Mitt scenario för SE-4 2045 syftar till att minska beroendet av långväga överföring och import, samtidigt som det gör SE4 mer resilient mot störningar och främjar en grönare, hållbarare energimix.
Som jag och andra har skrivit förr så kommer det vara en mix av lösningar för SE-4 och Sverige i övrigt:
- Vindkraft till havs blir en stor lokal produktionskälla inom SE-4, de nu stoppade projekt kommer att byggas och reinvesteringar sker med nyare och bättre vindteknik.
Energilager i batterier kommer att vara en naturlig del av vindkraftproduktionen 2045, allt för att jämna ut toppar och dalar för intäktströmmar.
En reinvestering kommer inte att tillåtas för alla verk men i.om inlåst kapital i elkablarna och transformatorer så kommer det vara fortfarande vara smartast att reinvestera där vindinfrastruktur redan finns.
- Solenergi med tillhörande batterilager kommer var normen och kommer att öka exponentiellt fram till 2045
Solpaneler/system kommer sjunka rejält i pris och få ökad effektiviteten fram till 2045.
Solceller som tar fler "spectran" av strålning kommer vara självklart, detta innebär solenergi fler timmar om dygnet och året.
Solcellerna kommer
alltid byggas ihop med batterier, där storleken kommer vara 100 kWh och större 2045.
EU- och svenska lagar kommer ställa krav på energilager (batterier) och effektiviseringar i nya byggnader och befintliga byggnader kommer installera solceller tillsammans med batterier.
Bostäder och företag kommer köpa batterier och därmed bli självförsörjande i långa perioder.
- Energilagring, smart elnätsstyrning och flexibla avtal kommer att vara vardag och spela en nyckelroll för att hantera fluktuationer i leveranserna från förnybara energikällor, vid haverier i befintliga KKV och begränsningar i överförningar
(Batterier har blivit 30% billigare senaste 2 åren, trenden är att priserna och vikterna kommer fortsätta raskt nedåt)
Batterierna kommer 2045 gå in och tillföra eller förbruka effekt för att hålla frekvensen vid 50 hertz.
Bostäder och företag kommer köpa batterier ihop med solceller och därmed blir många hushåll och företag självförsörjande i långa perioder.
Batterier kommer stötta elnätet i stort, men avlastar inte de regionala flaskhalsar som kan finns kvar.
För åtgärda lokala och regionala kapacitetsbrister kommer avtal och anläggningarna anpassas mot lokala flexmarknader, villkorade avtal tillser att avtalskunder inte förbrukar över avtalad effekt under perioder med hög last.
I framtiden kommer batterier hantera fler och längre perioder av effektbrist, på upp till några timmar och detta kommer bidra till att fler nya kunder kan anslutas till elnätet (bättre koll på sammanlagring)
- Sektorskoppling, där elpannor och värmepumpar kommer bidra med värme i storstäderna, ihop med sol och batterier.
Man kan ladda fjärrvärmenätet med billig El-fv.
- Power to X och vätgas, där överskott på billig på el kommer användas för att producera elektrobränslen och insatsvaror till processindustrin.
- Bilar, bussar och annan tung trafik kommer bidra med flexibilitet, effekt och balans i nätet.
- Energieffektivisering och styrning kommer att vara vardag och spela en nyckelroll för att sänka energibehoven per kvm lokal och bostadsyta.
- Lokala energigemenskaper kommer vara standard i städernas stadsplaner, där direkta kraven kommer ställas i planer och bygglov.
Dessa gemenskaper kommer därmed minska behovet av att köpa extern energi till de inom gemenskapen.
- Utbyggda och optimerade transmissionsnät från norra Sverige kommer att ge tillgång till mer vattenkraft, befintlig kärnkraft och vindkraft.
- Sverige/EU kommer skrota Sveriges fyra elnätsområden, sannolikt någon annan modell 2045 men sannolikt till ett elnätsområde i närtid, senast inom en 5 till 10 års period.
- Internationell elhandel kommer fortsatt att vara viktig för att balansera SE-4 och resten av Sverige.
Polen, Finland, Tjeckien och kanske något mer land har byggt kärnkraft som sänker elpriset i grannländerna och därmed även SE-4.
- Gasturbiner kommer bara vara reserv som i händelse av rejäl kris hoppar in, exempelvis större avbrott i transmissionsnätet eller att ett KKV oplanerat faller ur.
- EU och nationella lagar kommer ställa högre och andra krav än de vi nu kan se, Dvs allt vi vet eller tror nu om framtiden kommer ställas på ända.....
Man kan säga att
Min hypotes är variant av SvKs scenario FM men jag tror
inte på någon större boom för SMR i SE-4.
Mer om SvKs ;
https://www.svk.se/siteassets/om-oss/ra ... a_2024.pdf
Färdplaner Mixat (FM) bygger på en blandning av olika energikällor, inklusive både förnybara energikällor och kärnkraft.
Nyckelpunkter ur/i Svks FM-scenariot
1. Kärnkraft
- FM-scenariot inkluderar driftförlängning av de tre nyaste kärnkraftsreaktorerna till 80 år samt byggnation av ny kärnkraft, främst i form av små modulära reaktorer (SMR).
- Kapaciteten från kärnkraft beräknas stanna på en medelnivå jämfört med andra scenarier.
Kärnkraftsproduktionen är lägre än i Elektrifiering Planerbart (EP), men betydligt högre än i scenarier där kärnkraften helt avvecklas .
2. Förnybar energi
- Vindkraft både på land och till havs får en betydande utbyggnad. Vindkraft på land når cirka 96 TWh till år 2045, medan havsbaserad vindkraft växer till 24 TWh .
- Solkraft får också en viktig roll, där produktionen ökar till cirka 16–22 TWh år 2045.
3. Energimixen
- Kombinationen av kärnkraft, förnybar energi och viss kvarvarande termisk kraft innebär att systemet får en balans mellan planerbar och intermittent produktion.
Det möjliggör stabilitet i energisystemet samtidigt som det bidrar till att möta Sveriges klimatmål .
4. Flexibilitet och energilagring
- FM-scenariot förlitar sig på att vätgasproduktion och annan flexibilitet, som batterier och smidiga elfordon, kan bidra till att balansera det växande inslaget av förnybar energi i systemet.
- Vätgas förväntas bidra med cirka 54 TWh till balansreserven år 2045, vilket är lägre än i de scenarier som fokuserar mer på vätgas, men ändå en viktig komponent i systemet .
5. Elförbrukning
- FM-scenariot förväntar sig en ökad total elförbrukning på upp till 265 TWh år 2050. Detta beror på en mer måttlig elektrifiering av industrin och vätgasproduktion jämfört med andra scenarier, som Elektrifiering Planerbart .
6. Effektbalans
- I FM-scenariot förväntas en nettoexport av el minska över tid, och år 2045 finns en möjlighet att Sverige kommer att importera mer el under vissa perioder, särskilt om den planerade utbyggnaden av kärnkraft och förnybart inte är tillräcklig.
Edit; Lade till en rad om elnätsområden....