Finne vill bygga TeraFactory

Här diskuteras allt som inte hör hemma någon annanstans

Moderator: Redaktion

Peter Andersson
Inlägg: 587
Blev medlem: 10 feb 2021 20:49

Finne vill bygga TeraFactory

Inlägg av Peter Andersson »


Tänker stort:
Gigantiska batterifabriker för gigantiska virtuella kraftverk.

Egentillverkade litiumjärnfosfatbatterier i aldrig tidigare skådade volymer – som ska bli hembatterier i virtuella kraftverk i massiv skala. Det är den plan som den finske batterientreprenören Jukka Järvinen nu ska ta till marknadsplatsen First North.

Glöm gigafabrik: terafabrik
Den första terafabriken för battericeller i litiumjärnfosfat (LFP) bygger Jukka Järvinen i Finland. Tillverkningstekniken är egenutvecklad och baseras på pappersproduktionsprocesser.
För att möta en exploderande efterfrågan från elbilar byggs just nu dussintals jättefabriker för battericeller. Största planen har Elon Musk i Berlin: 100 GWh, kanske 250 GWh på sikt.

Men det är inget mot vad Jukka Järvinen planerar. År 2030 kan hans första Terafactory producera 1 TWh. Den byggs i Finland. Terafactory 2 byggs antagligen i Kina.

Den enorma kapaciteten hänger ihop med att MCT är snabb. Tidsödande steg kan hoppas över, som formation och åldring. I slutänden kan Terafactory komma att producera en färdig cell från råmaterial på under en timme.
https://etn.se/index.php/reportage/68579-akkujukka.html
tslaqqq
Inlägg: 541
Blev medlem: 13 sep 2021 15:55

Re: Finne vill bygga TeraFactory

Inlägg av tslaqqq »

Absolut :lol:
Peter Andersson
Inlägg: 587
Blev medlem: 10 feb 2021 20:49

Re: Finne vill bygga TeraFactory

Inlägg av Peter Andersson »


Jukka Järvinens upplägg för virtuella kraftverk var något han finslipade 2015–2018 som en del i ett EU-projekt kallat Rennovates som byggde om hus till nollenergihus.

Där hade han möten med industrins alla intressenter, från banker, investerare och nätägare till operatörer och industriella kunder.

Virtuella kraftverk innebär att elkonsumenter – privata som kommersiella, stora som små – samordnas för fungera som en enda stor elproducent för att ge kapacitet, jämna ut frekvenser och andra elnätstjänster.

Det kan vara egenproducerad solel eller något så enkelt som att spara el och ladda batterier när elen är billig och använda den eller sälja den när den är dyr på marknaden.

Starten blir i Norden. Hemägaren betalar ingen installation utan blir användare av en tjänst, battery-as-a-service.

De första tusen systemen hoppas Jukka Järvinen kunna installera redan nästa år. De kommer att använda delvis anpassade elbilsbatterier från en kinesisk tillverkare.

De egentillverkade blir ett trumfkort han spelar ut senare. MCT-processen och affärsupplägget ska kunna förbättra ekonomin för hembatterier. Återbetalningstiden för en investering ska kunna sjunka signifikant från dagens 3–5 år.



Tomas L
Inlägg: 317
Blev medlem: 09 apr 2019 14:12

Re: Finne vill bygga TeraFactory

Inlägg av Tomas L »

TerveFactory vore mer passande. :D
M3 LR AWD EAP 2021
Skriv svar