Som några redan har varit inne på kan man kolla §27 i trafikförordningen. Den är inte särskilt tydlig sett för sig men i det stora hela innebär det att högerregeln gäller.
Den som kommer "mötande" och gör en vänstersväng ska enligt §26 "... göras så att fordonet, när det lämnar vägkorsningen, befinner sig till höger på den körbana det förs in på" (en körbana kan ha flera körfält). Lite simpelt uttryckt ska vänstersvängande egentligen lägga sig i höger körfält efter korsningen, men det går ju inte för där är ju redan du som högersvängande. Högerregeln gäller.
Referens:
http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19981276.htm
Det är vad lagen säger. Försäkringsbolagen brukar däremot inte tolka enligt lag utan det bedöms 9/10 gånger som delat ansvar.
Köra enligt lag? Kör på som filmen.
Köra efter plånbok? Ligg kvar i högerfil.
En del kommuner har uppmärksammat problemet och gör heldraget "ut" vid nya korsningar för att minska osäkerheten om var skyldigheten ligger.
Min uppfattning är att problemet är störst i glesare trafik då man vid tät trafik tar sin "närmaste" fil (högersvängande till höger och vänstersvängande till vänster) för att sedan i efterhand göra filbyte. Upplever att det är så här det funkar i praktiken i åtminstone Stockholm och Göteborg.