bit in i mars, medan det på onsdagen kom prognoser som öppnade upp för möjligheten att vädret kan bli mildare och våtare den sista veckan i februari. Skillnaden kan utgöra många TWh i resursbalansen.
Priserna är känsliga både för omedelbara förändringar och för det som marknadsaktörerna ser framför sig under de kommande månaderna och åren. Vi märker till viss del av stora rörelser i marknadspriserna, där även länderna utanför Norden upplever stora rörelser i sina kraftpriser. Även i Europa varierar elpriset i takt med att väderprognoserna förändras – eller snarare – gaspriset varierar i takt med att väderprognoserna förändras och sedan rör sig elpriset i takt med gaspriset.
Källa: Entelios
https://www.energinyheter.se/index.php/ ... a-elpriser
Så den stora frågan nu är, hur mycket vattenkraft vågar vi egentligen använda om det nu blir lite tillförsel av vatten i vår? Hur mycket vi använder vattenkraften nu kommer påverka våra möjligheter nästa vinter. Vi kan ju hoppas att nästa vinter blir mildare och blåsigare för det är inte säkert vår vattenkraft klarar två vintrar som denna efter varandra.